Marianne Faithfull a koronavírus miatt elvesztette az énekhangját

2021.01.18. 14:00, Gaines

faithfull2.jpg

Múlt hét végén friss interjút/portrécikket közölt le a The Guardian Marianne Faithfull-lal, amelyben az énekes-dalszerző mesélt a koronavírussal folytatott küzdelméről és a betegség utóhatásairól is - egyebek közt arról, hogy jelenleg nem tud énekelni.

A 74 éves Faithfull még tavaly áprilisban, legújabb sorlemeze, a She Walks In Beauty készítése közben kapta el a fertőzést, amivel intenzívre került, és alapbetegségei - például a sok évtizedes dohányzás miatt kialakult tüdőtágulat - miatt különösen veszélyeztetett betegnek számított; a lemezen vele dolgozó, Nick Cave alkotótársaként is ismert Warren Ellis szerint csoda, hogy túlélte a betegséget.

Végül felgyógyult, és be tudta fejezni a munkálatokat az idén április 30-án megjelenő albumon, viszont a COVID általa tapasztalt komoly mellékhatásai között - memóriazavar, kifáradás, plusz a tüdeje sem jött 100 százalékig rendbe - szerepel az is, hogy jelenleg nem tud énekelni, és nem biztos benne, hogy vissza fogja kapni az énekhangját. (A She Walks In Beauty spoken word lemez lesz, amelyen angol romantikus költők verseit szavalja el többek között Ellis, Nick Cave és Brian Eno közreműködésével.)

"Talán nem fogok többet énekelni" - nyilatkozta a Guardian újságírójának. "Szörnyen felzaklatna, ha valóban így történne, másfelől viszont 74 éves vagyok. Nem érzem, hogy átok sújtott volna, mint ahogy sebezhetetlennek se gondolom magam. Csak kibaszott embernek." Faithfull elmesélte, hogy az orvosai kételkedtek benne, hogy a tüdeje fel tud-e egyáltalán épülni a koronavírusból, ezért úgy áll hozzá az énekhangja elvesztéséhez, hogy még hisz a csodákban. "Talán muszáj is hinnem bennük azok után, amiket átéltem, amiknek kitettem magam. Sok mindent átvészeltem, és rendben vagyok" - tette hozzá, utalva a hatvanas évek második felének viharos éveire, súlyos heroinfüggőségére, melyet hangszálai is megsínylettek.

A több mint félévszázados pályafutást magáénak tudható Faithfullról életrajzi filmet is készítenek, az énekesnőt Lucy Boynton játssza el, aki Freddie Mercury barátnőjét alakította a Bohém rapszódiában.

https://recorder.blog.hu/2021/01/18/marianne_faithfull_a_koronavirus_miatt_elvesztette_az_enekhangjat
Marianne Faithfull a koronavírus miatt elvesztette az énekhangját
süti beállítások módosítása