Csévélnek a britek: tizenöt éve nem voltak ilyen magasak a kazettaeladások

2019.01.10. 17:25, Gaines

arctickazi.jpg

Január van, alacsonyan szállnak az előző éves statisztikákat összegző beszámolók, az Official Charts Company 2018-as kimutatása szerint például a szigetországban annyi magnókazettát vásároltak az emberek, mint utoljára 2004-ben.

A bakelit mellé a 2010-es évek eleje óta lassacskán oda lehet tenni a kazettát, már abban az értelemben, hogy ezt a formátumot is olyan nosztalgia kezdi övezni, mint ami a vinylgyűjtés felfutásához vezetett (még ha valószínűtlen is, hogy hasonló, kultrajongáson túlmenő méreteket öltene). Egyre több zenekar hozza ki a lemezeit kazettán is, és egyre több kiadó foglalkozik kazettamegjelenésekkel – nemcsak külföldön, hazánkban is. A népszerűségi trend bizonyítéka, hogy az Egyesült Királyságban a 2018-as év folyamán 125,3 százalékkal több kazit adtak el, mint egy évvel korábban, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy az eladások száma elérte az ötvenezret, amire a szigetországban 2004 óta nem volt példa. A legtöbb szalagos hanghordozót az előadók saját webshopjából vásárolták, gyakran limitált kiadások formájában. Amerikában nem volt ilyen radikális növekedés, a kazettaeladások 19 százalékkal nőttek, azaz 99 400-ról 118 200-ra ment fel az eladott példányok száma.

KAZETTATÖRTÉNET ELŐSZÖR


Az Official Charts Company összeállította a tavalyi kazettaeladások  top 40-es listáját is, ennek élén a retropopban utazó The 1975 áll, a brit zenekar A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezéből összesen 7523 kazettás példányt adtak el, ráadásul ennek kilencvenöt százalékát a megjelenés hetében kapkodták el. Kylie Minogue Goldenjéből 6262 deluxe csomagolású kazetta fogyott, míg a harmadik helyen álló Prodigy már csak 2148 kazit tudott eladni No Tourist című albumából. A legjobb tíz között még helyet kap Ariana Grande, a Mumford & Sons, a Snow Patrol és a Take That, A galaxis őrzői első és második részének Awesome Mix filmzenealbuma – amik ugye a filmekben is kazetta formájában szerepeltek – pedig töretlen népszerűségnek örvend, pedig 2014-es és 2017-es megjelenésekről beszélünk. A teljes listán szerepel még az Arctic Monkeys, az Aphex Twin, az AC/DC, a Muse, a Queen, a Blossoms és a Gorillaz is, de hogy pontosan hol, ahhoz már kattintani kell, mutatjuk, hová.

KAZETTATÖRTÉNET MÁSODSZOR

 

Címkék: kazetta
https://recorder.blog.hu/2019/01/10/csevelnek_a_britek_tizenot_eve_nem_voltak_ilyen_magasak_a_kazettaeladasok
Csévélnek a britek: tizenöt éve nem voltak ilyen magasak a kazettaeladások
süti beállítások módosítása