Nagyszabású kutatás indult a zeneipari háttérmunkások helyzetéről

2020.07.24. 10:21, Gaines

konferencia.JPG

A hang-, a fény- és a látványtechnikusok munkaerőpiacának itthoni helyzetét méri fel egy komplex kutatás keretében a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége. Többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen körülmények között, mekkora bérezéssel dolgoznak.

A kutatás elindulásáról a két szervezet a szolnoki Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban számolt be egy konferencián mintegy 70 szakmabeli jelenlétében. Balogh Ildikó, a Szent György Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy 2018-ban megírt, és 2019 legvégén  megnyert GINOP-os pályázat által nyílt lehetőség a kutatásra, Augusztus végéig többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen körülmények között, mekkora bérezéssel dolgoznak. Andrásik Remo, a Hangszeresek Szövetségének főtitkára arról nyilatkozott, hogy a kutatás nem a vírus okozta problémákat kívánja feltárni, mivel a projekt már a COVID előtt elindult, hanem egy általános képet szeretne mutatni, és hosszútávon, akár 15 évre megoldani a technikusok helyzetét.

A kutatást végző Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője, Altschach László arról számolt be, hogy közel félszáz szakmabélivel készített mélyinterjúból, tervezetten legalább 300 kitöltött kérdőívből, valamint fókuszcsoportos beszélgetések sorozatából fog összeállni a szakma megismerését megalapozó információ. Az interjúzást már elkezdték, és 70 százalékos feldolgozottságnál járnak. A cégvezető arra kérte a szakma művelőit, hogy a lehető legnagyobb számban töltsék ki a kérdőívet, ami ezen a linken található.

A gyűlésen szót kért a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) elnöke. Pálfi József is, aki elmondta, hogy a szervezetük is épp egy kutatást végez. Arra kíváncsiak, hogy a COVID mennyiben nehezítette meg illetve lehetetlenítette el a szakmabeliek mindennapjait. A szervezet vezetője felajánlotta, hogy átadják a 600 fő válaszából született kutatási eredményt a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft-nek. A felek egyetértettek abban, hogy a két felmérésből még tisztább képet kapnak majd a 10 ezer munkavállaló helyzetéről. Balogh Ildikó elmondta, hogy a kutatás a tervek szerint augusztus 31-én zárul..

A projekt további eleme a szektorban dolgozó hangtechnikusok szakképzettségének javítása, a hangosító szakképesítés e-learning fejlesztése is. A konferencián a Szent György Nonprofit Kft. által működtetett Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium szakmai vezető tanára, Hermann János is felszólalt. Ő arról beszélt, hogy a szakemberek jelentős része dolgozik végzettség nélkül, és bár a "papír" nem szükséges jelenleg ahhoz, hogy valaki hang-, fény- és látványtechnikai munkát végezzen, előbb vagy utóbb az lehet, ezért kidolgoztak egy - az online és az élő gyakorlati képzést ötvöző -  oktatási programot, hogy bárki képezhesse magát akár munka mellett is, majd vizsgát tehessen.

https://recorder.blog.hu/2020/07/24/nagyszabasu_kutatas_indult_a_zeneipari_hattermunkasok_helyzeterol_270
Nagyszabású kutatás indult a zeneipari háttérmunkások helyzetéről
süti beállítások módosítása