Magyarradar – Saya Noé

2020.03.12. 19:00, Gaines

saya_noe_2020_01_wall.jpg

Saya Noé első EP-je, a melankolikus, artpopos-downtempós, dallamos elektropop számokat felvonultató Taboo tavaly jelent meg, az énekes-dalszerző-producer, aki gyerekkora jelentős részét Malajziában töltötte, komoly YouTube- és Twitch-jelenléttel bír. Hamarosan érkezik a Recorderre második klipje, addig jöjjön a bemutatkozás.

Indulás éve: 2017

Honnan: Budapest

Tagok, hangszerek: Kőrös Mimi aka Saya Noé – ének, gitár, billentyűs hangszerek. Az élő zenekari felállásban Ádám Donát dobol, a társproducerem pedig Biksi Gábor a Cloud9+-ból.

Stílus: pop, electropop, alternative pop

Hatások: BANKS, Flume, Alt-J, Empire Of The Sun, leginkább ők vannak hatással a jelenlegi zeném stílusára. Viszont van rengeteg olyan előadó, akikre azért nézek fel, mert beindították bennem azt a zene iránti szeretetet, amely nélkül nem kezdtem volna el ezt az egészet. Tíz éves lehettem, amikor bátyámtól kaptam egy halom CD-t születésnapomra, köztük Gorillaz, Manu Chao, Prodigy, Bob Marley, T.A.T.U, Johnny Cash és sok más. Ekkor még nem volt internet, amivel zenei felfedező útra tudtam volna indulni, így ez a CD-gyűjtemény adta meg az első inspirációs hullámot. Később John Mayer és Jack Johnson miatt vettem kezembe a gitárt. Édesanyám szenvedélye a klasszikusok iránt (The Doors, Jimi Hendrix, The Beatles, Nirvana) se elhanyagolható, ezek is bőséggel ragadtak rám sorban. Emlékszem, amikor véletlenül kezembe került Jim Morrison önéletrajza, a benne lévő versei keltették fel először igazán a költészet iránti érdeklődésemet. Ezután kezdtem el jobban beleásni magamat saját írásaimba, és megérteni a szövegírás kifejező erejét. 

Kiadó: folyamatban

Történet: Malajziában, Kuala Lumpurban töltöttem a gyerekkorom jelentős részét komolyzenész szüleimnek köszönhetően. Hegedűn és fuvolán tanultam játszani először, de hamar megtalált az éneklés és a gitározás. Óvónőként végeztem, és épp Barcelonában dolgoztam, amikor elkapott egy olyan ellenállhatatlan zenei hullám, amely végül arra sarkallt, hogy felmondjak az ottani munkahelyemen, és minden időmet a zenének szenteljem. Hazatérve Budapestre beiratkoztam az ImProSchool-ba, ahol többek között iamyank is oktat. Elkezdtem producerként összerakni a saját dalaimat, közben pedig elindult a streamer „karrierem” a Twitch nevű oldalon, ahol hetente többször jelen vagyok és több száz rendszeres nézőm van. A Hangfoglaló Program támogatására pályázva raktam össze az első élő, zenekaros formációmat, de emellett jelen vannak az egyszemélyes, akusztikus koncertek is az életemben.

Megjelenések:

2017 - Fly (single)

2019 - Say What You Mean (single)

2019 - Taboo (EP)

2019 – Free (videoklip)

Küldetés: World domination. De amíg az folyamatban van, elég talán az is, ha terjeszthetem a zeném üzenetét, és ha legalább egy kisgyerek felvesz egy hangszert miattam, én elvégeztem a dolgom.

saya_noe_2020_01_live.jpg

Jövőkép: Mindig nehezemre esik konkrét terveket kitűzni azzal kapcsolatban, hogy hol is szeretnék lenni 5 meg 10 év múlva. Nincs ideális kép előttem, melyben ezen vagy azon a színpadon állok x ezer ember előtt, akik sikítják a nevemet, vagy épp Hawaiin szürcsölgetem a koktélomat, mert olyan jól megy az élet. Folyton új irányokba sodródok, és azon kapom magam, hogy olyanokat csinálok, amiket sose gondoltam volna lehetségesnek. Legjobb példa erre: 2 éve azt se tudtam, mi az a streamelés, most pedig ez az egyik fő profilom, és lehetőségem van az internet erejével eljuttatni a zenémet a világ minden pontjára, miközben személyes kapcsolatot ápolok a közönségemmel. Mindezt otthonról, akár pizsamában. Na jó, nem, de a lényeg, hogy a jövőképemben egy dolgot tartok fontosnak, és az a zene iránti szenvedélyem. Hiszek abban, hogy az élet annyi lehetőséget ad, amennyi energiát én hajlandó vagyok beletenni cserébe.

Mellékprojektek: Szeretnék jobban elmélyedni a videóvágás területén, kezdve a YouTube-vlogolással, majd onnan tovább vándorolva, amerre az út visz. Emellett a gyerekekkel való foglalkozást se szeretném sokáig hanyagolni. Mint végzett óvónő, szeretnék a jövőben szervezni gyerekeknek zenei foglalkozásokat, esetleg írni gyerekdalokat.

Szexepil: Említették már a számnál lévő gödröt (nem tudom, magyarul hogy van, angolul dimples), de én büszkébb vagyok a tipikusan Jim Carreyvel asszociált “ezerarcú” skillemre, amit szerintem apukámtól örököltem. Az igazi szexepil belső, idealista reményeim szerint nem az, amikor kiemeljük egyetlen legkitűnőbb pontunkat, hanem amikor felvállaljuk a legkevésbé kívánatosat, is és büszkén hordjuk azt. 

Legnagyobb eredmény, elismerés: Van egy agysebész nézőm a Twitchen, aki rendszeresen a műtőben vetíti ki az élő streamemet. Egyik nap épp egy kislányt készült elaltatni, amikor megkérdezte, hogy tudnék-e neki énekelni egy dalt, hogy komfortosabban érezze magát. Meg is tettem, majd közölte, hogy a kislány mosolyogva aludt el. Ez annyira jólesett, hogy elsőre ez jutott most eszembe ennél a kérdésnél, és nem tudtam nem megemlíteni, mert el lehet érni a világ összes tetőpontját, de az ehhez hasonló kis pillanatok mégis különleges hatással bírnak és örökre megmaradnak.

Legnagyobb kézzelfogható eredményeim egyébként gondolkodás nélkül azok, hogy bekerültem a Hangfoglaló Program támogatottjai közé, illetve 2019 őszén a Grammy-díjas Matt Lawrence kiválasztotta az egyik dalom, hogy producerként dolgozzon rajta velem együtt, ami szintén elég menő. Ez a dal (Under The River) várhatóan idén fog megjelenni.

Legközelebbi koncert: A Twitch London Community meghívására játszom akusztikban március 21-én, másnap pedig a Dürerben leszünk a zenekari setuppal a holland Klangstof vendége. (szerk.: a kormány március 11-ei határozata alapján a Dürer Kert március 31-ig tervezett koncertjei elmaradnak, vagy későbbi időpontban kerülnek megrendezésre)

https://recorder.blog.hu/2020/03/12/magyarradar_saya_noe
Magyarradar – Saya Noé
süti beállítások módosítása