Magyar afrobeat, multikulti jazz, vokálistennők és szürreális filmek – A Budapesti Tavaszi Fesztivál 10 legizgalmasabb programja

2019.03.11. 15:48, Gaines

lej.jpg

A Budapesti Tavaszi Fesztivál mindig meggyőző komolyzenei programkínálata mellett hosszú évek óta egzotikus és újító előadók meghívásával ötvözi a legkülönfélébb könnyű- és világzenei műfajokat, a jazzel és a klasszikus hagyományokkal. Az április 5-től 22-ig tartó idei fesztiválon is a sokszínűség lesz a mottó, hát mi is sok és színes koncertet ajánlunk, sőt még mozizást is.

Youlï, azaz Horányi Júlia zenekara már első lemezével is megmutatta, hogy egy populáris, az X-Faktorral és A Dallal kompatibilis produkció is lehet izgalmas, és a mainstreammel megőrizhet valamit korábbi zenekara, a mïus underground szellemiségéből. Az idei új lemez a hírek szerint még eklektikusabb lesz, de ne hagyatkozzunk hírekre, győződjünk meg róla inkább magunk a lemezbemutatón. (04. 05., TRIP Hajóprogramoldal)

Hiánypótlásként született meg a 2017-es Fela Kuti-emlékest alkalmából a The Mabon Dawud Republic magyar afrobeatzenekar, és szerencsére egyszeri örömzenélésből állandó társulattá nőtte ki magát. Szerencsére, mert a jó poliritmikus, táncra ingerlő afrobeatnek sosem lehet ellenállni. A United In Sound-est vendégei: ghánai kologovirtuóz, nigériai trombitás és Bognár Szabi soul-jazz-hopos szólóprojektje, az Àbáse. (04. 06., A38programoldal)

A manchesteri GoGo Penguin első ránézésre tőrőlmetszett jazztrió, ám a minimalista zongoraszólamok, a tört ritmusok és a telt bőgőjáték meghatározta hangzásukban felfedezhető a neoklasszikusok és az e.s.t.-féle hibrid jazz hatása, de még a Massive Attack és a Bonobo, sőt a Warp Records elektronikája is, lefordítva: a kísérletezésre fogékony zenerajongók széles spektrumát meg tudják szólítani. (04. 10., Müpaprogramoldal)

A dél-koreai, popsztáralkatú Ji személyében a klasszikus zene egészen friss, aktuális tehetségét üdvözölhetjük hazánkban, aki már tízévesen rangos nemzetközi versenyt nyert, és aki olyan extravagáns ötletekkel is sikert aratott, mint amikor egy zongora összes billentyűjét egyazon hangra hangolta. Bach Goldberg-variációihoz igénybe fog venni minden hangjegyet, nem is akárhogyan. (04. 11., Zeneakadémiaprogramoldal)

Szandai Mátyás lassan tíz éve Franciaországban él, nemzetközi jazzkvartettjébe minden tag – a brazil gitáros, a kubai szaxofonos, a francia dobos és a magyar bőgős – beleteszi saját hagyományait és egyéniségét. Őket hallgatva minket is megcsaphat a Párizs multikulturális zenei életét átható szabadság szele. (04. 16., Uránia programoldal)

A nyitóképünkön látható, szintén francia, három énekesnőből (Lucie, Élisa, Juliette) álló L.E.J. 2015-ben tűnt fel slágermashupjával, amely vokálharmóniáival – és csellókíséretével – kapásból vírusvideó lett. A lánycsapat azóta mindent mashupolt a Trónok harca zenéjétől Rihannáig, Budapestre viszont eredeti elektro-sanzonjaikat hozzák el. (04. 17., A38 Hajóprogramoldal)

Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraciklusa a 20. század második felében sokakat megihletett már, a legismertebb Emerson, Lake & Palmer-féle progrock-feldolgozástól Isao Tomita vagy a Tangerine Dream átirataiig. Az észt Kristian Randalu és az amerikai Dave Liebman zongora-szaxofon jazzduettje a darab új oldalát mutatja be: teret enged majd izgalmas improvizációknak is. (04. 18., BMCprogramoldal)

Judith Hill együtt énekelt volna Michael Jacksonnal a sztár utolsó, végül meg nem valósult turnéján, vokálozott Elton John, Robbie Williams és Rod Stewart lemezein, és szerepelt az Oscar-díjas 20 Feet From Stardom című dokumentumfilmben. Mi is hat méterre lehetünk majd a soulénekesnőtől, kár lenne kihagyni. (04. 18., Müpaprogramoldal)

Az idei budapesti tavasz David Lynchről fog szólni, akinél jobb védnököt el se tudnánk képzelni. Fotókiállítását retrospektív filmvetítés-sorozat egészíti ki, megnézhetjük a radikálisan szürreális Radírfejet, Nicolas Cage megőrülését a Veszett a világban, az annak idején méltatlanul lehúzott Twin Peaks-filmet, és a Lost Highway – Útvesztőben agycsavarását. Nagyvásznon. (04. 05-14., Urániaprogramoldal)

A két napos PONT Fesztivál az UNESCO kulturális örökségéből magyarországi és balkáni különlegességeket tár a látogatók elé. Balogh Kálmán cimbalomművész például táncelőadás kíséretében ismertet meg két román hagyománnyal, de a programok között szerepel még albán polifonikus énekkar és busójárás is. (04. 13-14., Várkert Bazárprogramoldal)

Jegyek és további tudnivalók minden programról a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

Facebook-oldal ITT

Egy kis hazai afrobeat a The Mabon Dawud Republictól:

A GoGo Penguin megjárta az NPR Tiny Desk-koncertsorozatát:

Nyolcvannyolc billentyű, egyetlen hang. És a tetovált zongoraművész, Ji:

A L.E.J. a vizualitásra is nagy hangsúlyt fektet, mint azt klipjük is bizonyítja:

Egy kiállítás képei, zongora + szaxofon kombó:

(A programajánló elkészítését a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatta.)

https://recorder.blog.hu/2019/03/11/magyar_afrobeat_multikulti_jazz_vokalistennok_es_szurrealis_filmek_a_budapesti_tavaszi_fesztival_10_
Magyar afrobeat, multikulti jazz, vokálistennők és szürreális filmek – A Budapesti Tavaszi Fesztivál 10 legizgalmasabb programja
süti beállítások módosítása