Tíz éves a Budabeats 2. – Dalpremier! Tom Caruana: Three Days

2018.11.23. 14:00, Gaines

tomcaruana.jpg

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli idén az egyik legizgalmasabb hazai független lemezkiadó, a Budabeats, melynek széles műfaji palettájába minden ínyencség belefér a downtempótól és szintidiszkótól a funkon, jazzen és afrobeaten át Linda-remixlemezig és a Liza, a rókatündér bakeliten kiadott filmzenealbumáig. A két kiadóvezető, Dj Gandharva és Von Yodi a jeles jubileum megünneplésére tizenegy, eddig kiadatlan számot válogatott össze a kiadó vonzáskörzetébe tartozó előadóktól. Ebből a november 26-án megjelenő anyagból debütált tegnap egy szám a Recorderen, ma az oldszkúl hangmintázós Three Days kerül terítékre Angliából. Premier!

budabeats_1.jpgA kiadó elmúlt tíz évéről a társalapító Von Yodi mesélt a Recordernek: „Már a kezdetektől ott voltam a kiadó mellett, Pállal (DJ Gandharva, a Budabeats alapítója) ugye már 10+ éve együtt DJ-zünk, de igazán csak az első vinyl megjelenések előkészítésekor, 2015 nyarán folytam bele a dolgokba. Azóta jó sok minden történt, kipróbáltunk 3 lemezgyárat, a második distributor-t fogyasztjuk, meg hát főleg megjelent hét vinyl kiadványunk, és úgy fest, végre tényleg jó úton járunk. Külföldön is kezdik kapizsgálni, hogy mi is a Budabeats, a lemezeink Japántól az USA-ig mindenhol elérhetőek.”

A Shades of Budabeats – 10 Years című jubileumi válogatáslemez a kiadó eddigi legnagyobb projektje, több, mint egy éve kezdtek dolgozni rajta. „Csak olyan előadók szerepelnek rajta, akik így vagy úgy eddig is a Budabeats családhoz tartoztak, kétharmad részben pedig olyan tehetséges magyar producerek/formációk, akik gond nélkül megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben is. A lemez tökéletesen tükrözi a kiadó zenei szellemiségét. Nincsenek stílusbeli megkötések, ahogy jelentettünk meg korábban régi magyar jazz felvételeket vagy épp kortárs hazai afrobeat-et, úgy ezen az LP-n is van minden, az afrikai hatásokat tükröző funk-tól a hip-hop-on át egészen a synth-wave-ig” – foglalta össze Von Yodi.

A másodikként közreadott szám az elsősorban remix- és mashuplemezekben utazó – például a Wu Tang Clant ötvözi a Beatlesszel –, brit Tom Caruana Three Days című, hangmintázós boom bapja, amelyen Yamin Semali, yU és Boog Brown váltogatja a verzéket. A dalszerző így mesélt a szerzemény keletkezéséről: „Az alapot egy Humphrey Lyttelton-minta és egy dobképlet alkotja, és elég gyorsan összeállt. Eredetileg egy Biggie-remixnek szántam.  Régóta szerettem volna rávenni Boogot egy közreműködésre még néhány MC-vel, és ő ajánlotta Yamin Semalit, akivel akkoriban együtt koncertezett. Már dolgoztam korábban yUval, ezért őt is felkértem egy verzére. A számban ez a három verze követi egymást refrén nélkül. Nyers ütem és rímek.”

A LINDA CÍMŰ SOROZAT MÁSODIK REMIXLEMEZE


Megkérdeztük továbbá, miért szereti a Budabeats kiadót. „A Budabeats remek kiadó, mert a zenei szabadságot támogatják. Segítenek az előadóknak abban, hogy megoszthassák a zenei üzenetüket. Nagy örömömre szolgál, hogy rendületlenül kiadják és promótálják a jó zenéket.

És hogy mi a folytatás a Budabeats háza táján? Visszaadjuk a szót Von Yodinak: „Persze szép dolog a tíz év, meg is kell ünnepelni alaposan, de meggyőződésem, hogy a java még csak most jön. Van jó pár terv a fiókban, amiket szeretnénk minél szebben megvalósítani és a lehető legtöbb emberhez eljuttatni.”


Jöjjön tehát a három verzés Three Days a Shades of Budabeats – 10 Years válogatáslemezről:

https://recorder.blog.hu/2018/11/23/tiz_eves_a_budabeats_2_dalpremier_tom_caruana_three_days
Tíz éves a Budabeats 2. – Dalpremier! Tom Caruana: Three Days
süti beállítások módosítása