Afrikai absztrakt, iPaddel pimpelt zongora és bokszmeccs big bandre – A CAFe Budapest 10 leginkább várt zenei eseménye

2018.09.12. 19:49, rerecorder

cafe_1_1.jpg

(X) Az őszi koncertszezon biztos pontja, és egyben minden évben az egyik legizgalmasabb hazai fesztivál a CAFe Budapest. Az idén október 5-től 21-ig tartó rendezvénysorozat egyik csúcspontja az izlandi kortárs-klasszikus zeneszerző, Ólafur Arnalds már teltházas fellépése lesz a Müpában, de ezen kívül is rengeteg különlegességet lehet felfedezni az összművészeti kínálatban. Hogy könnyebb legyen választani közülük, tíz remeknek ígérkező zenei programot ajánlunk a Recorder olvasóinak.

Színtiszta jazzel készül a Budapest Jazz Club házizenekara, a BJC Big Band, méghozzá egy olyan trombitás legenda, Maynard Ferguson életművének feldolgozásával, akit bátran egy lapon lehet említeni Miles Davisszel. Egyedülálló bigband-hangzás, a sztratoszférát ostromló magashangok, nemzetközi sztárvendégek – és talán még a Rocky világslágerré lett betétdala is felcsendül. (10.17., Budapest Jazz Club, Programoldal)

Maradunk a klasszikus jazznél: a Németországban élő, kubai származású Marialy Pacheco veteránokat megszégyenítő magabiztossággal ötvözi Bach dallamait elmélyült improvizációkkal, vagy éppen latin-amerikai hatásokkal. Még csak 35 éves, de már új utakat tör, hiszen ő az első női szólista, aki megnyerte a Montreux-i Jazz Fesztivál Zongoraversenyét. Látni kell. (10.19., Budapest Music Center, Programoldal)

A komolyzene, a balett és a jazz rajongóit is lenyűgözheti három izgalmas, kortárs magyar szerzemény a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyén, kettő ráadásul ősbemutató! A műsor sokszínűségére, magas színvonalára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője, Binder Károly neve önmagában garancia, aki preparált zongoráján most is merőben szokatlan, messzemenőkig modern ritmusokat mutat be. (10.17., Müpa, Programoldal)

Ugyancsak a zongora és a 21. század között keresi a rendhagyó kapcsolódási pontokat a Steinway nagykövete, Chad Lawson (nyitóképen), aki modern Bach- és Chopin-átirataival, valamint saját műveivel Max Richter és Ludovico Einaudi érzelemgazdag világát képviseli. Mostanában éppen azzal kísérletezik, hogy milyen hangszíneket csalhat elő zongorájából egy iPad segítségével; aki vevő az efféle szentségtörő trükkökre, az bátran vegye meg a jegyét. (10.11., A38 Hajó, Programoldal)

Még vadabb fúziós zenét diktál egymásra rétegezett szaxofonszólamokkal, szintimintákat és beateket loopolva-effektelve Guillaume Perret, aki egyszemélyes zenekarként ötvözi az thrash-metált az avantgárd jazzel, a klezmert a progrockkal, valahol Barabás Lőrinc és John Zorn között félúton. (10.20., TRIP, Programoldal)

A szaxofon-hangmintázás egy fokkal békésebb, chillebb változatát kínálja a dél-afrikai gyökerekkel rendelkező, jamaikai-amerikai Masego, aki hangszeres játékát angol nyelvű soulénekléssel és rappeléssel toldja meg. A triphop-smoothjazzre, helyenként trapre alapuló hangszás az RJD2 felől lehet ismerős; selymes zene, könnyen csúszik. (10.09., Akvárium, Programoldal)

cafe_2_1.jpg

Súlyosabb, veszélyesebb kísérletezéssel, a Flying Lotus nyomdokain támad Ibaaku (fent), az agancshajú szenegáli. Egy afrofuturista divatbemutatóhoz szerzett, elektro-afrobeat zenéjével érkezik, melyben széttördelt énekhangminták tolakodnak az absztrakt elektronika és a nyugat-afrikai ritmusképletek közé. Izgalmas, mai zene, csak itt, csak most. (10.13., Instant, Programoldal)

Az elektronikáé és a női hangoké lesz a főszerep a mïus nevével fémjelzett esten. A civilben építész és díszlettervező Álmos Gergely éteri vokálokkal rétegzett, kozmikus elektronikája mellett két külföldi, a műfaj határterületein mozgó fellépő tágítja tovább a panorámát. A német Lilly Among Clouds grandiózus popzenéje a Florence And The Machine és Lykke Li rajongóira hathat, míg az elektropop észt ikerpárja, a Girls In Pearls a 80-as évek lusta klubslágereit hozza vissza szintiközpontú nyugizenéjével. (10.06., A38 Hajó, Programoldal)

Mi a jobb egy harsonánál? Hát egy komplett harsonaegyüttes! Aki egyetért ezzel az állítással, annak ott a helye a Szeged Trombone Ensemble és a két György (Ligeti és Kurtág) által meghatározott zenei hagyományt folytató Studio 5 zeneszerzőcsoport közös koncertjén. A vadonatúj darabok közé még irodalmi csemege is ékelődik: Varró Dániel versfelolvasásai. (10.07., Uránia, Programoldal)

És végül: mi az a hivatali catwalk? Egy összművészeti program, amelyen a divat találkozik a közélettel, a szatíra az énekkarral, a táncszínház Kodállyal. Az előadásban (címe: Az ügy) Nagy Fruzsina jelmeztervező, Halas Dóra karvezető és Bartha Márk elektronikus zenész a Székelyfonó című daljáték alapján, a népzenéhez visszanyúlva tapint rá a jelenkori magyar társadalom rákfenéire. (10.11-12., Trafó, Programoldal)

Itt a CAFe Budapest hivatalos oldala részletes programokkal és online jegyvásárlással,

a CAFe Budapest a Facebookon pedig itt található: https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial.

A BJC Big Band emlékkoncertjének ihletője, a géniusz Maynard Ferguson:

Úgy is lehet zongorával bánni, ahogyan Chad Lawson és szerkezetei csinálják: 

És szaxofonozni sem gáz. Guillame Perret mutatja, miért és hogyan:

Ibaaku mintha egy másik világból érkezett volna, pedig csak innen a szomszédból, Afrikából jön:

A mïus mintha egy másik országból érkezett volna, pedig csak innen jön, Budapestről:

https://recorder.blog.hu/2018/09/12/afrikai_absztrakt_ipaddel_pimpelt_zongora_es_bokszmeccs_big_bandre_a_cafe_budapest_10_leginkabb_vart
Afrikai absztrakt, iPaddel pimpelt zongora és bokszmeccs big bandre – A CAFe Budapest 10 leginkább várt zenei eseménye
süti beállítások módosítása