Argentin zenekarral ma indul a Parallel, a Lumen új koncertsorozata

2019.10.27. 12:00, Recorder.hu

lumen_parallel.jpg

A Parallel külföldi, ismert és kevésbé ismert zenekarokat mutat be a budapesti közönség számára jobban ismert hazai zenészekkel közös koncerteken, egy-egy évadban nyolc alkalommal, nagyjából minden hónapban egyszer a Lumenben. A sorozat első estjén, október 27-én vasárnap az Európában turnézó argentin Jorge Torrecillas Ensamble látogat el a Horánszky utcai klubba, akik előtt egy frissiben toborzott magyar trió játszik majd, a Csernovszky Mártonnal (Best Bad Trip, Kinetic Erotic stb.) és Bíró Marcival (Norms stb.) együtt színpadra lépő Mészáros Ádám (Jü, Qiyan, Erik Sumo stb.) vezetésével.

Jorge Torrecillas zenekarvezető 2011-ben alapította kvartettjét, és első lemezükkel, a magánkiadásban megjelent Indigo-val rögtön komoly sikereket ért a Dél-Amerikában – rengeteget koncerteztek Uruguayban és Argentínában. Második lemezük, a barcelonai Discordian kiadónál 2017-ben megjelent Una Búsqueda Infinita pedig Európában is ismertté tette őket, azóta visszatérő vendégei a kontinensnek. Zenéjük alapvetően a kortárs zene és a klasszikus avantgárd jazz nagyon izgalmas ötvözete, melyben az legegyszerűbb jazz groove-oknak is helye van, akár a legváratlanabb pillanatokban, illetve a Stockhausen-féle szeriális zene módszerei, valamint a politonalitás és a polimodalitás is megjelennek. Alapvetően komponált zenét játszanak, de a zenészek egytől egyig kiváló hangszeres tudása a koncertjeiket alapvetően meghatározó kollektív improvizációban mutatkozik meg leginkább.

A fellépők:

Jorge Torrecillas (tenor- és altszaxofon), Inti Sabev (klarinét, basszusklarinét), Pablo Vazquez (nagybőgő, elektronika), Santiago Lacabe (dob).

Mészáros Ádám (gitár), Csernovszky Márton (basszusgitár), Bíró Marci (dob).

Belépő 2000 forintért a helyszínen váltható.

Dupla koncert – korai kezdés!

Facebook esemény ITT.

Ez a Pannonica, Jorge-ék első albumának első száma:

Ez pedig az Atila, a második lemez nyitódala, élőben:

Ez meg az Ensamble teljes második lemeze:

És végül: az egyik magyar fellépő videózza a másik két magyar fellépőt próba közben:

https://recorder.blog.hu/2019/10/27/argentin_zenekarral_ma_indul_a_parallel_a_lumen_uj_koncertsorozata
Argentin zenekarral ma indul a Parallel, a Lumen új koncertsorozata
süti beállítások módosítása