Óbudai Nyár: Jamie Winchester és Hrutka Róbert, a KFT, soulünnep és rocktörténeti egyveleg augusztus végéig

2019.06.12. 16:48, coffinshaker

 obuda.jpg

Ha nyár, akkor Óbudai Nyár! A hangulatot már tavasszal, május elején megalapozta az Irie Maffia, a Middlemist Red, a Csík zenekar és mások az Óbuda Napján, ám ahhoz a hosszú hétvégéhez képest a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Óbudai Nyár hónapokon keresztül, egész pontosan június 14-től augusztus 31-ig, több mint 250 programmal frissít fel minket a kánikulában. A főváros harmadik kerületi helyszíneire látogatókat olyan nemzetközi sztárok boldogítják majd, mint a francia Paris Combo, a német Quadro Nuevo, azaz Európa akusztikus válasza az argentin tangóra, szimfonikusokkal áll össze újra Jamie Winchester és Hrutka Róbert, és az elmúlt 50 év poptörténelmén vezet végig a Like A Rolling Stone című produkció. Az örömzenés koncerteken kívül pedig színházi előadások, filmvetítések, cirkuszi esemény, kiállítások várják a közönséget az augusztus 31-ei Hékás Békás zárórendezvényig, ahol a KFT koncertje gondoskodik arról, hogy senkiben ne maradjon hiányérzet a nyár végén.

(X) Az Óbudai Nyár temérdek, jobbnál jobb programja közül tehát még semmiről nem maradt le senki, hiszen június 14-én rajtol el a fővárosi rendezvénysorozat Óbuda-Békásmegyeren. A hagyományoknak megfelelően idén is fellép a Fő téren az Óbudai Danubia zenekar, klasszikus zenei nyitókoncertjük után ráadásul még egy másik műsorral is készülnek június 28-án, melyben filmek és tévésorozatok zenéi kapják a főszerepet, a Szomszédok főcímzenéjétől a Trónok harca nyitó taktusain át A Karib-tenger kalózai vagy A sötét lovag kísérőzenéjéig.

Az ingyenes koncertek sorát Jamie Winchester és Hrutka Róbert folytatja június 21-én, akik sok-sok évnyi szünet után tavaly óta ismét eredeti felállásukban koncerteznek, az Óbudai Nyáron ráadásul a Mendelssohn Kamarazenekarral kiegészülve állnak színpadra Wood & Strings című műsorukkal.

A Fő téren az örömzenét képviseli a Like A Rolling Stone fedőnevű produkció is (június 29.), ahol a BONUS TRACK zenekar tart rocktörténeti tárlatvezetést Jimi Hendrix, Bob Dylan vagy Lenny Kravitz számain át, olyan neves művészek társaságában, mint Ónodi Eszter, Trokán Anna, Trokán Nóra, Simon, Kornél, Törőcsik Franciska, és Sztarenki Dóra. A Soul szerelmesei című Aretha Franklin-emlékkoncerten a tavaly elhunyt sztárra emlékezve a soul legismertebb dalait szólaltatják meg, Orosz Zoltán harmonikaművész barátaival pedig francia sanzont, orosz cigánydalt, balkáni zenét, argentin tangót, magyar népdalt és még sok más műfajt ötvöz majd egy koncerten belül (július 19.).

A francia Paris Combo két évtizednyi, a világot Sydney-től San Franciscón és Berlinen át egészen Pekingig átívelő, fergeteges koncertsorozattal a háta mögött jön július 13-án, míg két héttel később a német Quadro Nuevo válogathat húsz éves pályafutásának akusztikus terméséből.

A Fő tér egyik legpatinásabb helyszínén, a Zichy udvarban lép fel a nemzetközi hírnevű, de alapítóját tekintve óbudai gyökerű Recirquel-Újcirkusz Társulat. A Müpa és a társulat közös produkciójában lenyűgöző artisták, táncosok és zenészek keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét.

A Kobuci Kert filmvetítések mellett otthon ad a július 21 és 25 között megrendezett éves Óbudai Blues Fesztiválnak, visszatérő vendég a Tom Waits-emlékzenekar/szupergupp, a Braindogs, fellép a remek magyar The Devil’s Trade, a holland The Ragtime Rumours, az amerikai Big Daddy Wilson, és a zárónapon együtt lép színpadra Little G. Weevil és Tátrai Tibor. Az Óbudai Társaskör kertjében többek között Frenk és Wolf Kati koncertezik, valamint egy új bemutató keretében a Café Mennyország című régi pesti kabaré kerül előadásra.

A Kaszásdűlő klasszikus színművek újragondolásával várja az érdeklődőket. A júniust záró Óbudai búcsú szintén különleges program. A „Kirschen Kiritog” (Cseresznyés búcsú), mintegy háromszáz éves múltra tekint vissza: eredetileg a Szent Péter és Pál Főplébánia-templom védőszentjeinek búcsúja volt, és a főplébánia-templom körül tartották. Az idei búcsú díszvendége Pilisvörösvár, fellépői pedig Szandi, és a gyermekkoncertjei miatt is népszerű Szalóki Ági. A Fő téren július végéig tartanak a programok, azonban augusztus nyárzáró hónapjában is bőven lesz még szórakozási lehetőség az Óbudai nyár keretein belül. Az Óbudai Társaskör, a múzeumok, a kerületi kulturális intézmények megannyi programot ajánlanak erre a hónapra is. Az Esernyős terasza minden héten szeretettel várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

Az Óbudai Nyár záró rendezvénye a Hékás Békás, a Csobánka téren egész napos programokkal várják a családokat, fellp a Guča Partyzans Brass Band, Méhes Csaba formációja, valamint a KFT.

Az Óbudai Nyár részletes programja itt: www.obudainyar.hu,

a rendezvény Facebook-oldala pedig ITT.

az Óbudai Nyár előzetese:

https://recorder.blog.hu/2019/06/12/obudai_nyar_jamie_winchester_es_hrutka_robert_a_kft_soulunnep_es_rocktorteneti_egyveleg_augusztus_ve
Óbudai Nyár: Jamie Winchester és Hrutka Róbert, a KFT, soulünnep és rocktörténeti egyveleg augusztus végéig
süti beállítások módosítása