Veszélyeztetett madarak, szélsőséges időjárási körülmények és bevándorlásügyiek szívatják az észak-amerikai fesztiválokat

2019.07.21. 11:54, Gaines

plover.jpg

Az elmúlt negyvennyolc órában négy amerikai fesztiválnak kellett részben vagy egészében törölni a programjait a legkülönfélébb okok miatt.

Először New Yorkban esett a kánikulai hőség áldozatául az Ozy Fest – az amerikai városban jelenleg negyven Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mérnek. A zenei, politikai, standupos és gasztronómiai fesztivált a Central Parkban rendezték volna ezen a hétvégén, New York főpolgármestere, Bill de Blasio azonban egy pénteki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a fesztivált mégsem fogják megtartani. A fesztiválon fellépett volna John Legend, Miguel és Tove Lo, a sztárvendégek között pedig Spike Lee-nek, Trevor Noah-nak, illetve a negyedszer világbajnoki címet szerző amerikai női fociválogatott sztárjának, Megan Rapinoe-nak szabadult fel a hétvégi programja.

A Pitchfork éves fesztiválja sem volt sokkal szerencsésebb, csupán az a különbség, hogy Chicagóban nem a hőhullám, hanem a közelgő viharok miatt döntöttek úgy a második, szombati napon a szervezők, hogy evakuálják a fesztiválozókat. Félő volt, hogy emiatt elmaradhat Kurt Vile, a Belle & Sebastian és az Isley Brothers koncertje, de végül pár órával a bejelentést követően visszaengedték a közönséget, nem maradt el semmi.

Az idahói Jerome-ban szombaton rendezték volna meg az El Tour de Idaho de Los Inquietos nevű zenei fesztivált. Velük nem az időjárás babrált ki: a szervezők azért fújták le a rendezvényt, mert attól féltek, hogy a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) razziázni fog a fesztiválon. Az ICE múlt héten kapott felhatalmazást Donald Trumptól, hogy megkezdje az illegális bevándorlók tömeges gyűjtőtáborokba helyezését, majd kitoloncolását. Az American Civil Liberties Union nevű jogvédő szervezet idahói munkatársa és a Jerome megyei seriff nem tudott róla, hogy ICE-ügynökök érkeztek volna a térségbe, a közösség tagjai azonban túlságosan féltek a razziák lehetőségétől, ezért végül elmaradt az egy napos fesztivál.

Végezetül visszakanyarodunk Chicagóba, ahol augusztus 23-án és 24-én tartották volna meg a Mamby on the Beach nevű fesztivált, egész pontosan a Montrose Beachen. Igen ám, csakhogy a Michigan-tónak ezen a partszakaszán fészkel egy veszélyeztetett madárfaj, a rövidcsőrű lile két példánya. A Chicago Sun Times beszámolója szerint több mint hatvan éve most először költöttek tojást a térségben rövidcsőrű lilék. A szervezők megpróbáltak más vízparti helyszínt keresni, de erre már túl kevés idő lett volna, ezért inkább törölték a programokat. A Mamby on the Beachen idén fellépett volna a BROCKHAMPTON, Flying Lotus, Troye Sivan, a Sylvan Esso és még mások. Mondjuk, ha választani kellene, ez a legszerethetőbb ok egy fesztivál lefújására.

https://recorder.blog.hu/2019/07/21/veszelyeztetett_madarak_szelsoseges_idojarasi_korulmenyek_es_bevandorlasugyiek_szivatjak_az_eszak-am
Veszélyeztetett madarak, szélsőséges időjárási körülmények és bevándorlásügyiek szívatják az észak-amerikai fesztiválokat
süti beállítások módosítása