John Legend új lemeze elsöpri a rosszkedvünket

2020.08.11. 18:00, Gaines

legend_bigger.jpg

John Legend nem unatkozott az elmúlt években, 2018-ban karácsonyi albummal emelte az ünnepek fényét, tavaly a People magazin megválasztotta a legszexibb férfinak, felcsapott a The Voice című tehetségkutató mesterének, és a karantén idején az elsők között kezdte házi koncertekkel szórakoztatni az otthon ragadtakat. A járványveszély még mindig nem múlt el, az énekes-dalszerző új lemeze, a Bigger Love azonban ideális szorongásoldó a nehéz időkre.

jl_bigger_love_cover.jpgJohn Legend rászolgált a nevére. A fiatal John Roger Stephensre még a 2000-es évek legelején az akkor ugyancsak feltörekvő Kanye West ragasztotta rá művésznevét, miután hallotta a stúdióban énekelni, és úgy érezte, hogy a soul legendáihoz mérhető az orgánuma. Legend azóta a neo-soul modern sztárjává nőtte ki magát, a romantikus ballada műfajának első számú férfi képviselőjévé. Azon kevesek közé tartozik, akik bezsákolták az EGOT-ot, vagyis életük során nyertek Emmy-, Grammy- (11!), Oscar- és Tony-díjat is. Mellesleg eljátszotta a címszereplőt a Jézus Krisztus Szupersztár élő tévés közvetítésén is - mert ki más játszotta volna el, ugye.

Legend a 2004-es Get Lifted című albumával mutatkozott be a nagyközönség előtt szólóelőadóként, bár korábban már együttműködött Jay-Z-vel, Alicia Keysszel és Lauryn Hillel is. Az idén júniusban megjelent Bigger Love a hatodik rendes stúdiólemeze, melyen továbbra sem rugaszkodik el a párkapcsolati-szerelmi tematikától, míg azonban a 2016-os Darkness And Lighton a hosszú távú kapcsolatok (2013 óta házasok Chrissy Teigen modellel) nehézségeit domborította ki, a 16 számos új album az öröm, a boldogság, a remény és az optimizmus jegyében született, és tulajdonképpen önfeledt szerelmeslevél a családi tűzhely szépségeiről.

A dalokban megfestett románc szexi, tüzes, erotikus: a nyitódalban modern r&b alapra ráhúzott doo-wop stílben másra se bír gondolni, minthogy egymáséi legyenek ("Smack it, flip it, rub it down"), később pedig a felesége ajkát tartja a világ legcsodálatosabb helyének. De nemcsak a testiséget dicsőíti, hanem a házasságon belüli kölcsönös támogatást, az önzetlen és feltétel nélküli szeretetet is. "Bármikor borítanám érted a terveimet, sosem próbállak majd megváltoztatni" - ígéri meg a zongorás-gitáros Conversations In The Dark című kislemezdalban, míg a záróballadában biztosra veszi, hogy az egységük sosem fog megroppanni. A számok olykor a giccshatáron mozognak, és Legend is tisztában van azzal, hogy 16 óda a feleségéhez talán csöppet soknak hat, legalábbis erre utalhat az Actions önironikus, egész karrierjét idézőjelbe tévő tételmondata, miszerint "a tettek többet mondanak a szerelmesdaloknál".

A vezértematikához az énekestől megszokott neo-soul / r&b hangzásvilág párosul, de a producerek sokfélesége kisebb-nagyobb műfaji kalandoknak, variációknak is teret enged. A Pop & Oak duó második fele (Nicki Minaj, Rihanna, Ariana Grande) a modern pophangszerelést szállítja, Anderson .Paak a groove-os soullal támogatja meg a One Life-ot, a jamaikai Di Genius danchellal oltja be a Don't Walk Awayt. De találunk a lemezen tropical house-zal ízesített, Drake-es, slágervárományos táncdalt (Bigger Love), füstös soult (Slow Cooker), laza funkot (I Do) és minimalista r'n'b-t (U Move, I Move). A lemez fénypontja a múltbeli elődök előtt tisztelgő Remember Us, az oldszkúl Al Green-hangmintán Rapsody emlékszik vissza vendégverzéjében a közelmúltban elhunyt Kobe Bryantre és Nipsey Hussle-re ("I still remember your home phone digits / Cause I could always call you on"

John Legend idén februárban vette fel a lemezt, amikor még nem tudhatta, hogy alig egy hónappal később le fog állni az élet, és hosszú-hosszú időre magunkra maradunk bizonytalanságainkkal, szorongásainkkal, besötétülő jövőképünkkel. A dalok nem specifikusan arra lettek kitalálva, hogy enyhítsék a COVID okozta kilátástalanságot, de nem is kell, mert Legend életműve helyzettől, aktuális válságtól függetlenül bármikor képes búfelejtést nyújtani.

(X) John Legend új lemezét, a Bigger Love-ot már megtalálhatjátok az ismert letöltő- és streamplatformokon – ne habozzatok kattintani!

https://recorder.blog.hu/2020/08/11/john_legend_uj_lemeze_elsopri_a_rosszkedvunket
John Legend új lemeze elsöpri a rosszkedvünket
süti beállítások módosítása