Prince és Muszorgszkij csak a kiindulópont – zenei határátlépések a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2019.03.30. 19:30, Gaines

judithhill_1.jpg

(X) Nehéz lesz választani. Ugyanazon az estén, ugyanabban a pesti kerületben két izgalmas koncertet is kínál az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál: az egyik helyszínen egy megunhatatlan klasszikus mű jazz-átirata, a másikon Prince életművéből táplálkozó, mégis egyedi hangú soul és funk szólal meg. Csupa sokszínűség, műfajkeresztezés, pikáns audiokoktél ínyenceknek. Ehhez nem kell más, csak profi és kreatív zenészek: a Kristjan Randalu és Dave Liebman alkotta észt-amerikai zongora-szaxofonduó az Egy kiállítás elveszett képeit vonultatja fel a BMC-ben, a szenzációs énekhangú Judith Hill pedig egy Oscar-díjas filmből lép a Müpa rivaldafényébe.

Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve jó néhány változatban tett szert komoly népszerűségre az elmúlt majdnem százötven évben. 1874-ben zongoraciklusként született meg, 1922-ben pedig Maurice Ravel hangszerelte át teljes zenekarra. 1971-ben az Emerson, Lake & Palmer a progrock műfajába ültette át a darabot Hammond-orgonával, analóg szintetizátorokkal, basszusgitárral helyettesítve a klasszikus hangszereket, nem sokkal később pedig az elektronikus zenében úttörő Isao Tomita és a Tangerine Dream is szintetizátoros felállásra hangszerelt átiratokat szerzett részben vagy egészében Muszorgszkij eredetijéből.

Van tehát miből válogatnunk, és nem véletlenül nyúlnak ennyien a műhöz: az egyes tételeket és a ciklus ívét is számtalan módon meg lehet ragadni. Például úgy, mint ahogyan a 2019-es BTF egyik legkülönlegesebbnek ígérkező előadásán fogják: zongora-szaxofon duettben, bőséges jazz-improvizációval fűszerezve. Zongorán az észt Kristjan Randalu játszik, aki klasszikus zongora szakra járt a stuttgarti főiskolán, ám érdeklődése a jazz felé fordult, ezért előbb a londoni Royal Academy of Music jazz tanszakán, majd a New York-i Manhattan School of Musicban tanult tovább. Karrierje során játszott a Carnegie Hallban, a Berlin Konzerthausban, londoni, párizsi, madridi, montreux-i fesztiválokon, és szerte a világon; adott ki lemezt kvartettel, trióban, zongora-gitár duó tagjaként, valamint kamarazenekarral is.

A szopránszaxofonos Dave Liebman 1946-ban született Brooklynban, ő is klasszikus zongorán kezdte, majd átnyergelt szaxofonra. A hetvenes években John Coltrane dobosának, Elvin Jones-nak a zenekarában szaxofonozott és furulyázott – 1972 őszén az Erkel Színházban is felléptek –, 1973-tól 1974-ig Miles Davisszel játszott, és még ugyanebben az évtizedben Chick Coreával is turnézott. 1973-tól kezdve ad ki lemezeket, melyeken olyan jazz- és funk-nagyságok közreműködnek, mint Jack DeJohnette, Pee Wee Ellis, Randy Brecker és John Scofield. Legutóbb a Budapest Music Centerben koncertezett a Modern Art Orchestrával.

Az Egy kiállítás elveszett képei szintén a BMC-ben lesz hallható, április 18-án, 19:30-kor. Eseményoldal.


A 35 éves Judith Hill zenészcsaládba született, japán zongorista édesanyja a 70-es években egy funkegyüttesben ismerkedett meg afroamerikai édesapjával. Ő maga zeneszerzést tanult a kaliforniai Biola Universityn, majd huszonéves korától háttérvokalistaként énekelt olyan előadókkal, mint Anastacia, Josh Groban, Elton John, Dave Stewart, Rod Stewart és Robbie Williams. Első nagy kiugrását Michael Jacksonnak köszönheti: a This Is It turnéra készülő sztár őt választotta duettpartnerének az I Just Can’t Stop Loving You című dalhoz. Az együttműködést Jackson 2009-ben bekövetkezett halála meghiúsította, de a próbákról készült felvételek napvilágot láttak, és Hill a Jackson gyászszertartásán előadott dalával is bekerült a hírekbe.

Hill 2013-ban szerepelt a The Voice tehetségkutató műsor negyedik évadában, de a következő mérföldkőnek egy dokumentumfilm bizonyult. A 20 Feet From Stardom a háttérénekeseket helyezte reflektorfénybe, és a rendező kitüntetett helyet biztosított Hillnek a négy főhős közt. Míg a film első egy órájában három veterán énekesnő élettörténetét és karrierjét követhetjük végig, az utolsó fél órában a fiatalabb nemzedék képviseletében megjelenik Hill. Ami azért érdekes, mert ekkor épp arra készül, amivel három elődje többé-kevésbé sikertelenül próbálkozott: szólókarrierre. Míg az idősebbek azt példázzák, mennyire nehéz kitörni a háttérszerepből, addig Hill esetében itt még nyitva van a lehetőség, és kérdőjellel ér véget a film.

KRITIKÁNK A 20 FEET FROM STARDOMRÓL

A film nagy kört futott be – Oscart és Grammyt is nyert –, Hill pedig 2015-ben kiadhatta első nagylemezét, a Back In Time-ot, csupa saját szerzeménnyel. A társproducer – és pár dalban társszerző – személye már a nyitószám első öblös basszusainál és szexi szintijeinél evidens, Prince hatása végigvonul az egész anyagon, ami a súlyos-dögös funktól a jazzes-retro-soulos r’n’b-ig terjed. De itt egy újabb fordulat: Hill rövidesen második világhírű mentorát is elveszítette, rajta volt azon a magángépen, amin Prince 2016-os halála előtt hat nappal eszméletét vesztette. „Gyászoltam. Nehezemre esett zenéket kiadni a gyász miatt, és mert csomó minden rá emlékeztetett” – mesélte az ezt követő néhány évről. Aztán tavaly végül megérkezett az énekesnő második lemeze, a The Golden Child, amit balettel megtámogatott előadás keretében mutatott be novemberben. A 11 számos albumon ismét szerepelnek funkos és soulos darabok, de sokszínűbb lett a hangszerelés, az énekmód, található rajta zongorás ballada, blues-rock, gospel és modernre suvickolt popszám is, miközben a személyes szövegek mellett politikai-társadalmi témák is fel-felbukkannak a dalokban.

A sztárok mögül előlépő Judith Hill április 18-án, 20 órakor tart koncertet zenekarával a Müpában. Eseményoldal.

Az április 5-től 22-ig tartó Tavaszi Fesztivál teljes programkínálatát itt lehet végigböngészni.

A 2019-ES BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJA EGY HELYEN

https://recorder.blog.hu/2019/03/30/prince_es_muszorgszkij_csak_a_kiindulopont_a_kristjan_randalu-dave_liebman_duo_es_judith_hill_a_buda
Prince és Muszorgszkij csak a kiindulópont – zenei határátlépések a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása