Filmrecorder. Natalie Portman vagy Lady Gaga a menőbb popsztár?

2018.11.12. 11:00, vferi

gaganatalie.jpg

A Csillag születikben napjaink egyik legnépszerűbb énekesnője bizonyítja be, hogy a vásznon is megállja a helyét, miközben szereplőtársáról kiderül, hogy akár rocksztár is lehetett volna belőle. Rengeteg kérdés merülhet fel bennünk a zenészek kontra filmsztárok téma kapcsán: Miért hívja egy rendező Björköt, ha szerződtetheti Tilda Swintont? Egy Beyoncé- vagy Justin Timberlake-szintű sztár láttán el tudunk-e vonatkoztatni a zenésztől? Jobban énekel-e Keira Knightley, mint Adam Levine(Ez az összeállítás a Recorder magazin 66. számában jelent meg először.)

POPSZTÁRBÓL FILMSZTÁR 

Van pár olyan multitalentum, aki évtizedeken keresztül képes a zenében és a moziban is talpon maradni, mint Will Smith, Jennifer Lopez vagy újabban Jared Leto, de sokkal gyakoribb, hogy a popsztárok filmes próbálkozásait szkeptikusan fogadjuk. Buktát buktára halmozott Madonna, kiröhögtük Mariah Carey-t, Eminemnek gyakorlatilag magát kellett alakítania a 8 mérföldben, Cher viszont Oscar-díjat is nyert harminc évvel a Mamma Mia 2 előtt. Az ezredforduló óta ez a tíz karrierhalmozás tűnt a legmeggyőzőbbnek:

10. Selena Gomez (Spring Breakers)

spring-breakers-picture09.jpg

Bátor lépés volt tinibálványként Harmony Korine drogmámoros kultfilmjében szerepet vállalnia, még úgy is, hogy a legszolidabb karaktert választotta, aki inkább hazautazik a nagymamájához, mint, hogy részt vegyen az egyre jobban eldurvuló szex-drog- és erőszak orgiában.

9. Harry Styles (Dunkirk)

harry-styles.jpg

Felesleges volt attól tartani, hogy a One Direction fiúbanda énekese úgy kilóg majd Christopher Nolan háborús eposzából, mint Ed Sheeran a Trónok harcából; Styles tökéletesen beleillett a jórészt ismeretlen fiatal színészekből álló hadosztályba és magabiztos, hetyke kisugárzása előrevetíti, hogy nagyobb szerepekben is megállná a helyét.

8. Ricky Martin (American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace)

ricky-martin.jpg

Az ezredfordulón még latin telivérként riszáló énekes az utóbbi években egyre bátrabban meri felvállalni meleg ikon mivoltát. Ebbe a tendenciába illeszkedett az is, hogy elvállalta Gianni Versace szeretőjének szerepét, de ami a stunt casting tipikus esetének tűnt, végül egy megható, érzékeny alakítást eredményezett, amit méltán jelöltek Emmy-díjra is.

7. Beyoncé (Dreamgirls)

maxresdefault.jpg

Sokan legyintettek, hogy csak magát kellett adnia és a kritikai elismeréseket, majd az Oscart is inkább szereplőtársa, Jennifer Hudson zsebelte be, de mégis nehéz lenne belekötni napjaink legsikeresebb énekesnőjének első igazi filmfőszerepébe. Istenien néz ki, fantasztikusan énekel, és minden jelenétében beragyogja a vásznat.

6. Carrie Brownstein (Portlandia)

carrie_brownstein.jpg

A Sleater-Kinney frontembereként dögös rockistennő, a tévéképernyőn pedig nagy meglepetésre egy zseniális humorista, aki az addiktív Portlandia minden szkeccsében teljesen új arcát tudja megvillantani. A Carol egyik apró szerepében is láthattuk, ami előrevetítheti a végleges karrierváltást.

5. Janelle Monáe (Holdfény)

janelle_monae.jpg

Nem elég, hogy idén övé az év egyik legjobb lemeze (Dirty Computer), még a filmvásznon sem tud hibázni. A számolás jogában is nagyon szimpatikus alakítást nyújtott, de a Holdfényben egyenesen feledhetetlen a sátáni/tragikus anya feltétlen szeretetet nyújtó ellenpontjaként.

4. Mary J. Blige (Mudbound)

mary-j-blige.jpg

A negyvenes évek Mississippijében játszódó családeposz méltóságteljes anyafigurájaként eszünkbe sem jut, hogy egy souldívát látunk. Nem csoda, hogy a legalább öt díjra érdemes, szenzációs alakítás közül végül csak őt jelölték Oscarra is.

3. Lady Gaga (Csillag születik)

026.jpg

Nem titok, hogy eredetileg Beyoncét akarták, hogy Judy Garland és Barbra Streisand örökébe lépjen, miközben Lady Gaga karrierje éppen biztos lejtmenetben tartott Las Vegas felé. Ráadásul egy ilyen imidzs-központú popikonnál nagy a veszély, hogy sosem a karaktert látjuk majd, hanem a sztárt. Gaga végül mindenre rácáfolt és úgy bontotta le saját popsztármítoszát, hogy közben hű is maradt hozzá.

2. Justin Timberlake (A közösségi háló)

justin_timberlake.jpg

Mielőtt azt hinnénk, hogy David Fincher biztos nem tudott Timberlake pop-múltjáról, nem árt felidézni, hogy az MTV-fénykorának legjobb videoklipjei közül jó párat ő rendezett, így könnyen lehet, hogy a Cry Me a River klipje alapján látta meg benne a még Mark Zuckerbergnél is tenyérbemászóbb Sean Parker ideális megformálóját. Az áttörés óta is ügyesen egyensúlyozik a zenei és a filmes karrier között.

1. Björk (Táncos a sötétben)

bjork.jpg

Két óriási egyéniség találkozása volt, amikor Lars von Trier az izlandi csodabogárra bízta a világ leglehangolóbb musicaljének főszerepét. Björk saját bevallása szerint kicsit bele is halt ebbe a szerepbe, sőt, utólag folyamatos zaklatásként és lelki terrorként emlékszik a forgatásra. Ettől függetlenül, ami a vásznon van, az fájdalmas, letaglózó és egyedülálló.

FILMSZTÁRBÓL POPSZTÁR

Isteni volt Jamie Foxx, mint Ray Charles, Joaquin Phoenix, mint Johnny Cash, Szabó Kimmel Tamás, mint Fenyő Miki, vagy éppen Cate Blanchett, mint Bob Dylan, de hagyjuk most az díjmágnes imitációkat, és koncentráljunk kizárólag a fiktív zenészekre és megformálóikra:

10. Rooney Mara (Song to Song)

song-to-song-mara.jpg

Bár énekelni még nem hallottuk, de Rooney Marán már a filmes áttörésekor (A tetovált lány) látszott, hogy egy született rocksztár. Nem csoda, hogy Terrence Malick csak bedobta az austini rockszcénába, majd filmezte, filmezte és összevagdosott egy sehova sem tartó, de hangulatos és irtó jól kinéző kétórás klipet.

9. Ethan Hawke (A meztelen Juliet)

ethan_hawke2.jpg

A Pop, csajok, satöbbi és az Egy fiúról dupla-telitalálata után Nick Hornby regényei és a belőlük készült filmek is egyre gyengébbek lettek, de A meztelen Julietből készült adaptáció kellemes meglepetés. Ráadásul óriási Ethan Hawke-reneszánsz van idén, és aki a Nyakunkon az életen nőtt fel, az máig benne látja a grungerock poszterarcát.

8. Jeff Bridges (Őrült szív)

jeff_bridges1.jpg

Hajlamosak vagyunk úgy emlékezni az Őrült szívre, mint A Filmre, Amiért Muszáj Volt Oscart Adni Jeff Bridgesnek, és a színésznek valóban volt vagy öt sokkal emlékezetesebb alakítása hosszú karrierje során. Ettől még nagyon korrekt kis zenés film ez, ami mindig képes némi kellemes hidegrázást kiváltani, amikor Bridges rázendít T-Bone Burnett dalaira.

7. Keira Knightley (Szerelemre hangszerelve)

keira-knightley1.jpg

Teljesen érthetetlen volt, amikor pár éve a (szintén szuper) Sing Street promóciós körútján John Carney rendező belekötött előző filmjének sztárjába. Holott Knightley sosem volt még ennyire szeretnivaló és emberi, mint szupersztár-ambíciók nélküli énekes-dalszerzőként, aki simán leénekeli tenyérbemászó expasiját (őt a Maroon 5 frontembere, Adam Levine alakította).

6. Billy Crudup (Majdnem híres)

rexfeatures_1556679a.jpg

A Majdnem híres a legtökéletesebb film a zenerajongásról és felejthetetlen benne Kate Hudson, Frances McDormand, Philip Seymour Hoffman és az azóta hasonló főszerepben sosem látott Patrick Fugit is, de az igazi rockbálványt, saját, delíriumos kinyilatkoztatása szerint egy „arany istent” Billy Crudup alakítja, hibátlanul.

5. Bradley Cooper (Csillag születik)

3guybwwg3lq.jpg

Míg Lady Gaga a kisujjából kirázta az élőben éneklést, a rendező-főszereplő számára ez volt a legnagyobb kihívás. Az alkoholista, leszállóágban lévő énekes karaktere némileg elnyűtt filmes toposz, mégis, aki fogadni szeretne, hogy ki nyer Oscart ezért a filmért, a sokoldalúságát és karizmáját újfent bizonyító Cooperrel megy a legbiztosabbra.

4. Natalie Portman (Vox Lux)

Az eredetileg leszerződött Rooney Mara talán logikusabb választásnak tűnt egy gyerekkori traumáktól szenvedő glam-popsztár szerepére, de Natalie Portman a Fekete hattyú és a Jackie után újfent bebizonyította, hogy nem ismer félelmet. A zenét Sia szerezte, de a színpadi megjelenés inkább Lady Gagát idézi – az év egyik legmeglepőbb átváltozása.

3. Elisabeth Moss (Her Smell)

elisabeth_moss.png

Elisabeth Moss zsinórban a harmadik bomba alakítását nyújtja Alex Ross Perry kamerája előtt, ezúttal egy kilencvenes évekbeli, önsorsrontó, grungerocksztár bőrébe bújva. A film viszont nem sunnyogja el az igazságot, miszerint, ha összegyúrnánk Amy Winehouse-t és Courtney Love-ot, abból egy karizmatikus, de iszonyatosan idegesítő személyiség keletkezne.

2. Oscar Isaac (Llewyn Davis világa)

oscar-isaac-in-inside-llewyn-davis.jpg

A Coen testvérek antihősének a film során sohasem adatik meg fesztiválközönség előtt fellépni, hiszen ő az a folkénekes, akinek hiába van csodálatos hangja, jobbnál-jobb számai és kölyökkutya-tekintete, egyenes úton halad az éhhalál felé, a néző pedig azt sem tudja, sírjon vagy nevessen.

1. Tilda Swinton (Vakító napfényben)

tilda_swinton1.jpg

Ami a zenetörténelemben David Bowie (aki maga is letett pár emlékezetes filmes alakítást az asztalra), az a filmvilágban Tilda Swinton: megalkuvásra képtelen, ezerarcú, nemeken és stílusokon átívelő, kortalan kaméleon. Ezt a párhuzamot használta ki Swinton kedvenc rendezője, Luca Guadagnino, ráadásul úgy, hogy nem hogy nem énekel, de nem is nagyon szólal meg a fülledt hangulatú thrillerben, mégis mindenki számára egyértelmű, hogy egy istennő.

szerző: Onozó Róbert
headerkép: Varga Éva

https://recorder.blog.hu/2018/11/12/filmrecorder_natalie_portman_vagy_lady_gaga_a_nagyobb_popsztar
Filmrecorder. Natalie Portman vagy Lady Gaga a menőbb popsztár?
süti beállítások módosítása