Miért imádjuk 30 éve Will Smith-t?

2019.10.05. 13:00, Gaines

willsmith_fresh_cut.jpg

Kevés sztárról mondható el, hogy három évtizeden keresztül gond nélkül el tudja nyerni a széles nagyközönség kegyeit, Will Smith-en azonban mintha nem fogna az idő. A Gemini Man című, részben Magyarországon forgatott sci-fi akciófilmben saját visszafiatalított klónjával néz farkasszemet, és ha valakinek, hát neki elhisszük, hogy még mindig aranyifjú. De miért nem lehet megunni Will Smith sztárságát? Mondunk néhány cáfolhatatlan érvet.

A most 51 éves Smith a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján kétfrontos támadással vette be a szórakoztatóipar bástyáit: először DJ Jazzy Jeffel sikeres rapkarriert épített Fresh Prince néven, könnyen kedvelhető bulislágerekkel (Summertime), majd 1990-ben, amikor anyagi gondjai támadtak, átvitte alteregóját a tévébe, és hat évig játszott a Kaliforniába jöttem című szitkomban. Utólag úgy tűnhet, mintha eleve elrendelt lett volna, hogy szupersztár lesz. De ha megnézzük, hányan tudták tévés és zenei sikereiket Hollywoodban ugródeszkának használni, minden Robin Williamsre és Mark Wahlbergre jut tíz David Schwimmer és DMX.

Smith-nek szerencséje volt: a 90-es évek talán az utolsó évtized, amely hatalmas filmsztárokat termelt ki, és még velük tudta elsősorban a nézőket a moziba csábítani. Első kasszasikereihez pedig remekül választott rendezőket: Michael Bay (Bad Boys) rajong a sztárokért, senki nem fotóz nála hősiesebb pózokat, Roland Emmerich meg a másik nagy bombasztikus figura, és Smith A függetlenség napjában a neurotikus tudós és a talpig amerikai elnök mellett menő akcióhősként tudott érvényesülni. Elég volt egy egysorossal leütnie egy ufót, már be is futott.

Smith nemcsak azt tudta, milyen sztárszerep áll jól neki – laza, vagány, pimasz –, még remek színész is mellé. Ez már a Kaliforniába jöttem negyedik évadában is látszik: amikor a főhős semmirekellő apja hirtelen felbukkan, majd ismét faképnél hagyja, Smith intenzív jelenetben omlik össze, és biztos kézzel vezet át a tagadástól a dühön át a bánatig.

Első Oscar-jelölését az Ali című filmért pedig annak köszönhette, hogy Muhammad Ali szerepében nem pusztán a Will Smith-karizmára hagyatkozott, fizikailag is átalakult, és lehengerlő alakítást nyújtott a legendás bokszoló szerepében, úgy a ringben, mint azon kívül, Ali elsöprö erejű beszédeivel.

Még a filmes mellényúlásai is érdekesek, leginkább azért, mert nyíltan beszél ezekről. A Föld után bukása például rendkívül megviselte – részben mert a fia, Jaden is elszenvedte vele –, és utána átértékelte az életét: előtte mindig nyerni akart, „gondoskodni arról, hogy soha senki ne lehessen jobb nálam”, és ráébredt, az egzisztenciális hiányt „csak a szeretet töltheti be”, ezért a győzelmek helyett a mély, erős emberi kapcsolatok ápolását helyezte inkább előtérbe.

HOGY KERÜL WILL SMITH A TWIN PEAKSBE?

Több híres szerepet visszautasított, de amikor ezekről nyilatkozik, nem a keserűség beszél belőle. Ő lehetett volna Neo a Mátrixban, ám a Wachowski-testvérek úgy vázolták fel neki a film technikai újításait, hogy azokat nem tudta mire vélni; mégsem bánja a dolgot, mert így legalább Laurence Fishburne eljátszhatta Morpheust. (Két fekete színészt szerinte nem választottak volna ki a két főszerepre.) A Django elszabadulra pedig azért mondott nemet, mert kevesellte Django szerepének jelentőségét a filmben, és ő akart végezni a főgonosszal.

Másfelől viszont a legváratlanabb helyzetekben képes még nagyobbat robbantani, mint addig. A Disney élőszereplős Aladdinja pályafutása legsikeresebb filmje lett, holott az első előzetes alapján még mindenki azt hitte, oltári nagy cikiség lesz a kékre festett Smith Dzsiniként. És olyasmi is ritkán fordul elő, hogy egy zenészből lett filmsztár mozgóképes sikerei csúcsán visszatér a zenéhez, és kihoz egy albumot, amin bombaslágerek sorakoznak: a Men In Black után mindössze egy évvel az egész világ a Gettin’ Jiggy With It és a Miami lázában égett.

Egy sztár szavatossági idejénél persze legalább ilyen fontos, hogy milyen ember rajzolódik ki a magánéletéből – illetve abból, amennyit a bulvárlapokban vagy a szocmédiában látni enged belőle. Will Smith közkedveltségéhez nagyban hozzájárul, mennyire közvetlen képet kultivál, és paradox módon elhisszük neki, hogy ő csak egy jó fej csávó a szomszédból, nem pedig multimilliárdos, aki életvitelével más szférákban mozog, mint mi, földi halandók. Profin és tudatosan használja az Instagramot, és úgy tud menő maradni, hogy közben lelkesen tolja a béna apukás vicceket. A családi élete is rendben van, nem övezik óriási botrányok, nem lekezelő a rajongóival, ahogy azt legutóbbi budapesti látogatásán és minikoncertjén is tanúsította. Úgy érezzük, Will Smith élvezi az életet, és ezt az élvezetet szeretné megosztani mindannyiunkkal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Will Smith (@willsmith) által megosztott bejegyzés,

https://recorder.blog.hu/2019/10/05/miert_imadjuk_30_eve_will_smith-t
Miért imádjuk 30 éve Will Smith-t?
süti beállítások módosítása