A brit rádióhallgatók megszavazták a nyolcvanas évek legjobb lemezét

2020.10.12. 10:44, Gaines

u2_joshua_bbc.jpg

A BBC Radio 2 szereti megszavaztatni a különböző évtizedek csúcslemezeit, idén nyáron például a hallgatók a 90-es évekből hozták ki győztesen a Radiohead OK Computer című lemezét. Most visszaugrunk egy újabb évtizedet: meglett a nyolcvanas évek toplistája is, a hajtás után már el is áruljuk, melyik zenekar trónol az első helyen.

A National Album Dayre időzített szavazás ezúttal is a közönség bevonásával történt, egy zenei szakemberek által összeállított ötvenes shortlisttel, ahová a legsikeresebb lemezek és a korszak ikonikus korongjai mellett olyan albumokat is beválogattak, amelyek csak később nemesedtek klasszikussá - a műfaji paletta a stadionrocktól a pop szupersztárokon át az újromantikusokig és hiphop úttörőkig terjedt.

A nyolcvanas évek legjobb lemezének a U2 1987-es The Joshua Tree-jét választották meg, amely világsztárrá emelte az ír zenekart. Második lett a Dire Straits Brothers In Arms című lemeze, a harmadik helyre pedig a The Stone Roses került a debütjével. Bár a negyedik-ötödik helyre amerikai szupersztárok kerültek - Michael Jackson, illetve a Guns N' Roses -, a top 10-ben elég erős a brit túlsúly: a sheffieldi szintipop-new wave löketet képviseli a The Human League (6.) és az ABC (9.) egy-egy lemeze, és természetesen a The Smiths sem maradhatott ki a legjobb tízből.

A legjobb húszba mindösszesen egy női előadó tudott helyet követelni magának, Kate Bush Hounds Of Love-ja épphogy lecsúszott a top 10-ről, Prince korszakos klasszikusa, a Purple Rain utasította maga mögé. A U2 gitárosa, Edge a BBC-nek azt mondta, a The Joshua Tree mindent megváltoztatott a zenekar életében, és kiemelte, hogy a Reagan-Thatcher éra kellős közepén, nagy társadalmi-politikai nyugtalanságban született a lemez, ami szerinte ezért ma is érvényes.

A top 20:

1. U2 - The Joshua Tree
2. Dire Straits - Brothers In Arms
3. The Stone Roses - The Stone Roses
4. Michael Jackson - Thriller
5. Guns N' Roses - Appetite For Destruction
6. The Human League - Dare
7. The Smiths - The Queen Is Dead
8. Paul Simon - Graceland
9. ABC - The Lexicon Of Love
10. Prince - Purple Rain
11. Kate Bush - Hounds Of Love
12. Duran Duran – Rio
13. Tears for Fears - Songs From The Big Chair
14. Bruce Springsteen - Born In The USA
15. AC/DC - Back In Black
16. Deacon Blue - Raintown
17. Frankie Goes To Hollywood - Welcome To The Pleasuredome
18. INXS - Kick
19. George Michael - Faith
20. Pet Shop Boys - Actually

Címkék: bbc u2
https://recorder.blog.hu/2020/10/12/a_brit_radiohallgatok_megszavaztak_a_nyolcvanas_evek_legjobb_lemezet
A brit rádióhallgatók megszavazták a nyolcvanas évek legjobb lemezét
süti beállítások módosítása