Szerezz barokk zenét Bachhal a Google-ön!

2019.03.21. 16:25, Gaines

bach2.png

Johann Sebastian Bach születésének megünneplése alkalmából a mai Google Doodle-ben az általunk szerzett rövid dallamra maga a barokk zeneszerző fog harmóniákat gyártani. A ráadás csavar: ez az első mesterséges intelligencia által vezérelt Doodle.

Bach 1685. március 21-én született, így a mai napon vált elérhetővé a Google legújabb interaktív logója, amin az animált Bach rövid és egyszerű zeneelméleti bevezetőt követően felkínálja a lehetőséget minden felhasználónak, hogy két ütemnyi dallamot jegyezzen le a kurzorral a kottára. Ezt követően Bach – azaz a Doodle mögött álló, gépi tanuláson alapuló algoritmus – kipótolja az általunk alkotott szoprán szólamot alttal, tenorral és basszussal, majd lejátssza az így született Bach-melódiát. A harmonizálás előtt módosíthatjuk a tempót, a hangnemet és az előjegyzést, sőt, akár még Moog szintetizátoron is keresztülvezethetjük a dallamunkat.

A MOOG ÉS A GOOGLE DOODLE EGYSZER MÁR ÖSSZEFOGOTT

A néhány órán keresztül betanított gép a zeneszerző 306 művének elemzésével, az ott felfedezett mintázatok alapján dolgozik, a példákból előrejelzi a következő lépéseket. „Bach zenéjében kötött szabályok érvényesek arra, hogyan lehet jó harmóniát és dallamot írni, ami elsőrangú forrást biztosít egy zenélést tanuló gép számára” – nyilatkozta a fejlesztőcsapat. A remek játék ma és holnap is elérhető lesz, csak biztatni tudunk mindenkit a zeneszerzésre.

JOHANN SEBASTIAN BACH TECHNÓSÍTVA

bach.png

bach3.png

Címkék: google bach
https://recorder.blog.hu/2019/03/21/szerezz_barokk_zenet_bachhal_a_google-on
Szerezz barokk zenét Bachhal a Google-ön!
süti beállítások módosítása