Magyarradar - Baq

2018.06.27. 11:59, RRRecorder

baq.jpg

A Babylon Records remek global bass-kiadványai sorában is meglepetést okozhat Baq debütáló EP-je, ahol a trapes dobok és bomba basszusok tradicionális mongol hangszerekkel és a producer saját torokéneklésével találkoznak. Bemutatjuk a más néven, más stílusban már évek óta alkotó, nemzetközi megjelenésekkel is bíró producert.

Indulás ideje: A zeneszerzést már 2011-ben kezdtem, "Baq" körülbelül másfél éve létezik.

Honnan: Szeged

Tagok: Bak Bálint

Stílus: Tribal Trap, Global House, Chillout, (Fake)-Folk... Az utóbbin belül is inkább Szibéria népzenéje érdekel, de persze a hazai (főleg dél-alföldi) népdalok is foglalkoztatnak.

Hatások: Nagy hatással volt/van rám az Alash nevű tuvai folkzenekar, a Vasmalom, illetve az OWSLA kiadó 2015-ös megjelenései. Korai éveimben a Lifted Music nevű brit drum and bass kiadó munkái voltak meghatározók.

Kiadók: Eddig (időben visszafele haladva): Babylon, a drum & bass múltamból a Histeria Records.

baq_300.jpgTörténet: 12 évesen kezdtem elektronikus zenével foglalkozni, akkor már 3 éve zongoráztam (amit 18 éves koromig kisebb-nagyobb megszakításokkal folytattam is). Akkoriban ismerkedtem meg a Virtual DJ nevű programmal, amit DAW-ként használtam; meglévő zenéket szerkesztettem át olyanra, amilyennek én akartam hallani őket. Jelentős volt a "175BPM" korszak az életemben, meglehetősen sokáig csak drum and bass-szel foglalkoztam. Egy-két kisebb release-em jelent meg spanyol illetve angol netlabeleken 15-6 éves koromban. Majd egy-két éve gyökeresen megváltozott az ízlésem...

Sokáig kerestem a művésznevem, volt, hogy fél év alatt 3 is feljött; azonban a szimmetrikusság és egyszerűség nevében végül Baq lett. Lényegében megtaláltam az új névvel együtt zenei önmagamat is. Mindig is érdekelt és elbűvölt a magyar népzene, korábban a drum and bass-folk fusion úttörője akartam lenni, így mélyebben beleástam magam a témába. Ekkor találtam rá a belső-ázsiai népzenére, kultúrkörre, de időközben áttértem a lassúbb beatekre. (Az már tényleg csak a véletlen műve, hogy fölmenőim közt vannak besenyők.)

Szeretem a perkusszív elemeket, a kavalt és a dorombot, ezeket szinte mindig beépítem a koncepcióimba. Nem olyan rég elkezdtem torokénekelni, e különös vokálforma azóta hozzám nőtt, szinte minden zenémben megpróbálok helyet szorítani neki. Jelenleg 6-7 fajtát tudok megszólaltatni. Sokszor csak úgy, zenei cél nélkül játszom.

Megjelenések: Babylon Recordsnál eddig egy EP, előtte egy remix, amit úgy tényleg hivatalosan megjelenésnek neveznék.

Küldetés: A "nyugati" típusú zenéket erőltetettnek érzem hazánkban, ami az Egyesült Államokban éppen trend, ugye azt vesszük át fokozatosan (sajnos vagy nem sajnos, mindenki döntse el magának). Alternatívát szeretnék nyújtani azoknak, akik habár szeretik a népszerűbb ütemeket, vonalakat (pl.: trap, downtempo, bass house, techno), mégis valami ősi, vagy valamiféle "autentikus magyar" motívumokra vágynak. Lényegében meg szeretném alkotni a "Hungarian global bass"-t, akármennyire is viccesnek tűnik elsőre...

Jövőkép: népdalgyűjtés, szibériai utazások, aktív jelenlét a hazai alternatív/underground zenei színtéren.

Mellékprojektek: Harmilon néven kísérleti ambienttel, zajzenével foglalkozom. A sound design munkáimat a saját nevemen futtatom.

Szexepil: A szempilláim és a szemeim, illetve az arccsontom :D

Legnagyobb eredmény, elismerés: Legutóbbi EP-met játsszák világszerte rádiókban. Instagramon CLAP! CLAP! lájkolta az egyik képet a release-zel kapcsolatban :D Egy mongol cserediák is megdicsért, hogy így tovább, föllépést tud nekem szerezni.

Baq a Facebookon itt található meg, a Soundcloudon pedig itt. A Babylon Records összes kiadványa itt van a Bandcampen.

 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650.png

 

https://recorder.blog.hu/2018/06/27/magyarradar_baq
Magyarradar - Baq
süti beállítások módosítása