Kontrollált káosz, iráni misztikum és német partizenék a Telekom Electronic Beatsen

2019.09.13. 11:59, Gaines

telekom_beats_2019.png

(X) Jövő héten, szeptember 19-21. között az Akvárium az elektronikus zene fellegvárává változik, azaz: újra itt az őszi budapesti Telekom Electronic Beats! Kontrollált káosszal érkezik a Modeselektor, az iráni származású avantgárd popénekesnőt, Sevdalizát annyira várjuk, hogy még a Recorder magazin friss lapszámának borítójára is rátettük, de rajtuk kívül is temérdek stílus és műfaj képviselteti majd magát az ősz egyik legpezsgőbb fesztiválján. És még egy jó hír: egy-egy szerencsés (és gyors) Recorder-olvasó két-két belépőt kaphat ajándékba a várhatóan idén is teltházas esemény első, illetve második napjára.

A szeptember 19-től 21-ig tartó Telekom Electronic Beats Festivalt nyár elején már megelőlegezte egy különleges rendezvény, a Körszállóban tartott hotelbuli, amelyen panelbeszélgetések mellett kávéházi párbajra hívást, a Mézes Mackó retrómenüjét és Budapest két alternatív, VR-jövőképét is megtekinthettük (itt számoltunk be az eseményről részletesen). Az őszi etap szintén nem csak a zenéről fog szólni – a kísérőprogramoknak külön cikket szánunk majd –, ezúttal a nemzetközi fellépőket ismertetjük röviden.

Hét év után a fesztiválszervezők meghívására tér vissza Budapestre a német elektronikus zenei színtér csúcsduója, a Modeselektor. Mindkét kiadójukat a legnagyobbak közt jegyzik, leginkább mégis sokoldalú, néha vérkomoly, máskor dilis tánczenéjükről ismerjük őket. A berlini Gernot Bronsert és Sebastian Szarya  szigorú IDM/techno-műfajhatárokon belül és kívül is kalandoznak, jó néhány remixet készítettek például Thom Yorke-nak.

A perzsa-holland Sevdaliza zenéje csupa izgalmas ellentmondás, a triphopot ötvözi a törékeny feltárulkozással, a súlyos basszusokat és széttördelt digitális zörejeket az erős énekhanggal. Különleges egyéniségéről misztikus atmoszférájú, valóság és fantáziák határán táncoló koncerten győződhetünk meg.  

A stuttgarti Motor City Drum Ensemble diszkófunkban és tömény groove-okban gazdag house-szettjeire önfeledten táncolhat mindenki, aki úgy érzi, a nyolcvanas évek bulijain hagyta a tánccipőjét; a DJ mintegy száz remixet hozott tető alá, Raw Cuts sorozata pedig igazi ínyencfalatnak számít.

Aki tavaly ott volt az Âme (Kristian Beyer és Frank Wiedemann párosa) és a 25 éve DJ-ző Dixon – azaz a berlini Innerversion kiadó alapítói – közös Electronic Beats-buliján, annak valószínűleg nem kell magyarázni, miért jó hír, hogy idén a kiadó két újabb fontos figurája teszi tiszteletét az idei fesztiválon. Marcus Worgull érzelmes, deep house-ba dubot és reggae-t is vegyítő bulijai az agyat és lelket is megmozgatják, míg a portugál Trikk az experimentális oldaláról fogja meg a house-t, hol afrikai ritmikával, hol dinamikus dallamvezetéssel játszva.

Paramida trópusias warmup-szettjeiben sosem ragad le egy-egy stílusnál, hangulatnál, sőt, mintha direkt fityiszt mutatna a DJ-pult mögötti komolykodásnak – magát csak úgy jellemzi, „a közutálatnak örvendő berlini”.  A fesztiválra látogatók természetesen aligha fogják utálni, hiszen műsorában mindig a partizásra fekteti a hangsúlyt.

A hedonizmus helyett az egészségtudatosságot vallja Nathan Micay, akinek dj-zéséhez hozzátartozik a nyújtás és a proteinshake-fogyasztás. Ettől még persze nem lesz sótlan a produkciója, a techno/house/electro mellett nem átall például a nem különösebben trendi trance-hez is visszanyúlni, és abból faragni felejthetetlen, felemelő klubzenét.

Jennifer Cardini a Paramida által alapított Love on the Rocks lemezkiadó istállóját erősíti, a párizsi klubokból dobbantott Berlinbe, és immár tizenöt éve boldogít minket house-techno mixeivel, Robert Dietz pedig eseménydús utat járt be a metál- és punkhatásoktól a hiphopon és d’n’b-n át a technóig és a house-ig.

Végezetül a Volt Lokál teremben is vár minket jó néhány jó buli, a Dalmata Daniel kiadó showcase-ének keretein belül ott lesz Norwell, Új Bála, CT Kidobó, J. Mono, Kiss Imre és Max Sinclair, a kiadó kint lesz a szombati lemezbörzén is.

A Telekom Electronic Beats fesztivál zenei eseményoldala minden más információval ITT TALÁLHATÓ.

Jegyek ITT kaphatók, ha pedig szeretnél két belépőt nyerni a fesztivál valamelyik napjára, küldj egy emailt TEB2019 tárggyal az info@recorder.hu emailcímre, benne az alábbi kérdésre adott válasszal:

Melyik országban született Sevdaliza?

A. Hollandia

B. Irán

C. Perzsia

A helyesen válaszolók közül a két nyertest szeptember 16-án hétfőn déli 12 órakor sorsoljuk, majd emailben értesítjük. Kérlek, írd meg egyértelműen azt is, hogy 20-ára vagy 21-ére szeretnél belépőt nyerni.

A pályázatra való jelentkezéssel elfogadod az itt olvasható Pályázati szabályzatot és az itt olvasható Adatvédelmi Tájékoztatót. 

https://recorder.blog.hu/2019/09/13/kontrollalt_kaosz_irani_misztikum_es_nemet_partizenek_a_telekom_electronic_beatsen
Kontrollált káosz, iráni misztikum és német partizenék a Telekom Electronic Beatsen
süti beállítások módosítása