Filmrecorder. Megérett a világ egy abortuszvígjátékra - Unpregnant (kritika)

2020.11.03. 10:22, vferi

unpregnant_7.jpg

Az Unpregnant alkotói elérkezettnek látták az időt, hogy feel-good hangnemben tálalják az abortuszfelvilágosítást. És milyen jól tették! Egy kicsit klisés, de megnyerő vígjáték lett az eredmény. Ez a kritika először a Recorder magazin 82. számában jelent meg. 

Szomorú helyzet szülte az év egyik legszívmelengetőbb filmjét, ugyanis ha egy kiskorú lány szülői engedély nélkül szeretne abortuszt napjaink Amerikájában, könnyen lehet, hogy ehhez több államon kell keresztülutaznia. Az HBO Maxon debütáló Unpregnant idén már a második abortusz „road movie”, amiben két barátnő sok nehézséget átvészelve próbál eljutni egy olyan klinikára, ahol hajlandóak elvégezni a műtétet. Azonban míg a Sundance-t és a Berlinalét is megjáró Never Rarely Sometimes Ever visszafogott szerzői drámaként tálalja a történetet, Rachel Lee Goldenberg úgy érezte, hogy megérett a világ egy abortuszvígjátékra – és igaza is volt. 

Az Unpregnant megesett főhőse a mindig csodálatos Haley Lu Richardson (Columbus, Support the Girls, Két lépés távolság) által alakított Veronica, aki kiváló tanulóként és motivációs Instasztárként se szülei, se baráti köre előtt nem szeretné felvállalni terhességét, így kénytelen egykori gyerekkori barátnőjéhez, a különc Bailey-hez (az Eufóriából ismert Barbie Ferreira) fordulni segítségért. Ketten a nyakukba veszik az amerikai országutat, ahol megtörténik velük minden, ami egy tipikus utazós vígjátékban történni szokott. 

Az Unpregnant klisés pillanatai ellenére is megnyeri magának a nézőt a hatalmas szívével, a két barátnő közötti kémiával, Kelly Clarksonnal és az „életpártiak” ötletes kifigurázásával. Bár humorral közelíti meg a témát, nem titkolja el, hogy mennyire elcseszett a rendszer, ami ilyen helyzetekbe kényszeríti a tinédzserlányokat.

Unpregnant

hol látható: HBO Max
osztályzat: 7.5/10
szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2020/11/03/unpregnant_593
Filmrecorder. Megérett a világ egy abortuszvígjátékra - Unpregnant (kritika)
süti beállítások módosítása