Magyarradar és lemezpremier – Magnetifique

2020.07.21. 11:00, Gaines

magnetifique_kredit_nagy_david.jpg

A Magnetifique duó két tagját számos projektből ismerhetjük, Tóth Dórit egyebek között a Ricsárdgír és a Nunki Bay Starship soraiból, Konsiczky Dávid pedig a Csaknekedkislány alapító gitáros-zeneszerzője, valamint a FOMO című film zeneszerzője. Új projektjük az ambientes-downtempós-dreampopos elektronikába vezet, az All Is Well című első nagylemezzel együtt a zenekar be is mutatkozik Magyarradarunkon.

magnetifique_all_is_well_1.jpgKonsiczky Dávid számára egyáltalán nem ismeretlen terep az elektronikus zenei irány: korábban ACHLS néven szólóban már készített ambient anyagokat, illetve ő Kemény Zsófi társadalomkritikus trash-rap projektje, a Sophie Hard zenei agya is. Ezen kívül számos rövidfilmhez, animációhoz és reklámhoz készített már zenét, egyik kiemelkedő munkája pedig Hartung Attila FOMO című nagyjátékfilmjének zeneszerzői és zenei szupervízori szerepköre. Dávid 2019-ben döntött úgy, hogy dalai vokállal kiegészülve lennének igazán egészek, ekkor került a képbe Tóth Dóri. A hegedűs-énekes az elmúlt 8 évben számos különböző projektben vett részt a gyerekzenekartól a technóig. A Nunki Bay Starship frontembere, de Bródy János vagy a Ricsárdgír rajongóinak sem idegen, ezen kívül szeptemberben indítja a mindfulnesst és az éneklést összekapcsoló mentorprogramját. 

“Dávidnak már volt egy csomó ötlete, szinte kész dalok is voltak már akkor. A vicces az, hogy először azt találtuk ki, hogy legyen teljesen halandzsa az ének, aztán idővel csak bekúsztak a szövegek, amiket pedig felváltva írtunk a dalokhoz” - meséli az énekes a "digital ambient sadness" jelzővel illetett zenéjükről. A darksynth-tánczenével, neoklasszikával, sőt még trapes elemekkel is kokettáló debütalbumot meg is hallgathatjuk alább, utána pedig a zenekar a magyarradaros kérdéseinkre is válaszol.

Mikor alakult: 2019-ben találtuk ki, hogy csinálhatnánk egy közös albumot, ami merőben más lenne attól, amit egyébként a többi zenekarainkkal csinálunk.

Hol alakult: Budapesten

Tagok, hangszerek: Tóth Dóri - ének, Konsiczky Dávid - szintetizátorok

Stílus: digital ambient sadness

Hatások: Nils Frahm, Kaitlyn Aurelia Smith, Flying Lotus, Sylvan Esso

Kiadó: -

Történet: Dávid szeretett volna egy második elektronikus albumot írni. Először arra kérte fel Dórit, hogy sample szerűen énekeljen fel neki pár sávot, hogy a dalok ne legyenek annyira ridegek. A közös munka során rájöttek, hogy van közös mondanivalójuk és közös koncepciójuk. Így sok új dalt írtak együtt, míg végül egy teljesen új formáció és album lett belőle.

magnetifique_kredit_nagy_david2.jpg

Megjelenések: Body and Soul EP (2019), All is well (2020)

Küldetés: Megváltani a magyar elektronikus popzenét

Jövőkép: Zöld bársony kezeslábasokban fújni a csillámport és táncoltatni az embereket szomorú dalokra.

Mellékprojektek: Tulajdonképpen ez mind a kettőnk mellékprojektje a többi fő projektünk mellett, amik: Nunki Bay Starship, Csaknekedkislány, ACHLS, Sophie Hard

Szexepil: Kütyük (és kutyik) minden mennyiségben.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A barátainknak tetszett (meg amúgy valószínűleg az ellenségeinknek is).

Közeljövőbeli tervek: Megtanulni focizni. Ja, nem.

Magnetifique a Facebookon

fotók: Nagy Dávid

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_144.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/07/21/magyarradar_es_lemezpremier_magnetifique
Magyarradar és lemezpremier – Magnetifique
süti beállítások módosítása