Anyukám szerint a szövegem ötletes - Rec.hu

2019.04.04. 18:11, RRRecorder

plussnapalm.jpg

A 30Y-t is meglepő rocklemez; lúdtalp-trap; dinamikus tambura. Plüssnapalm; egzotikus táncpop; giccsmentes romantika; bájos bénaság; összekalapozott lakbér.  A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

"Mikor az előző albumunk, a Dicsőség kész lett, úgy gondoltam, nem lesz már több lemezünk" - mondta Beck Zoltán a Stenknek abból az alkalomból, hogy megjelent a 30Y új lemeze, a ki az akit még megölelnél. A cikkből kiderül, hogy miért lett mégis lemez, és hogy mennyiben más, mint a korábbi albumok: "ezek olyan 30Y-dalok, amiket jellemzően az énekmelódia vezet, és a szövegek voltak azok, amik kikényszerítették a melódiákat." Az egyben hallgatásra kitalált album lassabban indul, de aztán kiderül, hogy miért mondják rá, hogy "meglepően erőteljes rocklemez", amit "koncertszerű metódussal" vettek fel, és ez érezhető is mind a hangzásán, mind a lelkületén. A korábban kijött számok (legutóbb a megint elárultál) mellett vannak még bőven olyanok, amik be fognak akadni a rajongóknál, a 16 éves lírai énről és egy lányról szóló egy lányról, a a pattogós-fogós az aki mondja, a nagy összegző, záró ha igaz stb. HonlapFacebooklemezbemutató turné.


Nagyszerű hiphop-, ezen belül traplemezzel állt elő Lil Frakk és D. Koms. A Brokaz című félórás albumon a témák a mókázástól a komolyságig, a sztorizástól a politizálásig, a mókás beszólogatástól a szürrealizmusig terjednek; a flow-k szellemesek, a magyar nyelv megerőszakolása helyett a lehetőségeit kutatják; az alapok is változatosak is erősek. 2018-as magyar kedvenceink listájáról közreműködik Krúbi és Gege is. Lill Frakk és D. Koms egyébként a Trap Hungary Mixtape 2 válogatáson jelentkezett először közös számmal, azt tavaly tavasszal ajánlottuk is, pont az ő számukat kiemelve. A Brokazt az OFF Média mutatta be, ahonnan kiderül, hogy "már akkor tudták, hogy gyümölcsöző lesz a kollab, mikor D. Koms kutyája épp a dal készítése közben dobta ki a taccsot a szobában". (A cikk címe innen egy idézet.) Lil Frakk FacebookD. Koms Facebook, legközelebbi koncert: április 5., Analog Music Hall.


Stas
a nemzetközi színtéren ismert global bass-kiadó Babylon Records vezetője, aki tavalyi Stanislove című lemezén már a bulibombák helyett az érzelmekre koncentrált. A friss Stanislife is érzelmes és dallamos, noha azért a számok jó része klubban is működőképes. Mondhatni táncos popzene, csak éppen sok-sok távoli ("egzotikus") helyről érkező énekhanggal, ütő- és egyéb hangszerek mintáinak felhasználásával. No és sok-sok szellemes ötlettel, amik garantálják, hogy többszöri hallgatásra is találjunk valami újat. Facebook


Megjelent a nemzetközi hírű - tavalyi éves magyar listánkon az Amsterdam Klezmer Banddel közös albumával szerepelt - Söndörgő új lemeze, Nyolc 8 Nyolc a címe, merthogy ez a nyolcadik (a szám jelentőségéről idéztük a zenekart, amikor nemrég bemutattuk egy videójukat). A zenekart elsősorban a sodró délszláv tamburazenéjéről ismerjük, ám az új lemez sokszor kifejezetten visszafogott; azzal is bizonyítják, hogy milyen mesterei a dinamikának, hogy az album nyolc száma közül két olyan is van, ami tíz percnél hosszabb. Bár a népzenei ihletés végig megvan, több saját szerzemény, illetve Bartók Béla-darab is szerepel itt. Nagyon izgalmas ötlet az is, hogy a lemez előtt Nekem8 címmel készült egy videósorozat, amiben olyan különböző emberek hallgattak Söndörgőt és mondták el, mi jut eszükbe, mint Szörényi Levente, Kiss Tibi, Péterfy Bori, Máté Gábor, Kelemen Barnabás és Al Ghaoui Hesna. A zenekar egyébként most éppen az Egyesült Államokban turnézik. Honlap, Facebook, legközelebbi magyarországi koncert: május 1., KOBUCI.


A pompás nevű Plüssnapalm önmeghatározása: "régivonalas punk, punk-rock", a Facebookon meg azt írják: "Mi vagyunk a világ egyik legjobb teljes lány felállású punk-rock zenekara!", hozzátéve azt, hogy ";D". (Az viszont a Terem TV interjújából derül ki, hogy a négy tag közül Madre nemcsak hogy, mint művészneve mondja, anya, hanem lánya, Pedro is a zenekarban játszik.) A zenekar első EP-je, a Schrödinger macskái tehát tényleg régivonalas, dallamos-nyers punk-rock, szerepelnek benne párkapcsolatok ("Zsíros hajába beletúrt a szél "), legendás helyek, úgymint CBGB és Moszkva tér, továbbá egy spanyol nyelvű dal. Facebook


Van új Fluor-szám, és lesz lemez, mármint ismét szóló, nem Wellhello, de a zenekar nem oszlik ám fel. Csak az utóbbi években felgyülemlett témákat írta ki magából "tét nélküli" - bővebben lásd itt. Az alapokat Mr. Joeker (Hősök) írta. Az első single az Ittalvós, giccsmentesen romantikus, trükkös, de több mint ügyes klipet rendezett hozzá Emil Goodman. A klipben szereplő lányról Fluor ezt mondja a sajtóanyagban: "Bár már ezer éve ismerjük egymást, csak idén alakult a barátság valami többé. Február 14-én forgattuk a klipet, és ott éreztük, hogy valami átfordult, így onnan számoljuk a kapcsolatunkat is." Facebook,nagy Wellhello-koncert: június 14., Budapest Park.


Nemrég itt mutattuk be Apey és Lee Olivér Crosby, Stills, Nash And Young-feldolgozását, most ugyanonnan jött egy másik videó, szintén feldolgozás, mégpedig Johnny Cashtől a Folsom Prison Blues. Apey a következőt mondta róla: "'Olivérrel mindketten hatalmas rajongói vagyunk Cashnek, az utóbbi 4-5 évben talán az egyik legnagyobb hatásom volt, leginkább az irodalmi mélységű szövegeinek mondanivalója és súlya az életről és a halálról fogott meg a legjobban. Ezután kezdtem interjúkat és videókat keresni róla, hogy igazából milyen ember is lehetett, és elég sokat tanultam tőle a zenén kívül is ismeretlenül, hálás vagyok neki nagyon." Apey Facebook, Apey szólókoncert: április 6., ELLÁTÓház.


Új előadó debütált: a BittnerSweet Bittner Dániel zenekara, aki színészként és a Ki Mit Tube döntőseként is nyilvánosság elé állt már. "A dalaim többnyire az esendőségről szólnak. Szerintem nincsen izgalmasabb az emberekben az esendőségüknél" - olvasható a hitvallása a sajtóanyagban; Takács Zoltán Jappán ugyanott pedig azt mondja, hogy azért vállalta el a produceri teendőket, mert "meglátta a lényeget a karakter bájos bénasága mögött". A Petőfi Rádióban bemutatott első dalhoz szövegvideó is készült, aminek a YouTube-on olvasható leírása az, hogy "leírhatatlan". Honlap, Facebook


A Honky Crew duó tavaly alakult, két tagja az electroswing műfajban már külön-külön is elismert volt: Ordiman DJ, producer és dalszerző, Tamási László dobos, producer és dalszerző (a Mystery Gang tagja, a Stereo Swing alapítója). Első, kétszámos EP-jüket tavaly jelentették meg, nemrég pedig kijött a szintén kétszámos folytatás,  amihez klip is készült. A How Much The Kiss alapja egy 1940-es Artie Shaw-szám, a videó a harlemi "rent party" bulikat idézi, Tamási László leírásában: "összejöttek zenészek és a közönség egy lakásban, és az előadók egy kalapot kitéve gyűjtöttek a muzsikáért cserébe pénzt, hogy fizetni tudják a lakbért." A klip egyébként a Neverland Bar and Escape Roomban készült. Az EP másik száma, a Lucky Star erősebben épít a hangmintákra és a klarinétra. HonlapFacebook

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/04/04/anyukam_szerint_a_szovegem_otletes_rec_hu
Anyukám szerint a szövegem ötletes - Rec.hu
süti beállítások módosítása