Itt a Hangfoglaló Program – Már Miskolcon is van Poptörténeti emlékpont

2018.06.25. 17:45, rerecorder

180607_rec_miskolcitabla.jpg

A miskolci Gárdonyi Géza Művelődési Ház színpada mellé került az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenhatodik poptörténeti emlékpontja. Az első miskolci „emléktáblát” a bakancsos Edda tagjai leplezték le.

180607-rec_zsoci_es_tusi_a_tablaavaton.jpgAz első miskolci Poptörténeti emlékpont azért került éppen a Bárczay família egykori, a hejőcsabai városrészben álló kúriájába, mert a hatvanas évek közepétől művelődési intézményként szolgáló épület udvarán felépítendő ifjúsági parkra szánták az 1973-as Diósgyőri Popfesztivál bevételét. Nem véletlen tehát, hogy a Hímer Bertalan (Paya) által remekül megszervezett táblaavató díszvendégei között ott volt Kuruc Attila, a legendás fesztivál szervezője is.

Az egyébként valóban elkészült park a szabadtéri színpadával, illetve maga a művelődési ház is fontos helyszíne volt a hetvenes-nyolcvanas évek miskolci könnyűzenei életnek. Mint elhangzott, a koncerthelyszínként, klubként és próbahelyként is funkcionáló intézmény falai között olyan formációk fordultak meg, mint a Kőtörő, a Héliosz, a Tandem, a Neogén, a Metál, vagy éppen az országosan is ismert Gemini, Kati és a kerek perec, a Beatrice vagy a Mini. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy aki számított, az a miskolci és a környékbeli közönségnek a Gárdonyi színpadán adhatott koncertet.

A Hangfoglaló Program tizenhatodik emlékpontjának – amiről bővebb információk érhetők el egy telefonos applikáció és a poptortenetiemlekpont.hu oldalon – avatása előtt Rozsonits Tamás zenész, rocktörténész méltatta a hely és a miskolci rockzene jelentőségét. Ezt követően Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program vezetője beszélt a 2014 óta futó programról, annak könnyűzene történeti vonatkozású vállalásairól és eredményeiről, majd Tánczos Tamás a Miskolci Kulturális Központ intézményigazgatója mondott, a Gárdonyi történetét is felidéző köszöntőt.

Ezt követően került sor a színpad mellé elhelyezett emléktábla leleplezésére. Amire a rendezők Fortuna László Tüsi miskolci zenészt, az Edda egykori dobosát és Zselencz László Zsöcit, a legendás „bakancsos” Edda basszusgitárosát kérték fel.


cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2018/06/25/itt_a_hangfoglalo_program_mar_miskolcon_is_van_poptorteneti_emlekpont
Itt a Hangfoglaló Program – Már Miskolcon is van Poptörténeti emlékpont
süti beállítások módosítása