Klippremier! Indeed: Decembered

2020.02.28. 13:00, Gaines

boritokep_indeed_decembered.png

A 2008-ban alakult, stoner-grunge vonalon mozgó Indeed fennállása során eddig hat kiadványt jelentetett meg, legutóbb 2017-ben a Sinecure című nagylemezt, majd tavaly év végén a három számos az Indeed EP-t. Ez utóbbi már egy új, idén esedékes LP (Lazer) előfutára, most a grandiózus Decemberedhez érkezett sötét hangulatú, természetközeli videó, ami nálunk látható először.

Az Indeed ismerős lehet azoknak, akik megfordultak már Para Hobo Records bulikon, vagy underground bulikon a fővárosban. A csapat az utóbbi pár hónapban igencsak termékenynek mondható, hiszen koncertjeik mellett immár a harmadik különálló számot dobják ki klippel együtt. Az előző kettő single után (Island, Crows) mindenképp a mostani mondható a legsúlyosabbnak. Ezt csak tetézi a 7,5 perces játékidő és a hozzá készített fekete-fehér klip.

A zenekar saját szavai a dalról és klipről: "Az alapötlet az volt, hogy a nyári forgatású és abszolút ehhez illő hangulatú Island számunknak forgassuk le az ellenkezőjét, a sötét testvérét, ha úgy tetszik. A szöveg is a télhez köthető, pár rövid kibúvótól eltekintve a dal szomorkás, legalábbis hozzánk és az eddigi munkáinkhoz képest mindenképpen. A dal rengeteg jammelés és érzelem hozadéka. Hónapokig folyamatosan változott, gyúrogattuk rendesen. Az alapriff után rögtön elkereszteltük Decemberednek, ami egy szójátékkal tükrözi az alaphangulatát. Egy erős de érzékeny, kimért de sürgető, gyengéd de feszültséggel teli hangulatábrázolás lett a végeredmény. Hossza ellenére értelmezhető pillanatképként is, de egy titokzatosabb, örök érvényű érzésként is. Nem mondunk el benne mindent, a hallgatóra bízzuk, mit hall és érez ki belőle.

A felvételek nagyobbik része Csobánkán a Pilis lábánál, a hangszeres részek pedig a budapesti próbatermünkben rögzültek. A koncepció része a hosszan elnyújtott képek és természeti formák, ezeket bontják meg a közvetlen közeli zenés jelenetek. Maga a zene is összetett annyira, hogy nem akartuk elvonni erről a figyelmet. Egy elszállós lassú videó, amit lehet csak úgy „bambulni”, miközben kitekered a hangerőt!

A klip készítője Nyúl Nimród, akivel immár másodjára dolgoztunk együtt. Minden tiszteletünk Nimródé, aki annak ellenére, hogy már az első napon szétfagyott, egy hétre rá egymaga visszatért a helyszínekre footage-ért, és rendületlenül vagdosott a gép előtt is. Egy igazi istenáldása a srác, nemcsak profi, de mind az öt érzékét beleviszi a képbe, a hatodik érzéke pedig talán már közös a bandáéval. Nála alkalmasabb klipest nem is kívánhatnánk, KÖSZÖNJÜK, NYÚL!!! ”


az Indeedet élőben legközelebb február 28-án, péntek este lehet elcsípni a szegedi JATE Klubban (Facebook-esemény), a fővárosban pedig április 26-án, a Budapest Riff Clubban koncerteznek a kanadai The Hazytonesszal (Facebook-esemény).


és akkor lássuk a monumentális dalhoz társuló, borongós-sejtelmes, meg-meghasadó klipet:

Indeed a Facebookon 

a zenekar a Bandcampen

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_102.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/02/28/klippremier_indeed_decembered
Klippremier! Indeed: Decembered
süti beállítások módosítása