Hogy a csudába tud tótágast állni egy zenekar?

2020.06.26. 11:09, Gaines

maxrichter_creditdeccarecords_miketerry_1.jpg

Az újklasszikus Max Richter VOICES című lemezén feje tetejére állítja, amit eddig egy zenekarról gondoltunk, és már hallhatjuk is, hogyan.

Richter a posztminimalista-újklasszikus irányzat egyik legnépszerűbb képviselője, szerzett már kamaraoperát, 24 telefoncsengőhang-darabot, A négy évszak-átiratot, plusz az elmúlt öt-tíz évben rengeteg film- és sorozatzenét; az egyik legutóbbi albuma, a 2015-ös Sleep idegtudományi szakemberek segítségével komponált, nyolc és fél órányi zenei anyaggal kísérelte megadni a hallgatónak a tökéletes alváshoz való, stimuláló kíséretet. Új lemeze egy még februárban, élőben debütált projekt lenyomata lesz, melyben 60 tagú "fejtetőre állított" szimfonikus zenekar fogja játszani a főszerepet. Rögtön csalódást kell okoznunk: ezt nem úgy kell elképzelni, hogy plafonra rögzített talppal lógnak a szépen kiöltözött muzsikusok, mint egy csapat denevér, egyszerűen csak Richter fordított egyet a vonós hangszerek hagyományos arányán a nagyzenekari felállásban. Míg rendes esetben hegedűből van a legtöbb, és nagybőgőből a legkevesebb, ezúttal 12 bőgő, 24 cselló, 6 brácsa, 8 hegedű, 1 hárfa alkotja majd a zenekart, kórussal, szólistákkal és Richter billentyűs hangszereivel kiegészítve. "Onnan jött az ötlet, hogy az egész világ tótágast áll, kifordult a sarkából az, amit eddig normálisnak érzékeltünk" - magyarázta a zeneszerző.

A lemezről elsőként közreadott szerzemény, az élő koncerten rögzített All Human Beings e zenekari felállás mellett az emberi hangokra irányítja a reflektort: először Eleanor Roosevelt, majd Kiki Layne színésznő olvas fel részleteket Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatából, végül pedig több tucat hang csatlakozik hozzájuk, és fonódik össze. "Bár a dokumentum nem tökéletes, mégis egy szebb és kedvesebb jövő inspiráló lehetőségét vázolja fel." Alább az első beharangozó, amihez Yulia Mahr rendezett arcokat és sorsokat összekötő videót.

Címkék: max richter
https://recorder.blog.hu/2020/06/26/hogy_a_csudaba_tud_totagast_allni_egy_zenekar
Hogy a csudába tud tótágast állni egy zenekar?
süti beállítások módosítása