Jön a Dalszerzők Napja, több mint 70 dalszerző avat be titkaiba

2020.10.14. 12:37, Gaines

kosziadalt_1.jpg

Október 16-án, pénteken lesz a Dalszerzők Napja, melynek alkalmából idén 74 könnyű- és komolyzenei szerző (köztük Müller Péter Sziámi, Palya Bea, Varga Livius, Jónás Vera és Vitáris Iván) készített kisfilmet arról, hogyan született meg egy daluk, számukra honnan jön az ihlet, és milyen egy dalszerző élete. Péntekig bárki szavazhat kedvencére a kosziadalt.hu weboldalon, a nyertes szerzőt az Artisjus Egyesület félmillió forintos díjjal jutalmazza.

A Dalszerzők Napja alkalmából az Artisjus pályázatot hirdetett olyan videók elkészítésére, melyekben maguk a zenei alkotók mutatják be a zene születését. Az Egyesület célja az volt, hogy a zenei produkciók mögött láthatóvá váljon az alkotó és az alkotómunka: az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, a kedvenc dalaink megírásához rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás, munka szükséges.

Az elkészült kisfilmekben többek közt Artisjus-díjas, Liszt-díjas, eMeRTon-díjas, Fonogram-díjas, Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny díjas, Junior Prima díjas művészek mesélnek munkájukról és egy-egy emblematikus daluk vagy zeneművük születéséről. A kisfilm pályázatban részt vevő 74 szerzőből 68-an vállalták, hogy megmérettetik magukat a Dalszerzők Napjához kapcsolódó, október 16-ig tartó közönségszavazáson. A nyertes alkotót az Artisjus Egyesület félmillió forinttal jutalmazza.

Mi is csemegéztünk a pályaművek közül, elsőként érdemes megnézni például az Anima Sound System videóját, amelyben a zenekar talán legnépszerűbb száma, a Tedd a napfényt be a számba klipjének képsorai felett mesél Prieger Zsolt gondolatfolyam-narrációban fikcióról, toposzokról, plágiumról, lehetséges olvasatokról.

Varga Livius szintén népszerű dalt választott (ön)elemzése tárgyául, a Quimbytől a Magam adomot... vagy várjunk csak, nem inkább A Kutya Vacsorájától a Megadom magam című számot? A videó kibogozza a gordiuszi csomót, és még az is kiderül, melyik sor pattant ki legelőször Livius fejéből:

A szöveg felől a dalszerkezetek felé kanyarodva, Áron András "Apey" nemcsak bevezet minket munkaszobájába, hanem két ott született, teljesen különböző hangszerelésű, műfajú, mégis sok tekintetben hasonló dal születésén is végigkalauzol:

Boggie arra világít rá, hogy egy Rihanna-világsláger meglepő szerkezeti csavarja, verze-refrén pimaszsága hogyan hatott a Végtelen című dalra:

Linczényi Márkó és Walters Lili az Egynyári kaland legutolsó epizódjának végefőcímét szerezték közösen, előkerül a szalvéta, amire az első dalszöveg-részletek felkerültek, de hallhatjuk a kiinduló zongoradallamot, valamint megtudhatjuk, hogy kerülnek a méhecskék a stúdióba:

Jónás Vera tágabban mesél a dalszerzés folyamatáról, az alkotásról, egzisztenciális útkeresésében nem fed fel hatalmas titkokat, hiszen nincs is titok, csak az a néhány pillanat, amikor megszáll az ihlet, a kemény munka, amivel a bizonytalanságban utat lehet törni, na meg Nick Cave bölcsességei:

Végül levezetésnek pedig némi komolytalanság, avagy Vitáris Iván rögtönzött Sir David Attenborough-ként ered a vadonban rejtőzködő dalszerzők és zenészek nyomába:

Nézzétek meg a többi videót is, keressétek meg a kedvenceiteket, és szavazzatok. Magyarországon közel tizennégyezer zeneszerző, dalszerző és szövegíró kap jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente 17 ezer új dal születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 354 ezer magyar mű szerepel. 

https://recorder.blog.hu/2020/10/14/jon_a_dalszerzok_napja_tobb_mint_70_dalszerzo_avat_be_titkaiba
Jön a Dalszerzők Napja, több mint 70 dalszerző avat be titkaiba
süti beállítások módosítása