Szalagosok, figyelem! Itthon is megrendezik a Cassette Store Day-t

2019.09.27. 10:05, Gaines

csdhungary_logo.png

A kétezres évekre úgy tűnt, teljesen jelentéktelenné válik a magnókazetta, mára azonban újra az élre tör a formátum. Angliában már 2013 óta dedikált ünnepnapja van a mágnesszalag formátumnak, 2019-re pedig Magyarországra is elért az őrület: október 12-én első alkalommal itthon is megrendezik a Cassette Store Dayt. Az első hazai CSD-re két magyar kiadvány jelenik meg: iamyank és Krizso egy-egy új hanganyaga, az esemény központja pedig a Wave lemezbolt lesz, ahol iamyank élőben is bemutatja új kazettája anyagát.

Az idei év során többször is beszámolhattunk arról, hogy külföldön ismét fellendülőben van a kazettavásárlási kedv. A brit kimutatások szerint például 2018-ban annyi magnókazettát vettek a zenehallgatók, amennyit utoljára 2004-ben (az eladások száma elérte az 50 ezret, 125 százalékos növekedést produkálva az előző évhez képest). Hogy tartós trendről beszélhetünk, azt az is érzékelteti, hogy a szigetországi statisztikák az idei évre már 75 ezer eladott kazettát jósolnak. Amerikában lassabb a növekedés, ám a Discogs jelentésében is szépen muzsikál a formátum: noha az online piactéren 2018-ban vinylből adtak el a legtöbbet, de megugrottak a kazetták eladásai.

KAZETTAEVOLÚCIÓ: TDK, SONY, MAXELL ÉS A TÖBBIEK

A csévélős hordozó népszerűsége hazánkban is tetten érhető, egyre több magyar underground és alternatív zenekar hozza ki a zenéit magnókazettán is, és egyre több kiadó foglalkozik kazettamegjelenésekkel. Ezeknek a kiadványoknak eddig nem volt dedikált ünnepük itthon, az exkluzív megjelenések pedig jobb híján a független lemezboltokat ünneplő Record Store Day keretében jöttek ki. Most itt a lehetőség a kazetták forradalmára: ez évben itthon is megrendezik október 12-én a Cassette Store Day-t. A magnókazetta formátum első hazai ünnepnapjára a legrégebb óta működő magyar indie/alternatív lemezbolt, a legendás budapesti Wave vállalta a központi szerepet: erre a napra dedikált „kazettasarkot” alakítanak ki az üzletben a kézbe fogható kiadványok szerelmeseinek, akik szívesen támogatják kazettavásárlással a művészeket.

ELLÁTOGATTUNK AZ UTOLSÓ HAZAI KAZETTAMANUFAKTÚRÁBA

Ez az esemény remélhetőleg hozzájárul a kazetták népszerűségéhez, ezáltal jövőre több exkluzív kiadvány jelenik meg és még több lemezbolt csatlakozik a Cassette Store Day-hez. Szeretnénk, ha ez az ünnep hasonlóan kinőné magát, mint a független lemezboltokat ünneplő Record Store Day, amely már itthon is jelentős erőket mozgat meg minden évben, és amelynek egyébként szintén a hivatalos magyar kapcsolati pontjai vagyunk” - mondta el a CSD hazai kapcsolattartója, Gyulai István Sztív, a Klinik budapesti indie label egyik alapítója.

cassette_iamyank.jpg

Az első magyarországi Cassette Store Day-re két magyar kiadvány lát napvilágot. Hazánk egyik legsokoldalúbb elektronikus zenei producere és előadója, iamyank A live album címmel jelentet meg kazettát erre a napra. „Első nagylemezem, a Hiraeth óta eltelt közel három évet aktív visszavonulással töltöttem. Ez alatt az idő alatt klasszikus hangszereléssel, zongoraimprovizációkkal, a moduláris szintetizátorokkal és a gitárpedálokkal való kísérletezéssel foglalkoztam. Az első magyar CSD-ra megjelenő A live album ennek az első és második nagylemez közötti időszaknak a lenyomata: egy vágatlan élő felvétel, amelyen az elektronikus és az akusztikus hangszerek szövevényét követhetjük nyomon” - mondja exkluzív kiadványáról a producer. Iamyank a kazetta hanganyagát élőben is bemutatja a Wave-ben október 12-én.

A másik magyar megjelenés a magyar CSD szervezésében jelentős szerepet vállaló Klinik művésze, az egykori Realistic Crew zenei megfejtője, Krizso második szólólemeze, a Boys in the city – girls from the woods, amely szintén dedikáltan a kazetták ünnepnapján lesz először kézbefogható. Ráadásul nemcsak itthon: a hazai megjelenéssel párhuzamosan Pekingben is kijön a kazetta a helyi Nasty Wizard Records közreműködésével.

cassette_klinik.png

A Cassette Store Day mozgalma az Egyesült Királyságban indult 2013-ban, és gyorsan nemzetközi megmozdulássá nőtte ki magát: ma már többek között az USA-ban, Japánban, Németországban és Franciaországban is a zenei színtér nagy erőit mozgatja meg. Célja a kazetta, mint hanghordozó ünneplése: a CSD szervezői, a független kiadók és lemezboltok, a zenekarok és a rajongók bevonásával életben tartani a digitális korban is ezt a korábban halottnak tűnő formátumot.

A Cassette Store Day tehát október 12-én lesz, minden egyéb információ megtalálható a Facebook-eseményoldalon


az első iamyank lemez készítésének háttérvideója:

Krizso 6 számos EP-je 2017-ből, a (N)euro-Zen:

https://recorder.blog.hu/2019/09/27/szalagosok_figyelem_itthon_is_megrendezik_a_cassette_store_day-t
Szalagosok, figyelem! Itthon is megrendezik a Cassette Store Day-t
süti beállítások módosítása