Kijött a Discogs 2018-as évösszegzése, a nagy nyertes a magnókazetta

2019.02.20. 11:57, Gaines

discogs-report-header.jpg

A legjelentősebb és legkedveltebb online zenei adatbázis, diszkográfia-gyűjtőoldal és internetes lemezpiactér minden év elején összesíti az előző évre vonatkozó adatokat, amelyeket szép infógrafikákba csomagolva tálal az olvasóknak. A 2018-as kimutatás tanulságai szerint lassul az adatfeltöltés, ugyanakkor előszeretettel vásárolunk bármilyen fizikai adathordozón zenét.

A Discogs a jelentése felvezetőjében kiemeli, hogy az adatbázisban évről évre egyre több hézagot tömnek be a felhasználók, és ezzel magyarázható, hogy a közösségi alapon működő adatfeltöltés mennyisége 2018-ban mindössze 0,42%-kal nőtt a 2017-es számadatokhoz képest. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy vinylből 2017-ben 568 ezer kiadvány került fel, tavaly pedig 553 ezer, és a CD-kből is néhány százalékkal kevesebbet tettek fel az oldalra. A pozitív mérlegért elsősorban a digitális formátumok adatbevitelét illeti meg a dicsőség, 14 százalékos növekedéssel, de a kazetták is szépen teljesítettek.

KAZETTA FOREVER: TÖRTÉNET, MÁRKÁK, GYÁRAK ÉS REKLÁMOK ITT!

Még mindig a népszerű műfajokból kerül fel a legtöbb információ (pop, rock, elektronika, folk/világzene/country), egy-két obskúrusabb zsánerben azonban markánsan megnőtt az aktivitás, a „rezesbanda & katonazenék” kategóriában például 40 százalékkal több adatot vittek fel a felhasználók. A legtöbb adatot az USA és Nagy-Britannia termeli, a sor végén pedig Szíria, Izland és Szenegál kullog, viszont mindhárom országban megduplázódott vagy -triplázódott a felöltések száma.

JÖVŐRE LESZ HÚSZ ÉVES A DISCOGS, ITT MÉG A 15. SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPELTÜK


Az online piactér eladási mutatói alapján a zenerajongók gyűjtőszenvedélye nem hagyott alább 2018-ban sem: 8,68 százalékkal nőtt az összeladási szám egy év alatt, 10 millióról 10,9 millióra. Hordozókra bontva, vinylből adták el a legtöbbet (8,1 millió példányt), ám nagyságrendekkel jobban megugrottak a CD-k, és főleg a kazetták eladásai: előbbiből 18,93%-os növekedéssel 2,2 millió kelt el, utóbbiból ugyan csak 194 ezer darab, ám ez 24 százalékkal több, mint a 2017-es felmérés adatai.

discogs.PNG

A régebbi megjelenések közül a Pink Floyd sajátította ki magának az első két helyet, a Wish You Were Here azonban népszerűbbnek bizonyult a The Dark Side Of The Moonhoz képest. A harmadik helyen a Beatles tanyázik (Abbey Road), negyedik Michael Jackson (Bad), ötödik az új reneszánszát élő Queen (A Night At The Opera), de a Led Zeppelin, a Radiohead és a Smashing Pumpkins is befért a tíz legkelendőbb régi lemez közé. (Régi, amennyiben legalább 18 hónap eltelt a megjelenés után.)

A 2018-as albumok közül az első helyen a stoner-doom metal Sleep The Sciences című lemeze végzett, második a nápolyi illetőségű, elektro-jazzfunk-boogie Nu Guinea (Nuova Napoli), harmadik pedig a texasi, pszichedéliát soullal és világzenei hatásokkal vegyítő, nagyrészt instrumentális Khruangbin (Con Todo El Mundo). A top 10-ben még helyet kapott egy 1978-as Bowie-koncertfelvétel és a The National 2017-es brüsszeli koncertjének anyaga is – mindkettő a 2018-as Lemezboltok Napján jelent meg.

Legdrágábban pedig minden idők legritkább zenegyűjtői kincse, Prince Black Albumjának eredeti, bezúzatlan példányainak egyike kelt el: az eredeti nyomat Kanadából került elő, és 27 500 dollárért, azaz 7,7 millió forintért zsákolták be a Discogsról.

DE MIÉRT IS ZÚZATTA BE A GONOSZ LEMEZ EREDETI PÉLDÁNYAIT PRINCE?


A kimutatás ITT böngészhető át.

https://recorder.blog.hu/2019/02/20/kijott_a_discogs_2018-as_evosszegzese_a_nagy_nyertes_a_magnokazetta
Kijött a Discogs 2018-as évösszegzése, a nagy nyertes a magnókazetta
süti beállítások módosítása