Magyarradar és lemezpremier – LongStoryShort!: Helo

2020.08.24. 14:00, Gaines

lss_0710_2.jpg

A három éve alakult, budapesti, négytagú LongStoryShort! zenekar a 2000-es kaliforniai poppunkját ülteti át magyar közegbe, némi szándékos műfaj- és stíluskeveréssel megspékelve. 2018-as bemutatkozó EP-jüket és két kislemezt követően elkészült az első nagylemez, javarészt magyar nyelvű számokkal, ami nálunk hallható először - de előbb még a zenekar bemutatkozik a nagyközönségnek.

Mikor alakult: 2017 nyarán

Hol alakult:  
Budapest, X. kerület

Tagok, hangszerek:
Marschall György – ének, ritmusgitár, Nagy Olivér – szólógitár, Kovács Tamás – dob, Varró Bálint – basszusgitár, vokál

Stílus: Négyakkordos schoolpunk (a poppunk egy eddig még nem ismert alfaja, amit mi hoztunk nyilvánosságra).

Hatások: Blink 182, Frank Carter & The Rattlesnakes, AWS,  Supernem

Kiadó: Lieto Management

Történet: Gyuri és Tomi, a két kőbányai lokálpatrióta (és nem mellesleg gyerekkori barát) kitalálta, hogy alapít egy zenekart, mert már régen nem játszottak együtt. A dzsemmelések után a zenészapróra feltettek egy hirdetést, ott találták meg Bálintot, aki egy évvel később egy tagcsere után magával rántotta Olivért és Olivér szakállát. Így alakult meg a jelenlegi felállás.

lss_0710_3.jpg
Megjelenések:  
EP: My Summer (2018), Single: Is this world alright? (2019), Stay (2020)

Küldetés: A schoolpunk ige terjesztése: igen, még 2020-ban is lehet jó poppunk stílusú számokat írni, de ezt mi modern köntösben tálaljuk a közönségnek. Ezért hívjuk ezt a fajta zenét, amit mi játszunk, schoolpunknak.

Jövőkép: Előrelépések a zenekari és a magánéletben. Mi hiszünk a LSS!-ban, reméljük ez, amit most csinálunk, sikeres lesz a jövőben. De persze úgy szeretnénk ezt felépíteni, hogy közben ne felejtsünk el önmagunk lenni.

Mellékprojektek: Olivér játszik a No Last Pageben, valamint Gyuri és Tomi a fotósunkkal és jó barátunkkal, Matyival tavaly megalapították a Knokkolló nevű mulatósmetál szupergrupot, ami egy számot élt meg, utána visszavonultak.

Szexepil: Tamás halántékán megjelenő erecske, miközben Anti Fitness Club-ot énekel.

Legnagyobb eredmény, elismerés:
2019-ben bekerültünk az NKA Hangfoglaló Program támogatottjai közé. De ami még nagyobb elismerés, hogy a barátaink, családtagjaink támogatnak abban, hogy van értelme, amit csinálunk.

Közeljövőbeli tervek: Egy ütős lemezbemutató koncertet adni szeptember 5-én a TRIPen. Egyébként Glastonbury fesztivál. De ha esetleg meghívnak minket a kecerakoncai majálisra 3 liter házi pálinkáért, azt is bevállaljuk.

lss_0710_1.jpg


Helo című bemutatkozó nagylemez producere Egyedi Péter, a dalokat Szegeden vették fel a Miracle Sound stúdióban. "Maga a felvétel és az 7-8 nap kifejezetten mókásra sikeredett" - meséli Marschall György frontember. - "Rengeteget hülyültünk, de persze a munkát is keményen vettük. Az első session előtt Bálint elkapott egy elég combos gyomorrontást, ezért ő a lemez első felénél (amikor nem játszotta fel a részét) az ágyban szenvedett, és a szárazkekszen kívül más nem ment le a torkán. De persze ezt nem felejtette el pótolni, így a második sessiönben ő nyerte meg a nemzeti sör- és kevertivó versenyt.”

A lemezen a korábbiaktól eltérően már magyar dalok is szerepelnek, a címadó szám helyesírása pedig nem véletlen, "mindenképpen akartunk írni egy Helo című számot, mivel ez a bemutatkozás szigorúan egy "l"-lel, a zenekarunk arculata, és szinte védjegye”. Átfogóan pedig így nyilatkoztak: „Az albumnak nincs konkrét tematikája, olyan lemezt szerettünk volna készíteni, mint amilyenek mi is vagyunk: nem érdekel minket egyszerre csak egy dolog, mindig több minden foglalkoztat négyünket, és a céljainkat, vágyainkat, életfelfogásunkat, stílusunkat szerettük volna egybegyúrni ezen a lemezen. A dalokat is többféleképpen lehet értelmezni, vegyük például a Talán holnapot: a vágyakozás mindig minden pillanatban ott van az ember életében, de máshogy csapódik le a különböző élethelyzetekben. Mi után vágyakozunk? A szerelmünk után? Elvesztett, vagy elhagyott családtagjaink után? A szebb- és boldogabb élet után? A dalban ezt szerettük volna összefoglalni, hogy az ember mindig vágyódik valami után, de az élethelyzetéből fakadóan lehet ez „egyszerűbb”, illetve „bonyolultabb” vágyakozás.”


lemezbemutató koncert szeptember 5-én, a TRIP Hajón, vendég a Sniffyction és a Jaffa68. Facebook-esemény.


és akkor halljuk végre a teljes nagylemezt:

ez pedig a Leléptél című dal klipje:

LongStoryShort a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_153.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/08/24/magyarradar_es_lemezpremier_longstoryshort_helo
Magyarradar és lemezpremier – LongStoryShort!: Helo
süti beállítások módosítása