Meghalt SOPHIE

2021.01.30. 14:50, Gaines

sophie_2.jpg

Január 30-án, balesetben elhunyt SOPHIE. A 34 éves skót énekes-dalszerző-producer-DJ a Pitchfork értesülései szerint Athénban, balesetben vesztette életét: egy magaslatra mászott fel, hogy megnézze a teliholdat, véletlenül megcsúszott, és lezuhant.

SOPHIE, azaz Sophie Xeon a 2010-es évek elején tűnt fel a kortárs elektronikus zenei színtéren, és az egyik legizgalmasabb, progresszív avantgárd popelőadóvá és producerré nőtte ki magát, akinek dalaiért világsztárok álltak sorba. A sokáig identitását is titkoló, transznemű előadó első megjelenését, a 2013-as Nothing More To Say című dalt követően dekonstruált klubzenékkel, futurepop szerzeményekkel kezdett újítani és megújulni. Sajátos, hiperaktív és hiperkinetikus művészi stílusát az A.G. Cookkal és Quinn Thomasszal közösen jegyzett Hey QT, majd a korai single-öket összegyűjtő 2015-ös Product című minialbum szemléltette.

2018-ban jelent meg első, és sajnos egyetlen nagylemeze, az Oil Of Every Pearl's Un-Insides, az eklektikus albumról annak idején azt írtuk, "Továbblépett a rágógumi-jövőhouse-ból és Ash Koosha vagy Arca földönkívüli elektronikájával rokon, Lorenzo Senni poszttrance-ét is megidéző, énekben Ian William Craig manipulált opera-ambientjét eszembe juttató a friss anyag." A lemez az év egyik ünnepelt albuma lett, Grammy-díjra jelölték a tánczenei-elektronikus album kategóriájában, és az év, majd később az évtized legjobb lemezeit összeállító listákon is vissza-visszatért.

SOPHIE nemcsak kísérleti elektronikus szólóelőadóként szerzett magának elismerést, hanem más előadóknak, sztároknak írt műveivel, kollaborációival. Producerként együttműködött például Vince Staplesszel, -vel, Lady Gagával, Madonnával, valamint Charli XCX-szel, jellegzetes hangzásvilágát, egyediségét ezekbe a közös alkotásokba is át tudta menteni.

Címkék: gyász sophie
https://recorder.blog.hu/2021/01/30/meghalt_sophie
Meghalt SOPHIE
süti beállítások módosítása