Advent Óbudán a Kaláka, Ferenczi György, Takáts Eszter és mások ingyenes koncertjeivel!

2018.12.14. 14:30, Recorder.hu

adventobudan_650.jpg

Óbuda továbbra is élen jár a tömegeket megmozgatni képes fővárosi programsorozatok, azon belül is a zenés rendezvények terén (és itt most nem a Szigetre kell gondolni): az idei Óbuda Napja és az Óbudai Nyár után a kerület lakói – és Budapest zenerajongói – az Advent Óbudán eseményeinek és koncertjeinek élményeivel feltöltekezve zárhatják a 2018-as évet. Az adventi hétvégék fellépői, további részletek és videós ajánlók alább.

 (X) Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér, ahol az Advent Óbudán 2018 nagyszabású rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermekprogramok, kézművesvásár és ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja a látogatókat november 30-tól december 23-ig.

A több éves hagyományokkal bíró karácsonyi programsorozatnak napjainkra is sikerült megőriznie családias jellegét: a színes, az adventi ünnepkörhöz méltó, ingyenesen látogatható rendezvényeken a család minden tagja jól érezheti magát. A Fő téri vásári forgatagban ott lesz a kisgyerekek nagy kedvence a műemlék körhinta, a nagyobbakat a karácsony ízei és színpadi néznivalók sora várja. Az adventi hétvégeken már péntektől egymást váltják a színpadon a neves fellépők.

December 14-én például többek között a Nana Vortex, 15-én szombaton a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint 16-án vasárnap a Bolyki Soul & Gospel húzósnak ígérkező koncertjei melegítik fel a közönséget, advent záró hétvégéjén (december 21-22-23-án) pedig Takáts Eszter, Szirtes Edina Mókus, a Belvárosi Betyárok, az Animus Csengettyű Együttes, a Magustones Vonulós Együttes és a Zuboly lép színpadra, sőt az Advent Óbudán utolsó napján, december 23-án Gryllus Vilmos Karácsonyi angyalok-koncertje teszi még méltóbbá az óbudai karácsonyi készülődést, majd a Fő téri produkciókat a Kaláka koraesti családi koncertje zárja.

A rendezvényt idén is az Óbudára jellemző hagyománytisztelet, az adventi időszakhoz kötődő hagyományok megtartása jellemzi. Ebben az évben is Gryllus Dániel és Lackfi János kimondottan az óbudai adventre írt gyertyagyújtó dalának közös eléneklése mellett gyúlt ki az első adventi gyertya fénye december 2-án. Az ünnepélyes gyertyagyújtások minden adventi hétvégén folytatódnak, vasárnaponként 18 órakor kezdődnek majd.

Az adventi ünnepek idején az Advent Óbudán programsorozat keretein belül idén is két helyszínen látogathatók ingyenesen korcsolyapályák: a Fő téri jégpálya a hét minden napján 8 és 22 óra között, a Csobánka téri a hét minden napján 8 és 20 óra között várja a jeges sport híveit. 

A múlt évihez hasonlóan ebben az évben is állít karitatív karácsonyfát Óbuda, amely az ünnepek elmúltával is jó szolgálatot tesz a közösségnek, rászoruló családok otthonába visz majd meleget a hideg téli napokon. A Hello Wood építészekből álló alkotói csapata a legjobb minőségű tűzifát kiválasztva, akácfarönkökből állítja össze a 16 méteres, 40 tonnás, hangulatos fényjátékkal megvilágított Adományfát, amely a Szentlélek téren, az adventi vásár bejáratánál fogadja a látogatókat. Az Adományfa további érdekességét adja a látogatható belső tere, ami monumentális belmagassága és egyedi szerkezete okán igazi kuriózumnak számít. Ide betérve pár pillanatra elvarázsolódhatunk a karácsonyi forgatagban. Elbontása után az Adományfához felhasznált tűzifát Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata támogatásának köszönhetően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével rászoruló családokhoz juttatja el.

A Fő téri karácsonyi vásárba kilátogatók ez évben is minőségi, kézműves termékek között válogathatnak. A kézművesek kínálta igényes portékák között mindenki könnyen találhat szeretteinek apró meglepetéseket. Az árusok standjainak kínálatában többek között lesznek míves ékszerek, hímzett és szövött textilek, kerámiák, csikóbőrös kulacsok, levendulából készült termékek, kézműves gyertyák, népi hangszerek, fából készült ajándéktárgyak, üvegműves termékek, adventi asztaldíszek és koszorúk. Válogathatnak az ide érkezők fűszer- és édességkülönlegességek között is, valamint üvegcsiszoló- és kovácsmesterség-bemutatón ismerkedhetnek a ritka szakmák fortélyaival.

Fesztiválviszonylatban is kedvező árakkal várja a finom ízek kedvelői a Gasztrosétány. A bőséges ételkínálatban szerepel szürkemarha- és szarvasburger, bajor és sváb kolbász, tócsni, lepények széles választéka, lesznek vegán ételek, hungarikumok, alpesi és hazai sajtok is, az édességek kedvelői pedig tizenkétfajta bejglit kóstolhatnak. A hagyományos dióson és mákoson kívül lesz marcipános, zserbós, gesztenyés, szilvás, csokis-narancsos, túrós és több ízben paleo bejgli is. Csábító még a spanyol édességkülönlegesség a churros finom, fahéjas illata és a csokoládébár is, de kapható lesz a közkedvelt kenyérlángos, kürtős- és mézeskalácsok, mint ahogyan a sült gesztenye, forralt bor és puncs illata is belengi majd a fényfüzérek ünnepi fényében tündöklő óbudai adventi vásárt.

Az Adventi Adománygyűjtés 2018 kezdeményezésének nagykövete Tóth Gabi énekesnő. A december 23-ig tartó karitatív akció mára tradicionális része lett az óbudai rendezvénynek. Ebben az évben a kerületben működő, Balázs Lajos Óbudai Civil Díjjal kitüntetett Elveszett Állatok Alapítványt lehet segíteni. Az alapítvány elhivatott munkatársai egészségmegőrző, betegségmegelőző és gyógyító, rehabilitációs tevékenységet végeznek elhagyott vagy egyébként – akár a gazdája szociális helyzete miatt – rászoruló kisállatok részére. A gyógyító tevékenységen túlmenően befogadják és elhelyezik a hontalan állatokat. Az alapítványnak – amely 2004 októberében egy Magyarországon eddig egyedülálló programot indított el az óvodások és általános iskolák tanulóinak oktatása, ismeretei bővítése érdekében – szánt pénzbeli adományokat a Fő téren és az Óbudai Kulturális Központ házaiban kihelyezett gyűjtőurnákba lehet leadni.

A Fő téri és a Szentlélek téri programokon kívül a kerületben működő kulturális intézmények, templomok is számos ünnepi programot kínálnak az adventi időszakban, minden korosztály számára. Az elmúlt évekhez hasonlóan néhány kerületi étterem és cukrászda idén is kedvezményes árakkal várja a vendégeit.

Az Advent Óbudán 2018 programsorozat szeretettel vár mindenkit, a programok az összes helyszínen ingyenesen látogathatók.

Minderről bővebben olvashatnak a programsorozat műsorfüzetében, illetve a www.adventobudan.hu oldalon is, folyamatosan frissülő hírekért, fotógalériákért és videókért pedig az eseménysorozat Facebook-oldalát érdemes minél gyakrabban nézegetni.

Kedvcsináló videó Óbuda idei adventi programsorozatához:

https://recorder.blog.hu/2018/12/14/advent_obudan_a_kalaka_ferenczi_gyorgy_takats_eszter_es_masok_ingyenes_koncertjeivel
Advent Óbudán a Kaláka, Ferenczi György, Takáts Eszter és mások ingyenes koncertjeivel!
süti beállítások módosítása