Korokon átívelő csoda – Szerda este Budapesten lép fel a Dead Can Dance

2019.06.24. 08:36, Gaines

dcd.JPG

(X) Június 26-án, szerda este 20 órakor a Budapest Sportarénában lép fel a Dead Can Dance az A Celebration – Life & Works 1980-2019 című életműturnéjának keretén belül. Az ethereal-darkwave-gothposztpunk zenekar utoljára 2012-ben járt Budapesten, most legújabb albumuk anyagát hozzák el, de hallhatjuk majd a klasszikus szerzeményeket is.

A Dead Can Dance egy stílusilag nehezen besorolható zenekar Ausztráliából, Melbourne-ből. 1981-ben Brendan Perry alapította Simon Monroeval és Paul Eriksonnal, majd néhány hónappal később Lisa Gerrard is csatlakozott ütősként és háttérénekesként. Melbourne-ben azonban nem voltak kifejezetten sikeresek, hamar kinőtték az ausztrál underground zenei színteret, ezért 1982 tavaszán Simon Monroe dobos nélkül Londonba költöztek. Az első siker nem sokat váratott magára, a 4AD kiadó felfigyelt a demójukra, és egy egy lemezre szóló szerződést ajánlott nekik. Az együttműködés aztán később is megmaradt, és az 1998-ig megjelent mind a hét Dead Can Dance sorlemezt a 4AD adta ki. Zenéjükben mediterrán, afrikai, kelta, középkori, és reneszánsz hatásokat olvasztottak egybe; dalaikat számos filmben használták fel aláfestésnek, ezek közül az egyik legismertebb a Baraka.

INTERJÚNK BRENDAN PERRYVEL

1989-ben Lisa Gerrard Ausztráliába, Brendan Perry pedig Írországba költözött, ám ez a közös munkát lényegében nem akadályozta. Bár fennállásuk alatt jelentős sikereket értek el, végül zenei nézetkülönbségek miatt 1998-ban feloszlottak. Először 2005-ben alakultak újra egy világ körüli turné, majd pedig 2011-ben egy új lemez (Anastasis) és egy újabb világ körüli turné erejéig. A zenekar 2016 novemberének elején kiadta Eleusis című számát, hogy támogassa a görög város 2021-ben esedékes, Európa Kulturális Fővárosa címéért való jelentkezését (amit többedmagával meg is nyert a város).

A legújabb, Dionysus címre keresztelt albumukat azok a régi múltra visszatekintő európai tavaszi és őszi fesztiválok ihlették, melyek Dionüszosszal kapcsolatosak.  A Dead Can Dance legújabb lemeze azokat a rítusokat és rituálékat helyezi előtérbe, melyeket a görög istennek tulajdonítanak. A lemez hét mozzanata Dionüszosz mítoszának és kultuszának hét különböző arcát mutatja be; zenei formája egy oratórium, mely spirituális és világi részekből épül fel.

Bár Dionüszosz története a jelenkori pogány Európában is helytálló lenne, Perry egy kis közösséget képzelt el, akik közösen, bensőségesen ülik meg ünnepeiket és rituáléikat. Énekelnek, kántálnak, hívnak és válaszolnak. A nyelvük fikció - nem egy bizonyos ország vagy csoport bizonyos nyelve. Azonban a szóló- és kórushangok mély érzelmeket szállítanak a nyelvi korlátok áthidalásával.

LISA GERRARDDAL IS BESZÉLGETTÜNK

Perry a természet hangjaiból merített ihletett – kiváltképp az állatok hívó hangjaiból, a természeti hangokból, melyeket Perry az új lemezen egy sornyi, a világ különböző tájairól szerzett népi hangszer segítségével mutat be. A hangszereket a lemez előkészületeinek két éve alatt gyűjtötte össze mint például az iráni daf dobot, vagy a szlovák pásztorfurulyát, a fujarát. Ahogy a többi lemezen is, a világ különböző népeinek hagyományai, és azok ütemei játsszák a főszerepet. Perry vegyíti a lemezen a helyi felvételeket, kántálásokat - beleértve a svájci kecskepásztorokat, új-zélandi méhkasokat, mexikói és brazil madárhangokat.

A Dead Can Dance legújabb lemeze nem csak az emberiség ünneplése, hanem az emberiség természeti munkájának tisztelete és méltatása is.

Jegyek kaphatók az Eventim.hu oldalon és országszerte a Ticket Express irodákban.

A koncert Facebook-eseményoldala ITT található.

a Dionysus negyedik tétele:

egy májusi, teljes koncertfelvétel Rennes-ből:

részlet a Baraka című filmből:

https://recorder.blog.hu/2019/06/24/korokon_ativelo_csoda_szerda_este_budapesten_lep_fel_a_dead_can_dance
Korokon átívelő csoda – Szerda este Budapesten lép fel a Dead Can Dance
süti beállítások módosítása