Költészetnapi lemez- és klippremier! EM90: Rossz szórend

2019.04.11. 17:30, Gaines

em90_web.jpg

A magyar költészet napja alkalmából új formációval mutatkozik be Pátkai Rozina, aki többször szerepelt már nálunk költészetnapi dalpremierekkel különböző projektjei keretében. Az EM90 experimentális verses lemeze, melynek még a "csomagolása" is különleges, klippel kiegészülve debütál a Recorderen.

em_cover4000.pngA három fős EM90 (Pátkai Rozina – ének, billentyűk, elektronika; Bácsi Barnabás – gitár, elektronika, vokál; Melykó Richárd – spoken word) Rossz szórend címet viselő, 13 számos elektronikus-zajzenés-spokenword albumán, akárcsak a Minka megjelenésein, rendhagyó versfeldolgozások szerepelnek. Nevezetesen, Erdély Miklós versei és szövegei: az 1928-tól 1986-ig élt építész, író, költő, képzőművész, filmrendező és teoretikus elméleti beállítottságú avantgárd művészként a hagyományos képzőművészeti műfajok mellett az akcióművészet, az environment és a koncept art jelentős képviselője.

A projekt és a lemez megszületéséről Pátkai Rozina mesélt a Recordernek: „Melykó Richárddal és Bácsi Barnabással a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán találkoztunk. Ricsi költő és saját szövegeinek előadója is, Barni pedig zeneszerző-gitárosként ismert az online térben. Én énekesnő vagyok. Ez a három tényező - az előadott vers -  a zajzene - és az ének kimeríthetetlen zenei eszköztárat nyújtott ahhoz, hogy Erdély verseit kiragadjuk eredeti lírai kontextusukból és kellő alázattal áthelyezzük őket egy másik mediális környezetbe

Első dalainkat az Erdély Miklós Emlékestre készítettük tavaly, filmvágó mesterünk, Rigó Mária felkérésére, ahol Németh Dániel ès Tihanyi Áron csatlakoztak hozzánk, hogy vetített képpel válhasson teljessé az előadásunk. Erdély Miklós mint költő nem tényező az irodalom tankönyvekben, költői munkássága méltatlanul alulértékelt. Mi, képzőművészek úgy érezzük, megértettük Erdély struktúráit a szövegeiben és organikus módon tudtuk átadni saját értelmezéseinket. Műfajilag a lemezanyag akár rádiójátékként, akár megzenésített verssekként vagy akár installációként is értelmezhető.”

Az EM hagyaték örökösei maguk is művészek és tudósok - nagy megtiszteltetés a lemez alkotói számára, hogy Erdély Jakab grafikai munkájával, Erdély György hangjával, Erdély Dániel pedig kiváló ötleteivel járult hozzá a versek rendhagyó megjelenéséhez. Bár manapság a CD lemez eltűnésével a fizikai megjelenésnek egyre kisebb a jelentősége a lemezpiacon. E lemez e tekintetben mégis különleges. Jakab - aki maga is médiaművész - ötlete volt, hogy 100 egyedi példány készüljön, amelyeknek borítói puzzle darabokként kiadnak egy egészet.


a zenekar lemezbemutató koncerttel is készül, április 26-án, a Lumen Kávézó és Galériában, az alkalomra különleges vetítést is tervez az alkotóbrigád. Facebook-esemény.


jöjjön tehát a Rossz szórend:


és az EM90 zenekar első klipje, mely az Áhitat című vershez készült, a felvételt Tihanyi Áron készítette Németh Dániel vetítèsèvel:

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_2.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/04/11/kolteszetnapi_lemez-_es_klippremier_em90_rossz_szorend
Költészetnapi lemez- és klippremier! EM90: Rossz szórend
süti beállítások módosítása