A világzene ismét Budapestre költözik: ősszel jöhet a WOMEX!

2020.06.15. 10:16, Gaines

registration_now_20_big_70401.jpg

Még tavaly év végén adtunk hírt róla először, hogy 2015 után öt évvel ismét Budapestre hozzák a legjelentősebb világzenei showcase-fesztivált, a WOMEX-et, azaz a World Music Expót. Az esemény szervezői megnyitották a regisztrációt: a 26. alkalommal megrendezendő WOMEX 2020. október 21. és 25. között láthat vendégül ősszel több ezer zenei szakembert és zenészt Budapesten, a Hangvető csapatának szervezésében, ha nem szól közbe a járvány újabb hulláma.

A World Music Expo egyszerre vásár, világzenei showcase fesztivál és konferencia: a népzene és világzene területéről minden fontosabb szereplőt összegyűjt a világ közel száz országából. Kiadók, koncert- és fesztiválszervezők, újságírók, kulturális intézmények képviselői, és persze előadók, művészek nagyszabású nemzetközi találkozása ez, amely középpontjában a különböző nemzetek – természetesen elsősorban a rendező ország, azaz Magyarország – zenei kultúrájának megismertetése áll. 

OTT VOLTUNK A 2015-ÖS WOMEXEN, ÉS BE IS SZÁMOLTUNK RÓLA

Az eredetileg is őszre, a Hangvető stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal együttműködő helyszínekre (A38 Hajó, Müpa, Bálna Budapest) szervezett fesztivál megtartásának feltételei természetesen bizonytalanabbá váltak a világon végigsöprő COVID-19 járvány fényében - egyes szakértők pont őszre várják a koronavírus második európai hullámát. A Piranha Arts, a WOMEX tulajdonosa és a hazai szervező, a Hangvető csapata ezzel együtt a járvány európai enyhülése és a határok fokozatos megnyitása miatt abban bíznak, hogy a WOMEX20-at meg tudják tartani. A minden évben más városban megrendezett WOMEX második alkalommal jön Budapestre, ahova várhatóan több mint 2500 külföldi résztvevő érkezik majd.
 
A világzenei vásár rendkívüli lehetőség Budapest számára. Bízunk abban, hogy meg fogjuk tudni tartani a vásárt az eredeti tervek szerint, de természetesen figyelemmel kísérjük a járványt és a hozzá kapcsolódó előírásokat is. Tisztában vagyunk azzal is, hogy az idei kiadás más lesz, mint az eddigiek, mivel sok nemzet még mindig küzd a világjárvánnyal. Mindezeknek megfelelően fogunk változtatásokkal, korlátozásokkal és új ötletekkel élni, hogy a lehető legbiztonságosabb és legélvezhetőbb WOMEX-kiadást rendezhessük meg. ”– mondta el Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója.
 
A WOMEX segíthet fellendíteni a zeneipart és ablakot nyithat a régió felé. “Kiemelt célunk, hogy pozitív módon járuljunk hozzá a vírus által súlyosan érintett globális zenei gazdasághoz azáltal, hogy összehozzuk a szakembereket és megkönnyítjük az üzleti kapcsolatok létrejöttét. Azt szeretnénk, hogy sok magyar kulturális szakember, és minél több magyar és kelet-európai művész találkozzon itt a színpadon, a kiállításon és a konferencián.”

INTERJÚNK A WOMEXET ALAPÍTÓ PIRANHA ARTS KÉPVISELŐJÉVEL

A fesztiválon fellépők névsoráról egy héttagú zsűri, az úgynevezett “hét szamuráj” dönt. Idén is több mint 1600 pályázat érkezett, amelyből a szamurájok, köztük Weyer Balázs választja ki azokat az előadókat, akik felléphetnek a WOMEX-en. Rendezőként a Hangvető törekszik arra is, hogy a WOMEX nemzetközi programján belül minél több felületet kínáljon a regionális zenekarok megjelenésére. Ennek a törekvésnek a tervek szerint – a 2015-ös kiadás mintájára – külön regionális színpadot szentelnek, de emellett a szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján jegyzett zenei hagyományok, alkotások is előtérbe kerülnek.
 
Regisztrálni 5 napos csomagra lehet, mely hozzáférést biztosít a teljes WOMEX-programhoz, beleértve a vásárt, a konferenciát, koncerteket és kapcsolódó programokat, valamint egyéves hozzáférést a virtualWOMEX online adatbázisához is. A kiállítóhelyek értékesítése szintén most kezdődik. Az első, kedvezményes regisztráció határideje: 2020. július 10. További információkért a WOMEX honlapjára és a Hangvető oldalára érdemes ellátogatni.

https://recorder.blog.hu/2020/06/15/a_vilagzene_ismet_budapestre_koltozik_osszel_johet_a_womex
A világzene ismét Budapestre költözik: ősszel jöhet a WOMEX!
süti beállítások módosítása