A BBC hallgatói megszavazták a kilencvenes évek alaplemezét

2020.06.13. 15:33, Gaines

okcomputer-696x435.jpg

A brit rádióhallgatók szerint ha csak egyetlen lemezzel lehetne jelképezni a 90-es éveket, az a Radiohead OK Computere lenne. A britpopnak sem kell azért szégyenkeznie.

A szavazást a BBC Radio 2 90-es évekbeli zenékre szakosodott műsorvezetője, Fearne Cotton hirdette meg, a hallgatók már egy shortlistből választhatták ki a kedvencüket, amelyet zeneipari figurák (műsorvezetők, BBC-producerek, zenészek, a Mercury-díj zsűrielnöke) állítottak össze. A szűkített listán a girlpowertől a grunge-on át a fiúbandákig, metálig, tánczenéig és hiphopig terjedt a műfaji skála.

Az online szavazás három hétig tartott, a győztes pedig a Radiohead 1997-es, harmadik albuma, az OK Computer lett, maga mögé utasítva az Oasis (What's The Story) Morning Glory című, 1995-ös korongját. Gallagherék azzal vigasztalódhatnak, hogy dupláznak a top 10-ben, a debütalbumukat is beszavazták a rajongók. A harmadik a Nirvana Nevermindja lett, a listán helyet kapott még az REM, a Pulp és a U2 is, illetve egyedüli női előadóként Alanis Morissette. A műfaji paletta a 10-es toplistán már egyértelműen a gitárzenére szűkült le.

A Radiohead részéről Colin Greenwood és Philip Selway is megköszönte a hallgatóknak az első helyezést; mindketten a Let Down című dalt emelték ki kedvencükként, a dobos azt írta, egy kísérteties Tudor-korabeli házban vették fel a számot, és újrahallgatva mindig egyből ott érzi magát az éjszakai, gyertyafényes, parkettás szobában, kissé bekábulva, ahogy együtt zenélnek. Greenwood pedig ahhoz hasonlította a lemezfelvételt, mintha a diákok elfoglalnák a sulit, miután a tanárok hazamentek.

Alább a top 10:

1. Radiohead - OK Computer
2. Oasis - (What’s The Story) Morning Glory
3. Nirvana - Nevermind
4. Oasis - Definitely Maybe
5. REM - Automatic For The People
6. Pulp - Different Class
7. Alanis Morissette - Jagged Little Pill
8. The Verve - Urban Hymns
9. Primal Scream - Screamadelica
10. U2 - Achtung Baby

Címkék: bbc radioehad
https://recorder.blog.hu/2020/06/13/a_bbc_hallgatoi_megszavaztak_a_kilencvenes_evek_alaplemezet
A BBC hallgatói megszavazták a kilencvenes évek alaplemezét
süti beállítások módosítása