Tükör által világosan – Klippremier! SoNaR: Krimi

2018.12.05. 11:00, Gaines

sonar.jpg

A SoNaR lassan tizenöt éve szerez instrumentális progresszív popdalokat, amelyek egyaránt magukon viselik a kísérleti elektronika, a gitáralapú rock, a nagyszabású filmzenék jegyeit. A Krimi című számukhoz készült, autókázós klip is filmszerű lett, extra csavarral. Premier!

A dal szintén vadonatúj, nem szerepelt korábbi lemezen. „A megírásába bevontunk egy producert, ugyanis szerettük volna, ha valaki kizökkent minket a komfortzónánkból” – mesélte a Recordernek Kovács Marcell, a zenekar billentyűs-dalszerzője. „Kíváncsiak voltunk, milyen irányba tolhatja el egy független, külső fül a zenénket. Jappán (Soerii & Poolek, HS7) abszolút ráérzett a világunkra és kihozta a legjobbat a dalból.

A klipben egy kerekeken gördülő tükör bolyong a fővárosban, hol kertvárosi utcákon, hol a Lánchídon, hol a Blahán; néha visszaverődik róla a táj, az utcakép, a villanyoszlopok, máskor a komplett kép fraktálokra hullik szét, egyszerre megnyugtató és dinamikusan változó vizuál, amely remekül passzol a zakatoló, drum’n’bass-es lüktetéshez. De honnan jött származik az ötlet? Visszaadjuk a szót:

Hosszú ideje nem készült olyan SoNaR-klip, amihez ne lett volna valamilyen formában közünk. Az ötlet vagy akár a teljes kivitelezés mindig tőlünk jött, de ezúttal úgy döntöttünk, keresünk egy rendezőt és szabad kezet adunk neki. Az instrukció csupán annyi volt, hogy csináljon valami olyat, amit a zene inspirál. Nem sokat gondolkodtunk és felkértük rendezőnek Miki357-et és csapatát, hogy hozzon ki valami váratlant a Krimi című dalunkbólA Krimi egy zaklatott, dinamikusan és folyamatosan változó történet elmesélése. Témáiban, hangzásában az egyszerűségre, letisztultságra törekedtünk – csak úgy SoNaR-osan, de fontos volt az is, hogy a képanyag egy érdekesebb látásmódot, vizualitást adjon hozzá a számhoz. Ezzel terveink szerint más dimenzióba helyezve a dal feszes történetét.

A klip egy folyamatos előre-hátra mozgásra épül, minden esetben a képkocka központjában egy négyzet alakú tükör áll. Ennek a mérete a kameramozgás által változik, a vágás dramaturgiája minden esetben erre reflektál. A videó első harmadában a tükör fix és a kamera halad felé vagy éppen távolodik a felülettől, majd maga a tükör is megmozdul, és a kamera felveszi a tempóját, ezáltal egy szürreális utazás veszi kezdetét.”


A SoNaR idén még egyszer koncertezik, december 13-án, a Deley zenekarral közösen, a Robotban, majd hosszabb alkotói szünetre vonul, „így ez az este egy kicsit a lezárása is a SoNaR eddigi fejezeteinek”. Lesz tehát majd új lemez, addig is, a koncert Facebook-eseménye.


és akkor lássuk végre Budapest tükörképét a Krimi című szám klipjében:

A zenekar Facebook-oldala:

A klip az NKA támogatásával valósult meg.

https://recorder.blog.hu/2018/12/05/tukor_altal_vilagosan_klippremier_sonar_krimi
Tükör által világosan – Klippremier! SoNaR: Krimi
süti beállítások módosítása