Díjnyertes klip készült az első MOME MUSIC VIDEO 1.0 Tanfolyamon – és már indul is a második ciklus

2019.12.17. 18:00, Recorder.hu

mome_musicvideo10_650.jpg

(X) Hamar bebizonyosodott, hogy a Music Video 1.0 képzésen szerezhető tudásanyag a gyakorlatban, a piacon is megállja a helyét: Szombath Máté, a Magyar Klipszemle vágás kategóriájának győztese a nyertes videoklipet az idén zárult első tanfolyam során, a kurzus oktatóinak szakmai javaslatait követve készítette. Már lehet jelentkezni a 2020 elején kezdődő következő szemeszterre.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jövő februárban már második ciklusát indítja a MOME OPEN által meghirdetett videoklipes tanfolyamnak. A képzés indokoltságát a szaktudásukat az egyetem graduális képzésein megalapozó, itthon és külföldön is sikeres fiatal mozgóképes alkotók kirajzása alapozta meg, hiszen a MOME műhelyéből az utóbbi években olyan kirobbanó tehetségek indultak el, mint a hazai YouTube abszurd humor kategóriáját uraló – ugyanakkor artisztikus videoklipekkel rendszeresen díjakat is nyerő – Pajor Kristóf (aki legutóbb a Meztelen Diplomaták 2019. októberi Klipszemlén Recorder-különdíjas videójával és az Index által 2018 legjobb klipjének választott Mayberian Sanskülotts-videóért járó elismeréssel keltett figyelmet), az első Klipszemle rendezői díját besöprő Fazakas Fanni, vagy éppen a Barcelona-Budapest tengelyen mozgó, ma már nemzetközi rangú alkotói kollektíva, a nagy presztízsű SXSW fesztiválon rendszeresen szereplő, számos Klipszeme-díj, Vimeo Staff-pick, Promax Global Award birtokosa, a Kinopravda tagjai (Kostil Danila, Kostil Luka, Szabó Áron, Daphne Samaras – a névsor nem teljes).

Ennek az alkotói csoportnak egyik legnagyobb ásza, a szintén MOMÉn végzett Horváth Viktor, aki két egykori tanárával, a videoklipes szakmában évtizedes tapasztalattal bíró, vizuális allrounderrel, Bodóczky Antallal és a zeneszerzőből lett kritikussal, a tanfolyam szemléletformáló elméleti részét a graduális képzésben évek alatt kikísérletező Veres Bálinttal összeállva találta ki azt az átfogó ismereteket adó, de közben minden porcikájában gyakorlati programot, ami a rendkívül eltérő hátterű és előképzettségű résztvevők számára nem csak élvezetesnek, de kifejezetten sikeresnek is bizonyult.

A tanfolyam alapítói a diákjaiktól kapott visszajelzéseket is figyelembe véve úgy döntöttek, a második ciklusban kibővítik a képzést, olyan kollégák bevonásával, mint a legkeresettebb fiatal hazai operatőrök egyike, a többek között a PASO díjnyertes music videóit jegyző Becsey Kristóf, a világ legígéretesebb fiatal filmes szakembereit soraiban tudó Berlinale Talents programban szereplő Tasnádi Zsófi, valamint a zeneipar működési mechanizmusainak ismeretét a tanfolyami diákok tájékozódási körébe becsempésző Morcz Fruzsina (Zeneipari Hivatal).

mome_musicvideo10_logo.jpgA MOME frissen átadott új campusán folyó tanfolyam végigkíséri és segíti a résztvevőket egy eredeti videoklip elkészítésében a koncepció kidolgozásától egészen a klip bemutatásáig. A közös munka során az oktatók gyakorlatokkal és példákkal is bemutatják és megtanítják, hogyan lesz az ötletből koncepció, milyen nehézségei lehetnek a zenészekkel való közös munkának, valamint hogy a forgatás, rendezés és vágás során hogyan nyeri el a klip a végső formáját, de szóba kerül például az is, hogy miközben fontos a vizuális kockázatvállalás, figyelni kell a büdzsé korlátaira és a forgatás körülményeire is. Mindebben segít a képzés, ami így annak is hasznos, aki már dolgozott ugyan kliprendezőként, de nehézségekbe ütközött és azoknak is, akik most készülnek az első klipjükre, de szeretnék azt minél felkészültebben és profibban megvalósítani.

A hazai oktatási piacon hiánypótló képzés szervesen kapcsolódik a zeneipar hazai fejlődéséhez, az egyetemi közeg révén pedig a társszakmák egyedülálló kapcsolódásait is lehetővé teszi. Az oktatók szívesen fogadják mindazok jelentkezését, akik – előtanulmányaiktól függetlenül – bekapcsolódnának ebbe a szcénába és a műfaj hazai fejlődésébe.

További részletes információk és jelentkezés (2020. január 17-éig) a tanfolyam honlapján: http://open.mome.hu/musicvideo

Szombath Máté díjnyertes klipje a MOME Music Video 1.0 kurzusán készült a Trillion The Chain című számához (a klippremier a Recorderen volt):

Meztelen Diplomaták: Szeptemberi szél - Pajor Kristóf videója a 2019-es Klipszemle Recorder-különdíjas alkotása:

Fazakas Fanni RUMEX-klipje az első Klipszemle fődíjasa volt:

https://recorder.blog.hu/2019/12/17/mome_music_video_1_0_tanfolyam_indul_a_masodik_ciklus
Díjnyertes klip készült az első MOME MUSIC VIDEO 1.0 Tanfolyamon – és már indul is a második ciklus
süti beállítások módosítása