Melyik volt az évtized legnépszerűbb dala?

2019.11.18. 17:30, Gaines

lmfao.jpg

Na és a legkelendőbb lemeze? Mindkét kérdésre választ ad a Billboard – legalábbis egyféle, saját mérései alapján kimatekozott választ.

A Billbord az amerikai zenefogyasztás évtizedre vonatkozó, összefoglaló statisztikáit és listáit műfajokra is lebontja, van külön rockzenei, r&b/hiphop, latin, country és elektronikus tánczenei összesítésük, de a legérdekesebbek mégiscsak a Hot 100 és a Billboard 200, vagyis a legnépszerűbb dalokat összegző kislemezlista és az eladásokra épülő albumlista 2010-es évekbeli rangsorai. Ezekbe természetesen már nemcsak a fizikai eladásokat, digitális letöltéseket és rádiós lejátszásokat számítják bele, hanem a streaming adatokat is, ami egyértelműen az elmúlt évtized lényeges hozadéka: a 2010-es évek elején a Billboard Top 200-at még csak a heti eladások alapján állították össze, az évtized közepén pedig megérkeztek az „albummal egyenértékű egységek”.

Na de nem is ez izgatja most valószínűleg olvasóinkat, hanem hogy „ki hozta tető alá az elmúlt évtized legtutibb slágerét” és „kinek a lemezeiből kapkodták el a legtöbbet”. A Hot 100-as lista élére pont az évtized kellős közepéről került fel egy bombasláger, méghozzá Mark Ronson és Bruno Mars Uptown Funkja, ami ugyan 2014 novemberében látott először napvilágot, de csak 2015 januárjában mászott fel a dallista tetejére, majd ezt követően 14 hétig ott is trónolt. A második helyen az LMFAO Party Rock Anthemje végzett, a harmadik pedig Ed Sheerantől a 2017-es Shape Of You. A top 10-ben még helyet kapott többek közt a Maroon 5 és Cardi B (Girls Like You), Rihanna és Calvin Harris (We Found Love), valamint Gotye és Kimbra (Somebody That I Used To Know); a Despacito csak a kilencedik, Lil Nas X rekordöntögető idei slágere, az Old Town Road pedig a hetedik helyet tudta kiérdemelni.

A tízes slágerlista alján Adele csücsül a Rolling In The Deeppel, viszont nem kell búslakodnia – ezért legalábbis –, a 21 című albuma ugyanis a legkelendőbb lemeznek bizonyult a mindjárt véget érő 2010-es években: a 2011-es lemez 24 hétig uralta annak idején az albumlistát. Nem fog meglepetést okozni a második és harmadik helyezett, hiszen az évtized két meghatározó sztárja foglalja el ezeket: Taylor Swift az 1989 című lemezével, és Ed Sheeran a ÷ (Divide)-dal. Hiába szólt tehát az elmúlt tíz év könnyűzenéje a hiphop előretöréséről, a popsztárok lenyomták Post Malone-t, Drake-et és Kendrick Lamart is, akiknek a top 10 alsóbb helyeivel kell megbarátkozniuk. A legjobb tízbe bekerült egy filmzenealbum is, a Jégvarázs - korábban csak a Titanic vezette a listát ilyen sokáig -, a 11. pedig egy Broadway-musical hivatalos korongja, a Hamilton: An American Musical.

A többi helyezettet és a műfajok szerinti lebontást itt lehet böngészgetni, itt pedig idézzük fel a 2010-es éveket a top dalokkal, hiszen még úgyse hallottuk őket eleget. Ráadás: az évtized legtöbbet streamelt száma az USA-ban.

https://recorder.blog.hu/2019/11/18/melyik_volt_az_evtized_legnepszerubb_dala
Melyik volt az évtized legnépszerűbb dala?
süti beállítások módosítása