Magyarradar – Sauropoda Trio

2020.05.19. 13:00, Gaines

sauropoda.jpg

Sauropoda Trio saját elmondása szerint az őslények korába kalandozik vissza "orientális-avantgárd-progresszív jazz-rockjával", de a zenei hatások között egy fúrógép vagy villamos zakatolását is fel lehet fedezni. A zenekar az intrikus harmóniákra és különös dallamokra nyitott zenerajongókra számít, és most be is mutatkoznak.

Mikor alakult: 2019 tavasz

Hol alakult: Budapesten egy VIII. kerületi pincében

Tagok, hangszerek: Krizbai Domokos - gitár, effektek, Vaszkó Zsolt - basszusgitár, Lukács Péter - dobok

Stílus: Egyszer valaki paleojazznek hívta. Kevés olyan zene van manapság, aminél ez egyértelmű lenne; nincsenek “tiszta” stílusok, műfajok. Mondjuk, hogy orientális avantgarde progresszív jazz-rock.

Hatások: Teljesség igénye nélkül nem sorolnánk fel zenekarokat, nagyon sok van. Az indiai zenétől a szintipopig, a indusztriáltól az ambientig, a psyrocktól egy fúrógép vagy villamos zakatolásáig sok minden hat ránk; ezeket próbáljuk valahogy vegyíteni, megkavarni és összekötni belső tájainkkal, zenei történeteinkkel, meséinkkel. Nagyon fontos a hazai hatás is. Rengeteg fantasztikus zenekar van itthon, akikkel közös nevezőn vagyunk, mondhatni “zenei iskolaként”, hasonló világokat fedezünk fel és egymást inspiráljuk.

Kiadó: Sajnos jelenleg nincs.

Történet: Domó négy évig zenélt szólóban, Antropomorf néven, loop pedállal és különböző effektekkel, hosszú ideig hozzá hasonló bolondokat keresett az ötleteire. Petivel 2018-ban az Etűd Konzervatóriumban találkoztak, ahol először duóban játszottak, három koncert után pedig csatlakozott hozzájuk Zsolt is. Eredetileg egy lírikusabb irányt képzeltünk el, de számunkra is meglepő módon, sűrű szövetű, zúzós zene jött ki belőlünk; erre a közös, kicsit nyers zenei energiára bízzuk magunkat. Az első koncertet 2019 májusában Szentendrén adtuk, azóta pedig megjártunk fesztiválokat, meg egy csomó helyet Pesten.

Megjelenések: Sajnos még nincs. Tavasszal terveztük felvenni az első lemezünket.

Küldetés: Az utóbbi években úgy tűnik, hogy nagyobbra nőtt az a közönség, aki vevő a különös dallamokra, intrikus harmóniákra, összetett ritmikákra, eklektikus világokra, provokatív zenei ötletekre. Úgy látjuk, hogy az emberek nyitottabbak lettek, és szívesen hallgatnak ilyen muzsikákat, akármennyire távolinak vagy idegennek tűnnek ezek először. Szeretnénk továbbra is részt venni ebben a folyamatban, több helyre eljuttatni és több ember számára kinyitni ezeket a zenei ajtókat és formákat, akár más művészeti ágakkal együttműködve, összművészeti performanszokkal kiegészülve. Végső soron az, hogy zenéljünk őszintén és sokat!

Jövőkép: Ott folytatni, ahol megfagyott kb. két hónapja. Lemezfelvétel és koncertek. Fiatal zenekar vagyunk, tehát egyelőre úgy látjuk, hogy először itthon, a hazai szervezők és helyek látókörébe kell kerülnünk. A későbbiekben showcase fesztiválokra mennénk és más országokban is kipróbálnánk magunkat; kíváncsiak vagyunk, hogy a sok műfajt inkorporáló zenék hol férnek el és van-e érvényességük szélesebb zenei piacon.

Mellékprojektek: Zsolti a titokzatostelepesekben zenél, Peti a Grencsó Friss Csoport állandó dobosa, Domó pedig szólóban és különböző alkalmi formációkban játszik. Mindhárman nyomjuk az “Acoustic Minimal Techno” bulikon. 

Szexepil: Peti ingei, Zsolti arca, amikor szenvedélyesen játszik, Domó táncmozdulatai.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az idei Kikeltetőn megnyertük a zsűri különdíját, egy rózsaszín, csillámos kacsacsőrű emlőst, a Universaltól pedig a támogatást lemezfelvételre. A járványhelyzet előtt bejutottunk a Lemming Programra. 

Közeljövőbeli tervek: Amint lehetséges újrakezdeni a próbákat, stúdióba vonulni és felvenni a lemezt.

Sauropoda a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_133.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/05/19/magyarradar_sauropoda_trio
Magyarradar – Sauropoda Trio
süti beállítások módosítása