A popzene behatolt az államigazgatásba

2018.03.01. 11:34, RRRecorder

hots_comp.jpg

Legalábbis annak támogatása és exportja, mégpedig a Hangfoglaló Programon keresztül. A név Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, de a hír fontosabb, mint amit ez sejtet.

Idén január 1-én a Nemzeti Kulturális Alap 75 millió forintos támogatásával létrejött a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-n belül. Ez azért fontosabb esemény, mint első látásra tűnhet, mert a könnyűzene támogatása, ezen belül az exporttevékenységeket összefogó HOTS - Hungarian Oncoming Tunes, valamint a Hangfoglaló Program lebonyolítását segítő programiroda tartozik majd ehhez, és így ezek tevékenységének folytatása stabilabbnak tűnik, mint korábban.

A zenei exportirodákkal kapcsolatban mindig el szokás mondani, hogy csak a hosszú távú, tervszerű építkezés vezethet eredményre - a folyamatos jelenlét, amiről a Tallinn Music Week showcase fesztiválról szóló riportunkban részletesen írtunk. Ehhez képest szakmai körökben gyakran felmerült, hogy vajon folytatódik-e a HOTS az éppen aktuális pályázatok lejárta után. A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda - ami csatlakozott az exportirodák európai szervezetéhez - létrejötte legalábbis bizakodásra ad okot. Mint az iroda és a Hangfoglaló Program vezetője, Bajnai Zsolt a Dal+Szerző blognak mondta, “kaptunk egy lehetőséget, amivel tudnunk kell élni – meg kell tudnunk mutatni, hogy ennek van értelme, haszna, hogy jól tud működni. De ugyanez volt a helyzet akkor is, amikor elindult a Cseh Tamás Program. A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda létrejötte egyfajta visszajelzés arról, hogy amit eddig csináltunk, jó volt, úgyhogy próbáljunk meg szintet lépni. Ahogy a többi művészeti ágnak is megvan a megfelelő intézménye, legyen meg a könnyűzenének is – ez egy ebbe az irányba mutató első lépés.”

A zenei exporton - a showcase fesztiválok magyar jelenlétének összefogásán, a lehetőségek felkutatásán, a kitörni vágyók segítésén - túl az irodához tartozik a Hangfoglaló Programot segítő ún. programirodai ügyek intézése: kommunikáció, az induló előadók pályázatára jelentkező zenekarok meghallgatásának megszervezése, a nyertesek kiajánlása, a Hangfoglaló jelenléte nyári fesztiválokon, menedzserképzés stb. A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda harmadik feladata, hogy kapcsolódási pont legyen az államigazgatás és a könnyűzene szereplői között: együttműködik a szakmai szervezetekkel, és saját kezdeményezések is várhatók az irodától.

Az iroda munkatársai azok, akik az előző évben, az A38 nyertes nyílt pályázata után a Cseh Tamás Program, majd a HP munkáját segítették: Boross Zoltán vezeti, akinek a munkáját Facsády Orsolya programszervező segíti. Bali Dávid a HOTS vezetője, aki mellett Fürst Bence asszisztens dolgozik majd.

(Illusztráció: a HOTS promóciós válogatása, vinylen).

https://recorder.blog.hu/2018/03/01/a_popzene_behatolt_az_allamigazgatasba
A popzene behatolt az államigazgatásba
süti beállítások módosítása