A YMCA és Dr. Dre csúcslemeze is kultúrkinccsé vált

2020.03.26. 11:24, Gaines

ymca_1.png

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár minden évben beválogat két tucat kiemelkedően fontos felvételt 2000-ben létrehozott Nemzeti Lemeznyilvántartásába. Idén Dr. Dre korszakos lemeze, a The Chronic, valamint a Village People táncőrületet elindító slágere, a YMCA is helyet kapott a panteonban.

A legfontosabb felvételeket őrző nyilvántartásba évente 25 "kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős" felvétel kerülhet be, és alapszabály, hogy legalább tíz évnek el kell telnie a felvétel születésétől. Az elmúlt években olyan alkotások kerültek be a különlegesen őrzött hangfelvételek közé, mint Jay-Z The Blueprint című lemeze, a La Bamba című sláger, a múlt héten elhunyt Kenny Rogers The Gambler című dala, a Straight Outta Compton az N.W.A.-től, az Over The Rainbow Judy Garland előadásában, vagy épp a Radiohead OK Computere.

A gyűjtemény idén Dr. Dre 1992-es alaplemezével, a The Chronickal bővült: a G-funkot megalapító, máig a gengszterrap egyik csúcslemezének számító korong legalább egy évtizedre meghatározta a hiphop hangzását, és Dr. Dre produceri munkássága mellett többek közt Snoop Dogg karrierjét is elindította. Befért továbbá a könyvtárba minden idők egyik legnagyobb diszkóslágere, az 1978-as YMCA, amit a hozzá tartozó jellegzetes táncmozdulatokkal és a melegkultúrában betöltött szerepét is figyelembe véve ítélt történelmi jelentőségűnek az intézmény. Az új felvételek között megtaláljuk még Fred Rogers gyerekműsorának főcímzenéjét, az I Will Always Love You-t Whitney Houstontól, Tina Turner és Dusty Springfield egy-egy lemezét, a Tosca című Puccini-operát Maria Callas előadásában, valamint a Bostoni Szimfonikusok 1963-as hangversenyének rádiós közvetítését, melynek során a karmester élőben jelentette be, hogy John F. Kennedy merénylet áldozata lett.

https://recorder.blog.hu/2020/03/26/a_ymca_es_dr_dre_csucslemeze_is_kulturkinccse_valt
A YMCA és Dr. Dre csúcslemeze is kultúrkinccsé vált
süti beállítások módosítása