Dal- és klippremier! Söndörgő: Merakolo

2019.02.17. 11:43, Gaines

sondorgo.jpg

Március közepén jelenik meg a Söndörgő nyolcadik, Nyolc 8 Nyolc című nagylemeze, amelyben a több évtizedes múltú, hazánkban és világszinten is elismert zenekar erősen feszegeti a népzene és népzenei feldolgozások kereteit. A többségében saját szerzeményeket tartalmazó albumról most ízelítőt is hallhatunk, a Merakolóhoz ráadásul élő koncertfelvételes klip is készült. Premier!

A Söndörgő tamburára építő, de fúvós és ütős hangszerekre, valamint harmonikára is kiterjedő hangszereléssel játszik 1995 óta balkáni népzenét, érdekessége pont abban rejlik, hogy egyszerre szólal meg ez a különböző karaterű, dinamikájú alaphangszerelés, a „tamburazenekar” (húrosok) és a „makedón zenekar” (fa- és rézfúvósok, harmonika, dobok). A zenekar tavaly kiadott, az Amsterdam Klezmer Banddel közösen készített Szikra című lemezét 2018 legjobb magyar lemezei között tartottuk számon, komoly érdeklődéssel várjuk tehát az új saját albumot is.

2018 LEGJOBB MAGYAR ALBUMAI A RECORDER SZERINT


A nyolcas mint szimbólum többféleképpen értelmezhető, számunkra ennek a zenei anyagnak a jelképe” – áll a zenekar sajtóközleményében. – „Megjelenít egy kétféleséget, egy ellentétpárt. Az egymásba fonódó ellentétek gondolata magában foglalja az átváltozás lehetőségét is. Ezt az átváltozásélményt keressük a koncertjeinken, és ezt célozzák a lemezen szereplő szerzemények is.” A klipesített Merakolo című dalhoz pedig az alábbi gondolatokat osztotta meg a Recorderrel a zenekar: „A Merakolo a zenekar saját szerzeménye. Az albumon ez az egyetlen utalás a zenekari múltra zenei értelemben. Ez a dallam nem akar több lenni, mint ami, egy virtuóz kolo. Akár lehetne eredeti népzene is, de nem az. A kiindulási alap egy saját kolo megalkotása volt, ami ki tudja, ha kiállja az idők próbáját, még népzene is lehet belőle. Így sikerült."


A Söndörgő március 20-i, budapesti lemezbemutató koncertjével fogja megkezdeni tavaszi, Metafolkloric 2019 turnéját, melynek során Pécs, Szeged és Debrecen útba ejtését követően bejárják majd Európát és az Egyesült Államokat is, Párizstól Chicagón, Új-Mexikón és New Yorkon át Zürichig. További részletek a Söndörgő Facebook-oldalán.


és akkor lássuk a saját gyártású népzenét, a Merakolót:

https://recorder.blog.hu/2019/02/17/dal_es_klippremier_sondorgo_merakolo
Dal- és klippremier! Söndörgő: Merakolo
süti beállítások módosítása