Megállni és újra felfedezni - Petruska-dalpremier

2018.03.23. 12:13, RRRecorder

petruska_credit_lang_peter_web.jpg

Petruska a két nagylemez közötti időszakot régi számainak újraértelmezésével hidalja át, rohanás helyett a játék örömére koncentrálva. Legismertebb dalának alaposan újragondolt változata itt hallható először.

Híd lesz a címe annak a közelgő EP-nek, amin többek között az alább bemutatott dal is szerepel. A cím vállaltan mutatja, hogy két nagylemez közötti átmenetről van itt szó. Mint Petruska András mondja: "a Kapunyitó és a készülő harmadik nagylemezem között félúton a következő művészi fejezetet keresem. Ilyenkor könnyű elveszni az innovációk és régi bölcsességek zavaros találkozásában, és megfeledkezni arról, hogy a zene elsősorban a játék örömére épül. Hogy visszataláljak mindehhez, arra gondoltam, nem rohannék olyan gyorsan előre az önmeghaladás igényével, hanem kicsit megállnék ezen a hídon, és pusztán e játék kedvéért muzsikálnék – a már meglévő játékaim újra felfedezésével.” Ezeket az újraértelmezéseket egyébként "kézműves remixnek" nevezte el.

PETRUSKA LEGUTÓBB A NAGY-SZÍN-PAD ELŐTT VÁLASZOLT KÉRDÉSEINKRE

A Trouble In My Mind Petruska legismertebb dala, 2016-ban A Dal döntőjébe jutott, noha az énekes-dalszerző hagyományt sanzonnal, népzenével, cigányzenével vegyítő zenei világa nem illik a mai magyar popmezőnybe (vagy éppen az eurovíziós stílusba). Az új változat nemcsak abban különbözik a korábbitól, hogy gitár helyett zongora szól benne, hanem tempójában és ami fontosabb, hangulatában is. "Izgalmas játék volt az eredetitől eltérő harmóniamenetet és tempót adni egy-egy szerzeménynek; szeretem, amikor a zenei eszközökkel való, pusztán logika alapú kísérletezés egyben új érzelmi élményt is szül, más olvasatot adva a már jól ismert dalnak" - mondta Petruska.

EZ VAN PETRUSKA ANDRÁS LEMEZTÁSKÁJÁBAN

Szintén az átmeneti korszakot tükrözi a Hovatovább koncertsorozat címe is. Ennek első állomásán Oláh Dezső társaságában jazzes irányba mozdult Petruska, a következőn pedig Kunos Tamás (Csík Zenekar) brácsajátékával egészülnek ki a dalok; hegedűn Temesvári Bence játszik. Ez a koncert, ami egyben a Híd EP hivatalos bemutatója is, április 6-án lesz a Muzikumban, a vendég Szeder és Demény Gergely gitáros, részletek itt. Petruska honlapja ittFacebook-profilja itt található. A fotót Láng Péter készítette.

https://recorder.blog.hu/2018/03/23/megallni_es_ujra_felfedezni_petruska_andras_dalpremier
Megállni és újra felfedezni - Petruska-dalpremier
süti beállítások módosítása