Itt a Hangfoglaló Program – Megjelent a HOTS friss shortlistje, a legexportképesebb hazai produkciók névsora

2020.03.20. 09:32, Recorder.hu

thequalitons_ale_rosa_ment_ljubljana.jpg
A HOTS könnyűzenei exportiroda évente két alkalommal méri fel zeneipari szereplők véleménye alapján a hazai produkciók exportképességét. A lista nem objektív mérőszámokon alapul, ezért inkább egyfajta pillanatfelvételként tekinthetünk rá, ami ennek ellenére nagyon szépen mutatja meg az aktuális erőviszonyokat és a nemzetközi karriert építő előadók láthatóságát. A fentieken túl pedig a HOTS shortlist képezi a nemzetközi partnerintézmények és fesztiválok felé kiajánlott zenekarok névsorának alapját is. (Nyitóképen: The Qualitons.)

A válaszadók több mint 9000 pontot osztottak ki közel 300 produkcióra, ez pedig sokkal szélesebb spektrumot eredményezett, mint az előző években. Érdekesség, hogy az idei évad Induló Előadói Alprogramban támogatott előadói közül ketten is felkerültek a listára már most, közülük pedig a The Anahit részt is vett már nemzetközi rádiókampányban, aminek eredményeként a Lonely című daluk többek között az olasz RAI2 és a litván LRT Opus rotációjába is bekerülhetett. A listán szereplő zenekarok csaknem fele, hét előadó vett részt az elmúlt években vagy vesz részt az idei évben az Induló Előadói Alprogramban (Belau, Platon Karataev, Antares, Apey, The Anahit, The Devil's Trade). A Hangfoglaló Program pályázatainak életpályamodellje is ilyen logikával épült fel, így a mostani eredmények igazolják ennek sikerességét és megtartó-erejét.

A HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses, éppen azért, hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért. Vannak olyan fesztiválok azonban, ahol nincs lehetőség és felület nyilvános ajánlással élni, ilyen esetekben erre a listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok. Ilyenkor tekintettel a helyi piac sajátosságaira és az esemény programkínálatára, a shortlist alapján kerülnek kiválasztásra a meghívott produkciók. Természetesen az is fontos szempont a nemzetközi showcase fesztiválok line-upjának összeállításakor, hogy a meghívott ország előadói közül olyan produkció kerüljön delegálásra, amelynek esélye van adott régióban piacnyitásra, áttörésre.

A shortlist kitöltésére szóló felkérést több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, ez pedig nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Kollégiuma számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

A HOTS shortlist zenekarai 2020 első felmérése alapján

1. The Qualitons (előző helyezés: 2.) 
2. Mörk (előző helyezés: 1.)
3. Lazarvs (előző helyezés: 6.)
4. Bohemian Betyars (előző helyezés: 3.)
5. Ivan & the Parazol (előző helyezés: 5.)
6. Belau (előző helyezés: 10.)
7. Platon Karataev (előző helyezés: 4.)
8. Middlemist Red (előző helyezés: 7.)
9. Fran Palermo (előző helyezés: 8.)
10. Blahalouisiana (előző helyezés: 14.)
11. Antares (előző helyezés: nem volt)
12. Apey (előző helyezés: 13.)
13. The Anahit (előző helyezés: 25.)
14. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 9.)
15. The Devil's Trade (előző helyezés: 16.)


A cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2020/03/20/itt_a_hangfoglalo_program_itt_a_hots_friss_shortlistje_a_legexportkepesebb_hazai_produkciok_nevsora
Itt a Hangfoglaló Program – Megjelent a HOTS friss shortlistje, a legexportképesebb hazai produkciók névsora
süti beállítások módosítása