Dal- és klippremier! GranCanada: Medúzák

2020.09.11. 16:29, Gaines

grancanada.png

A soulos R&B-t/jazzes hiphopot keverő, hatfős GranCanada másfél évvel a bemutatkozó EP-jük után új dallal rukkol elő, a Medúzák a hamarosan megjelenő, Fénytörés című album beharangozója, és klip is készült hozzá.

A GranCanada gyors munkatempóval alig fél évvel a 2018-as megalakulása után hozta ki az első, My Favorutie Part című EP-jét. "Majd másfél év alatt rengeteg minden történt a zenekarral, a felállásban komoly változások zajlottak, így egy nagyon sok munkával járó folyamatnak érünk most a végére. Ez nem azt jelenti, hogy visszavonultunk, folyamatosan koncerteztünk a formálódás alatt, megjártuk az Akvárium mindkét termét, turnéztunk a Lóci játszikkal, de egy live videót is megjelentettünk. – mondja Gáll Barnabás a zenekar alapítója, trombitása.

A csapat jelenlegi, hatfős felállása - Varga Zsófi (ének), Geri Szabolcs (rap), Tóth Tamás (gitár), Kuklis Péter (dob), Bodó Bence (basszusgitár) és Gáll Barnabás (trombita) - immár véglegesnek tűnik; így vonultak stúdióba a Fénytörés című lemez felvételére, melynek előfutáraként meghallgathatjuk a Medúzák című dalt. Visszaadjuk a szót Gáll Barnabásnak: „Ez a legnehezebben megszületett dalunk. Sokáig azt gondoltam, már örökre a fiók alján marad, aztán valahogy mégis kikerült onnan, hál’ Istennek. Szeretem a végén eluralkodó őrületet. Mélyvíz, elvágyódós mélyvíz. Nem csupán magunknak köszönhetjük, hogy a dal, és a hozzá tartozó klip összejött: hálásak vagyunk a stábnak, az állatkertnek, és a zenekar korábbi tagjainak is, hiszen ezt a dalt együtt kezdtük el.”

A szöveget Varga Zsófi, Bodó Bence és Geri Szabolcs írta, a master Londonban (Streaky Mastering) készült, a mix pedig Altsach Balázs munkája. A Nyíregyházi Állatparkban forgatott klip megvalósításában a GranCanada állandó vizuális csapata, Szollár Zsófia és Balsay Dorina vállalt aktív szerepet. Az egészhez egy víz alatti világot álmodtak meg, az albumcím sem véletlenül sugallja ezt a hangulatot. A zenekar elmondása szerint amennyire egyértelmű volt, hogy kik készítsék el a klipet, ugyanannyira volt egyértelmű az is, hogy melyik dalt választják.

img_7746_1.jpg

„Elsőként mindenképp szerettünk volna ezzel a dallal előállni, mert bár a Fénytörés sokszínűbb album lett, mint elsőre azt képzeltük, összességében ez volt az a hangulat, ami mindenkinek jellemezte a lemezt – meséli a zenekar. –  "SzollárZs folyamatosan ott van velünk, akkor is fotóz, amikor nem kellene, gyakorlatilag az összes képünket ő csinálja. Dorina pedig szintén a kezdetektől, amikor csak teheti, segíti a zenekart, neki a videózás a fő területe, így egészen biztosak voltunk mindannyian abban, hogy ők ketten képesek lesznek létrehozni azt, amit mi látni szeretnénk, és ez a forgatás hangulatán is érződött. Az ötlet felvázolásától teljes bizalmat szavaztunk a lányoknak, ők pedig profi módon vezényelték le az egészet."

"Az, hogy a Zsófit és Gerit odaküldöm gubbasztani az akvárium elé, hogy a kezüket feltartva felvegyek egy olyan snittet, ami kívülről meglehetősen idétlennek tűnik, és rajtam és Szollár Zsófin kívül valószínűleg senki nem ért, mégis csinálják – egészíti ki őket a Medúzák rendezője, az ezzel első klipjét jegyző Balsay Dorina. – Ez életem első klipjében erős többletjelentéssel bír számomra. Már az elején eloszlattuk a kételyeket, hogy ez egy egyszerű forgatás lesz, amikor kitaláltuk, hogy szükségünk lesz egy színpadra az ócenárium közepén, de a csapat lelkesedése, elhivatottsága túllendített mindenkit a nehézségeken. Inspiráltuk és megértettük egymást még a legfurcsább ötletek és a hetvenhatodik take közepette is.

A zenekart épp a lemez munkálatai során, a stúdióba vonulás előtt érte a pandémia. „Sosem lesz kész egy anyag, de egészen biztos, hogy jót tett nekünk ez a leállás, rengeteg időt kaptunk arra, hogy dolgozzunk. Azzal, hogy fogalmunk sem volt mikor vehetjük fel, lekerült az idő nyomása, folyamatosan tudtunk ötleteket küldeni egymásnak, csiszolni a számokat, vagy épp új dolgokat kitalálni. Így, amikor augusztusban lehetőségünk volt bevonulni a SuperSize Recording stúdióba, akkor már pontosan tudtuk, hogy mit szeretnénk hallani, mivel leszünk elégedettek. Ez nem könnyítette meg Balázs dolgát.  – osztják meg a Recorderrel.

img_4174_1.jpg

 
a tervek szerint nemsokára jön egy újabb klip, akinek pedig már most felkeltette az érdeklődését a zenekar lemeze, azok, ha a vírushelyzet is megengedi, biztosan meghallgathatják a dalokat október 29-én a Toldiban, a Fénytörés lemezbemutatóján. Facebook-eseményoldal.


addig is, irány az akvárium, íme a tört ritmusú, kényelmesen bólogató Medúzák:

GranCanada a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_50.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/09/11/dal-_es_klippremier_grancanada_meduzak
Dal- és klippremier! GranCanada: Medúzák
süti beállítások módosítása