Brian May bocsánatot kért, amiért megvédte a Bohém rapszódia molesztálással vádolt rendezőjét

2019.01.27. 19:00, Gaines

may_singer.png

A Bohém rapszódia rendezőjéről, Bryan Singerről a héten jelent meg oknyomozó riport a The Atlantic hasábjain, melyben szexuális zaklatással, molesztálással, kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolattal és nemi erőszakkal vádolják Singert. A rendező tagad, a Queen-film főbb közreműködői pedig zavaros nyilatkozatokkal és kommentekkel reagálnak a cikkre. (Képünkön: Brian May és Roger Taylor Bryan Singerrel.)

A Közönséges bűnözők és négy X-Men film rendezőjéről régóta nyílt titokként keringett, hogy fiatal fiúkkal veszi körül magát hollywoodi partijain, indítottak már pert ellene azért, mert az 1998-as Az eminens című film forgatásán 14 és 17 közötti kiskorúakat kényszerítettek arra, hogy egy zuhanyzós jelenetben meztelenre vetkőzzenek, egy Michael Egan nevű férfi 2014-ben pedig azzal vádolta, hogy a komplett szexhálózatot kiépítő Singer tizenöt éves kora óta kényszerítette szexre. A vádak mostanáig lepattantak Singerről, ám lehetett tudni, hogy már készül róla leleplező cikk az Esquire-nél, ami végül az Atlanticban jelent meg a héten.

Az újságírók 12 hónapig dolgoztak az anyagon, mintegy ötven forrással erősítették meg a vádakat, és többek között négy férfi is megszólal a cikkben, akik eddig még sosem osztották meg a rendezővel kapcsolatos történeteiket. Kemény riport, csak erős idegzetűeknek. Egyrészt a gyomorforgató részletek miatt: az egyik túlélő beszámol róla, hogy 13 évesen molesztálta őt az akkor harmincas évei elején járó rendező Az eminens forgatásán, mások arról mesélnek, hogy körbeadogatták őket Singer partijain, az egyik nyilatkozó pedig azzal vádolja Singert, hogy tizenhét éves korában megerőszakolta. Másrészt a cikk részletesen bemutatja, milyen hatékonyan kiépített rendszer állt Singer rendelkezésére, hányan segítették és leplezték a rendezőt az elmúlt évtizedekben, ami magyarázatot ad arra is, miért csak most pattant ki a botrány. Harmadrészt a ma már felnőtt túlélők életrajzából kiviláglik, hogy a gyerekkori  traumák szinte minden esetben kisiklatták az életüket, és évtizedekbe telt feldolgozni őket.

METOO VS. HOLLYWOOD - NAGY ÖSSZEFOGLALÓ CIKKÜNK


Singer továbbra is tagad, a cikk megjelenését követően a Deadline-nak küldött nyilatkozatában vendettának titulálja a riportot, alaptalannak nevezi a vádakat, amelyekkel szerinte „pénzszerzési és figyelemhajhászási céllal” akarják besározni, illetve homofóbiával vádolja az újságírókat, hasonló cinizmussal, mint ahogy Közönséges bűnözők-beli színésze, Kevin Spacey is szexuális irányultságával próbált védekezni a zaklatási vádakkal szemben.

A cikk szerdai megjelenése előtt egy nappal hirdették ki az Oscar-jelöléseket, ahol Singer legutóbbi filmje, a Bohém rapszódia 5 jelölés húzott be, a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is indulhat. A Los Angeles Times még kedden interjúzott a Freddie Mercuryt alakító Rami Malekkel, és tette fel neki a kérdést, megbánta-e, hogy Singerrel dolgozott, és mérlegelte-e a szerep elvállalása előtt a rendezővel szemben felhozott vádakat. Malek erre azt felelte, nem tudott róluk. „Nem sokat tudtam Bryanről. Azt hiszem, az ellene felhozott vádakról és hasonlókról, akár hiszi, akár nem, tényleg nem volt tudomásom, erre csak ezt tudom mondani. Ki tudja, mi lesz ebből… de úgy vélem, valahogy mindig meg tudtuk oldani, hogy kitartsunk a viszontagságokban.” A homályos nyilatkozat azzal folytatódik, hogy Malek büszke a stábra és a színészekre, amiért „soha nem adták fel”, és Freddie Mercury szellemének tudja be, hogy eljutottak idáig.

A NAGY SZEREPJÁTSZÓ: FREDDIE MERCURY


Csütörtökön pedig Brian May, a Queen gitárosa egy Instagram-bejegyzés kommentjében reagált először az esetre: az egyik rajongója azt írta neki, hogy ki kellene követnie Bryan Singert, mire May azt felelte, törődjön a maga dolgával, ne mondja meg neki, mit csináljon, és különben is, „tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét”.

Nem sokkal később külön bejegyzésben kért bocsánatot a szavaiért. „Csak azért válaszoltam így, mert azt hittem, meg akarják mondani nekem, mit tegyek. Már látom, hogy ez teljes félreértés volt részemről. Te csak meg akartál védeni, amit ez úton is köszönök.” May azzal folytatja, hogy nem gondolt bele, hogy az ártatlanság vélelmének hangoztatását Bryan Singer „megvédéseként” fogják értelmezni, és „talán naivitás a részemről, de sosem jutott eszembe, hogy ha az Instagramon követek valakit, abból úgy tűnhet, mintha helyeselném az illető cselekedeteit”. Elmondása szerint csak azért követte be Singert, mert együtt dolgoztak a filmen, és most ki is követi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dear Folks - I was shocked and saddened to realise what I had done by my hasty and inconsiderate IG reply to this lady yesterday. I’ve posted an apology to her in the ‘reply’ box, but it seems to have disappeared - so I’m going to try to repeat it here, to be clear. ———- Dear Sue, I’m so sorry that I responded to your post so snappily and inconsiderately. My response was a result of my perception that someone was telling me what to do. I now realise that I was completely wrong in thinking that. You were actually just trying to protect me, for which I thank you. I am mortified to discover the effect my words produced. I had no idea that saying someone was innocent until proven guilty could be interpreted as “defending“ Bryan Singer. I had absolutely no intention of doing that. I guess I must be naive, because also it had never occurred to me that ‘following’ a person on Instagram could be interpreted as approving of that person. The only reason I followed Bryan Singer was that we were working with him on a project. That situation came to an end when Mr Singer was sacked during the shooting of the film, but I suppose unfollowing him never occurred to me as a necessity. Now, because of this misunderstanding, I have unfollowed. I’m so sorry. This must have caused you a lot of upset. I wish I could take the comment back, but all I can do is apologise, and hope that my apology will begin to make amends. Sadly, this is all very public, but since I snapped at you in public, it’s only fitting that I should apologise in public. I’m going to try to follow you so we can communicate privately if you want. With love - Bri. —— I should add that this is also a sincere apology to anyone else out there that I inadvertently offended. No such offence was intended and I will be more careful in future. Bri

Brian Harold May (@brianmayforreal) által megosztott bejegyzés,

A Bohém rapszódia, melynek rendezői székéből a Fox stúdió 2017 végén kirúgta Singert, eddig 800 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál. Singer következő bejelentett projektje egy új Vörös Szonja-film lenne, egy fantasy hősnőről, aki bosszút fogad, miután megerőszakolják és megölik a szüleit; a filmet gyártó stúdió elnöke kijelentette, hogy nem rúgja ki a rendezőt, és támogatásáról biztosítja a „lejárató álhírekkel” szemben.

A Bohém rapszódia utóéletéről a Recorder Magazin februári számának Filmrecorder rovatában hosszabb cikkben fogunk még értekezni.

https://recorder.blog.hu/2019/01/27/brian_may_bocsanatot_kert_amiert_megvedte_a_bohem_rapszodia_molesztalassal_vadolt_rendezojet
Brian May bocsánatot kért, amiért megvédte a Bohém rapszódia molesztálással vádolt rendezőjét
süti beállítások módosítása