Itt a Hangfoglaló Program – A HOTS tavaszi mérlege: 10 nemzetközi esemény, 9 ország, 16 meghívott zenekar

2018.04.23. 09:50, rerecorder

180412-recorder-stahl.jpg

Az Eurosonic, a MENT, a SXSW, a Tallinn Music Week és az ENEA Spring Break után sem áll le a magyar könnyűzene nemzetközi terjeszkedése: az idei rekordszámú meghívások után a fesztiválszezon kezdete előtt még három olyan bejelentést oszthatott meg a zeneipari szereplőkkel, és persze a közönséggel a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes), amihez foghatóra még nem volt példa. Három olyan, nemzetközileg is kiemelt figyelmet élvező esemény jelenthetett be ugyanis magyar fellépőt az exportiroda jóvoltából, ahol korábban még nem léphetett fel itthoni zenekar.

BABÉ SILA A MUSIKMESSÉN

A világ legnagyobb zenei kiállítása, a frankfurti Musikmesse idén először zenekarokat is választott új, saját showcase programjára, ahová első magyar fellépőként Stahl Barbarát, azaz Babé Silát (nyitóképen) hívták meg a szervezők. Barbi így Asaf Avidannal vagy többek között Dionne Warwickkel oszthatta meg a színpadot. A német piac egyáltalán nem ismeretlen terep a Hangfoglaló induló zenekari alprogramjában is támogatott, Fonogram-jelölt énekesnek: a korábban a Reeperbahnt és a Waves Viennát is megjárt énekesnő Aurora és publisheréhez, a berlini Budde Musichoz igazolt még tavaly.

180412-recorder-papaver.jpg
PAPAVER COUSINS A FOCUS WALESEN ÉS A LIVERPOOL SOUND CITY-N

A tavaly a szöuli Zandari Festát is megjárt Papaver Cousins idén olyan útra indul, amihez fogható magyar zenekarral még nem történhetett: Szendrey-Nagy Olivérék májusban a Liverpool Sound City-re, valamint a FOCUS Walesre is meghívást kaptak, amelyeken korábban nem léphetett fel hazai produkció. Szerencsére a zenekar dalai magukért beszélnek élőben is – a FOCUS Wales programszervezője is koreai turnéján csíphette el a Papavert –, a két esemény szakmai közönsége pedig elsőként hallhatja a Hangfoglaló induló zenekari támogatásának keretein belül rögzített második nagylemez, a Bad Writing dalait.

180412-recorder-dope.jpg
DOPE CALYPSO A WESTWAY LABEN ÉS A PRIMAVERÁN

Tavaly egy turné erejéig már megmutathatta magát Portugáliában Magyarország leghangosabb garázsrock-zenekara, idén azonban duplázhat az Ibériai-félszigeten a Dope Calypso. Április közepén a zenekar a méltán híres Westway Labre kapott meghívást, ami egyszerre dalszerzőtábor, konferencia és showcase is – tavaly az Ivan & the Parazol itt ismerte meg Nelsont, akivel a The Melonas-projektet hívták életre –, május végén pedig első magyar fellépőként adnak majd két koncertet a barcelonai Primaverán. Európa feltehetően legfontosabb fesztiválja idén is teltházasnak ígérkezik, a Dope Calypso pedig olyan lehetőséghez jutott így, ami önmagában is történelmi jelentőségűnek ígérkezik a magyar könnyűzene és a HOTS szempontjából is.

cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2018/04/23/itt_a_hangfoglalo_program_a_hots_tavaszi_merlege_10_nemzetkozi_esemeny_9_orszag_16_meghivott_zenekar
Itt a Hangfoglaló Program – A HOTS tavaszi mérlege: 10 nemzetközi esemény, 9 ország, 16 meghívott zenekar
süti beállítások módosítása