A világűrből zenélt egy német asztronauta a Kraftwerkkel

2018.07.22. 20:48, Gaines

gerst.jpg

Alexander Gerst a Nemzetközi Űrállomásról, 400 kilométeres tengerszint feletti magasságból jelentkezett be a zenekar stuttgarti koncertjén.

„Jó estét, Kraftwerk! Jó estét, Stuttgart! Egyike vagyok annak a hat embernek, akik az űrben tartózkodnak.” Nehéz ennél vagányabb intrót elképzelni akkor, ha valaki sztárvendégként lép fel egy koncerten, és hát stílszerű, hogy pont a mindig jövőbe tekintő, futurisztikus Kraftwerk szervezett élő videókapcsolást egy Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő űrhajóssal. Gerst először azt az öt hangjegyet játszotta el a tabletjére telepített virtuális szintetizátorral, amellyel a Harmadik típusú találkozásokban vették fel a kapcsolatot az idegenekkel, majd bemutatkozásában utalt a Kraftwerk Die Mensch-Maschine című lemezére: „A Nemzetközi Űrállomás egy embergép, méghozzá a legkomplexebb és legértékesebb gépezet, amelyet az emberiség eddig épített.” Végül szólózott még egyet a Spacelab című 1978-as számban.

Két évvel ezelőtt egy másik zenélő kedvű űrhajós, a kanadai Chris Hadfield kápráztatta el a világot, amikor  az első űrben készült klipben előadta David Bowie klasszikusát, a Space Oddityt, 2013-ban pedig a Barenaked Ladiesszel adott duettet a Nemzetközi Űrállomásról. Ron McNair amerikai űrhajós 1986-ban azt tervezte, hogy bolygó körüli pályáról rögzít majd egy szaxofonszólót Jean Michel Jarre-ral, ám a Challenger-katasztrófában életét vesztette.

https://recorder.blog.hu/2018/07/22/a_vilagurbol_zenelt_egy_nemet_asztronauta_a_kraftwerkkel
A világűrből zenélt egy német asztronauta a Kraftwerkkel
süti beállítások módosítása