Ötlettől a rajongókig - a merch-ök története

2020.12.16. 09:00, Gaines

img_5122.jpg

(X) Bár Magyarországon még sok szempontból gyerekcipőben jár, nálunk is egyre több rajongót hoz lázba egy-egy jól megtervezett merch. De vajon miben rejlik az előadók által brandingelt pólók, pulcsik, kiegészítők varázsa, milyen utat járnak be, míg valaki ruhatárának részei lesznek? (Címlapkép: Lil Frakk, fotó: @lilfrakk Instagram.) 

Amikor merch-öt vásárolunk, igazából az előadókhoz kerülünk közelebb. Nem csak támogatjuk őket, hanem kapunk is belőlük egy darabkát, hiszen az ő ötletüket viseljük a későbbiekben; a dalokhoz hasonlóan legalább részben ezek a cuccok is az ő alkotásaik. De pontosan hogyan is jutnak el az ötleteléstől a kész termékig? Ebbe avat be minket négy feltörekvő rapper és énekes, akik nemrég dobták piacra első merch-kollekciójukat.

"Olyan ruhákat szerettem volna viszontlátni, amiket én is szívesen hordanék, és nem az van az ember arcába nyomva, hogy ez valami olcsó merch, amit félretesz a szekrénybe, hanem amit még egy olyan ember is hordana, akinek fogalma sincs arról, hogy mégis ki vagyok" - mondja Ress, aki első, Himalaya című albumához tervezett pulcsikat és pólókat, Kertész Kata grafikus segítségével. "Katára az Instán találtam rá még régebben, láttam, hogy nagyon menő dolgokat alkot, úgyhogy megjegyeztem magamnak, ha bármi grafikára szükségem lenne, akkor őt fogom keresni. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, egyből elárasztottam inspirációkkal, hogy hangulatban, látványban kb. miket szeretnék viszontlátni, aztán visszaküldte az ő ötleteit. Őszintén szólva, a közös munka során nem szembesültünk különösebb kihívásokkal, mert már az első körös terveitől leesett az állam."

ress_himalaya_pink_p_-l_-.jpg
Ress (fotó: @ressroro Instagram)

 

Másoknál a közös munka kulcsa a korábbi ismeretség volt Buzás Bence régi barátjával, Maróti Márkkal dolgozott együtt, Lil Frakk pedig Egri Vitézzel, aki korábbi, Lakatlan Sziget Fesztivál című klipjét is készítette. Bár a két előadó zenei stílusa és merche is elég különböző, mindketten a letisztultság hívei, és mindkettőjük szerette volna a pulcsi és a póló mellett valami mással is megörvendeztetni a rajongóit - Bence például a totebaget tartja eddigi dalaihoz kapcsolódó kollekciója legkülönlegesebb darabjának. Lil Frakk pedig a kolisok és a lakótárssal együtt élők figyelmébe ajánlja a ‘Frakkos’ zoknikat: "Pólót és pulcsit mindig szerettem volna, mert amúgy molylepkék lepték el a 16. kerületet, és nem maradt ruhám. Zoknit pedig azért szerettem volna, hogy legyen mit a kilincsre rakni. Egyébként sosem foglalkoztam még merch-csel ezelőtt. Volt egy sima ajjajos póló, amit gimiben csináltunk és amióta látták az emberek, folyamatosan jöttek a kérdések, hogy mikor jönnek a cuccok. Én is szerettem volna, meg a brókatestvérek is, szóval minden adott volt" - mesélt arról, hogy nála kevésbé volt tervezett és koncepciózus az alapterv.

Mindhárom előadó aktív rajongói táborral rendelkezik, akiknek visszajelzése fontos is számukra, így szinte azonnal posztoltak is, amint elkészültek a cuccok.

"Természetesen nagyon vártam, hogy megjelenjenek az első saját termékeim, így amint kijöttek már világgá is kürtöltem!  A visszajelzések nagyon jók, az eddigi észrevételek alapján nagyon szeretik" - mondta Buzás Bence.

buz_is_bence2.JPG
Buzás Bence (fotó: @buzasbence Instagram)

 

Ress saját maga fotózta be a pólókat és pulcsikat, mindegyikhez egyedi hátteret készítve: "Szinte mindent szeretek koncepciózusan felfogni és nem csak a nagy semmibe dobálni, illetve ez az első merch-öm, nekem ez hatalmas dolog, úgyhogy már a legelején tudtam, hogy a publikálásnak meg akarom adni a módját."

ress_himalaya_hoodie.jpg
Ress (fotó: @ressroro Instagram)

 

Lil Frakk pedig azonnal Insta-játékot hirdetett, és ki is sorsolt egy pulcsit. "Az élőzés jó volt, csak egyszer zuhant le a telóm. Biztosan lesznek még játékok, igyekszem új köntösbe csomagolni ezeket. Nagyon jólesik, amikor küldik nekem a képeket, hogy az én merch-ömben vannak. Végre ott tudok lenni mindenki életében, minden fontos kis pillanatában" - mesélt a merch közösségépítő erejéről.

img_5108.jpg
Lil Frakk (fotó: @lilfrakk Instagram)

 

Nem Lil Frakk az egyetlen egyébként, aki zoknival dobja fel a kollekcióját: "Nem az én világom a nagyon extra, színes zokik, de ennek ellenére is fontosak a zoknik számomra. Aki látott csak egyszer is klipben vagy élőben esetleg az tudhatja, hogy szeretem felhajtani a nadrágom szárát és kificcenteni a fehér sportzoknimat, úgyhogy számomra egy percig nem volt kérdés, hogy szeretnék e ilyesfajta saját tervezésű lábra valót, ezért készültek a fehér "(y)" zoknik" - mondta Kapitány Máté. Az ő nevével fémjelzett pólók és hoodie-k is elérhetők már: "A (y) albumom borítóját ábrázoló pólónak a dizájnját egy 2012-es Odd Future megjelenés ihlette. A "16" pólónak a hátulján található egészen eltúlzott, giccses világát pedig a 90-es évek Amerika déli részén megjelent rap albumok influálták. Az "Ezüstfekete" pulcsi pedig szerintem önmagáért beszél, 2017-ben az első "komolyabban vett" albumom borítóját kelti életre, hiszen a borítón konkrétan ilyen felvarró formában szerepel a négy fejű figura, aminek a háttere egy rózsaszín pulóver."

kapit_iny_m_it_4_hoodie_oversize.jpg
Kapitány Máté (fotó: Szabó János)

 

Buzás Bence, Ress és Lil Frakk és Kapitány Máté mellett Dé:Nash, a Soulwave, a Veronaki és Rutkai Bori merch-eit is megtalálod a Universal Music Hungary webshopján! Sőt, ha szeretnél valakinek (vagy akár saját magadnak) teljes meglepit, választhatsz Mystery Boxaink közül is!

https://recorder.blog.hu/2020/12/16/otlettol_a_rajongokig_a_merch-ok_tortenete
Ötlettől a rajongókig - a merch-ök története
süti beállítások módosítása