Klippremier! Gyík zenekar: Léghajós

2020.01.02. 10:00, Gaines

gyik.png

A funk-rock-hiphopos lazaságban utazó Gyík zenekar tavaly augusztusban megjelent háromszámos EP-jéről, Az öreg Heinrich oszlopairól fogta a záródalt, és készített hozzá egy klipet, méghozzá Nagy Zsolt főszereplésével. Premier!

Léghajós kétperces videójában a Drakulics elvtársban is látható Nagy Zsolt egy szétcsapott éjszaka után próbálja vállalható állapotba pofozni magát egy szórakozóhely mosdójában, a helyzet nyújtotta lehetőségekhez képest igencsak alapos mosakodással. A videó születéséről és koncepciójáról így mesélt a zenekar: "Amikor kitaláltuk a klip sztoriját, akkor arra gondoltunk, hogy "mennyire jó lenne már, ha a főszerepet a Nagy Zsolt játszaná el" - úgyhogy fel is kerestük az ötlettel, hátha ő is pont így képzelte el, mint mi. Zsolttal korábban futólag ismertük már egymást, nagyon jó fej volt, amikor felvetettük neki a klipötletet, bejött neki a zene, meg a sztori is, hamar megtaláltuk a közös hangot, egy igazán nagyszerű ember. A videót Fellegi Dénes forgatta-vágta-rendezte Gelencsér Nándi segítségével, mind a kettőjüknek több klipet is köszönhet a zenekar, de azt hiszem mind közül ez lett a legjobb: nyers, és nagyon őszínte, nem mellesleg 4K meg 24 fps, szóval tiszta Hollywood. A klip röviden-tömören arról szól, hogy nincs vesztett helyzet, illetve ha van, akkor is meg kell próbálni jól kijönni az egészből. Persze azért, mert van, amikor sikerül is kimosdatnunk magunkat ebből-abból, attól még ugyanazok maradunk, de legalább elnézően mosolyoghatunk a világ tökéletlenségét látván." 

A Gyík zenekar egyébként 2012-ben alakult Budapesten, akkor még egy MC-vel, két gitárral, beatbox-szal, valamint egy looper-pedállal. "Saját meghatározásunk szerint bármihez képest másmilyen zenét játszunk: alternatívnak hiphop, hiphopnak alternatív"– mondják. 2014-ben jelent meg a 10 számos Gyík zenekar LP, amit két kislemez (Lónak a kaszát EP, Alapmű EP), valamint egy single (Kék foltokból smiley) követett. 2019 óta a zenekar hattagúvá bővült, a legújabb EP (Az öreg Heinrich oszlopai) pedig már az új felállással készült.


az új év, illetve az új évtized első Gyík zenekar koncertje 2020. február 6-án lesz a Mika Tivadar Mulatóban.


és akkor nézzük meg, mihez kezd magával Nagy Zsolt hajnali négykor (vagy talán délután? az egy másik sztori, de nem kevésbé hatásos karaktertanulmány):

Gyík zenekar a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/01/02/klippremier_gyik_zenekar_leghajos
Klippremier! Gyík zenekar: Léghajós
süti beállítások módosítása