Kicsit facsarják, kicsit simogatják a lelket – EP-premier! Herself: Herself

2019.12.13. 13:00, Gaines

herself.jpg

A 2018-ban alakult, dallamos-slágeres, elektronikus színezetű indie popot játszó Herself három angol és egy magyar nyelvű dalt tartalmazó EP-vel mutatkozik be, amit rögtön megtoldottak négy animált videóval is. Premier!

herself_borito.jpgAz öttagú zenekart egy testvérpár alapította: Bakos Attila és a nálunk is gyakran megjelenő AŽUR, illetve Sziámi zenekarának billentyűse, Bakos Zita. Kezdetben a zongorán írt dalaikat Kiss Benjivel (Paperdeer, Belau) alakították elektronikus mixekké, majd az élő megszólaltatás érdekében bevonták Pettenkoffer Zsófi énekest, Horváth András Ádám gitárost a hazai progrock-progmetál színtérből, és Dumbovich Péter dobost (Belvilág) is.

A Herself első EP-jéhez Kirschner Pétert kérte fel a zenei producerelésre.Nem volt egyszerű feladat, hogy a két főéneknek megtaláljuk a helyét, de Zita és én a Magyar Rádió Gyermekkórusában nevelkedtünk, ezért rengeteg vokális részt pakoltunk az egyébként sem kevés zenei elem mellé” – meséli Bakos Attila. „Nagy falat volt összefésülni a Benji által összerakott mixeket az élővel és a hangzáson is sokat dolgoztunk. Péter munkája nélkül ez nem sikerülhetett volna ilyen jól!” A lemez koncepcióját elsősorban az alkotta, hogy olyan számok szülessenek, amik „egy kicsit facsarják, egy kicsit pedig simogatják a lelkünket. Örülök, hogy télen jelenik meg, mert nagyon illik szerintem ehhez a melegből ablakon kinézős, esős, havazós hideg évszakhoz. Mind a négy dal egy-egy konkrét pillanatnak az érzelmi világát járja körbe. Ez koncepció is volt és elképesztő, hogy alig lehet beletuszkolni ebbe a 3-4 percbe azt az egy pillanatot, de amit a szöveg nem mond el, azt - reméljük - elmondja a zene. Szóval általában pont agyal a főszereplő valami mélyenszántó és fontos dologról és hagyja, hogy belenézzünk a fejébe.”


A négy dalhoz külön-külön is fűzött kommentárt a zenekar, utána pedig megnézhetjük azt a négy animációs videót is, amiket Tőkés Anna készített – ő mesél majd a klipekről. EP-bemutató koncert 2020. január 3-án, péntek este 19-kor, a TRIP Hajón, a Monyo Project társaságában, Facebook-eseményoldal. Most halljuk a Herself EP-t!

Íme, Bakos Attila dalkommentárjai:

1. Mountains

Ez a legeslegelső HERSELF dal, amit írtunk Zitával. Talán az első telefonos felvétel 2013-as, amin már igazából ez a dal szól. Hosszú út áll mögötte és reméljük még előtte is! A szövege azt az állapotot járja körbe, amikor beleszeretünk egy olyan valakibe, akivel valójában nagyon nem illünk össze, és időközben rájövünk, hogy ez így nem fog működni. Ilyenkor sokszor inkább az őrületig hajszoljuk magunkat ahelyett, hogy meghoznánk egy nehéz, de elkerülhetetlen döntést.

2. Semmisem

Ez az ’őszhimnuszunk’. Szürke az ég, szemerkél az eső és az élet nagy dolgain agyalsz. Keresed a megoldást és próbálod meggyőzni magad, hogy végül is nem volt hiába semmi. Vagy igen. De mindegy is, mert mész és csinálod, más választásod nincsen. Fontos nekem ez a dal, sokszor nekikeseredek a dolgoknak, aztán mindig rájövök, hogy nem lehet leállni és elbújni minden elől. A legjobb dolgok akkor történnek, amikor túl tudsz lépni azon a gáton, ami elhiteti veled, hogy nem tudsz se többet, se jobbat. 

3. Reality

Három akkord ez a dal. Sosem írtunk ilyet még, megdumáltuk, hogy kihozunk belőle valamit. Érdekes hangszerelési munka volt, elég elszállós lett a sok kórussal, az űrbéli hangokkal. Van az az elmeállapot, amikor nagyon elgondolkodsz (mondjuk a céljaidról/álmaidról) és megszűnik körülötted a világ. Bekerülsz egy teljesen másik szférába és ott lebegsz. Aztán hirtelen visszakerülsz és realizálod, hogy még mindig itt vagy a valóságnak nevezett valóságban. 

4. Herself

A midófádó szolmizálású zongoratémából indult a dal, zeneileg mindent e köré építettünk. Nem gondolkoztunk azon, hogy milyen zenei résznek melyik után kell jönnie. Igazából hagytuk a dalnak, hogy megírja önmagát. Egy naiv és félős lányról szól, aki rögös útján magával hadakozik a legtöbbet, majd a végén rátalál a belső békéjére. Powerchordok, angyalkórus, nyolcadoló menetelő basszus, elképesztő vokálok, így kell befejezni egy EP-t, ha azt akarod, hogy anyukád büszke legyen és sírjon a végén. (Nyugi a koncertet ezzel kezdjük!)

brz_5046.jpg


És akkor Tőkés Anna mesél még az alább látható videókról: „Boldogság és kihívás volt számomra a négy videó elkészítése. Mikor megkerestek Atiék az EP miatt már másfél éve a fiókomba volt zárva egy rövidfilm tervem, ami sehogy sem akart összeállni egy történetté. A dalokat hallgatva rögtön beugrott ez a projekt és a zenekar örömmel fogadta örökbe a felhők és sziklák közt úszkáló lányt. Apróbb átalakítások persze kellettek, de az alap koncepció nem változott. A történet korábbi látványtervei, vázlatai falra akasztott képek formájában a “Semmisem” című dal videójában meg is jelennek. Külön öröm, hogy a klipekben lelkes és önzetlen segítséget kaptam barátaimtól, Gelley Bálinttól, aki a filmek kompozitálásában és fényelésében segített, Nick Vikitől és Romhányi Vikitől, akik a HERSELF című szám klipjének jelentős részét színézték. Felszabadító, boldog érzés, hogy a dalokkal kiegészülve végre kerek egész lehet a lila hajú lány története.”

Herself a Facebookon 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_80.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/12/13/kicsit_facsarjak_kicsit_simogatjak_a_lelket_ep-premier_herself_herself
Kicsit facsarják, kicsit simogatják a lelket – EP-premier! Herself: Herself
süti beállítások módosítása